Europol: Monero Ödemeleri İzlenemez!

Monero (XMR) kullanıcıları işlemlerini gizlemeyi seçtiklerinde, gönderen ve alıcı arasında izlenemez. Bir Europol yetkilisi tarafından yapılan bu bulgu, XMR işlemlerinin kullanıcıların kimliklerini ortaya çıkarabileceği konusundaki önceki araştırmalarla çelişiyor.

En azından yetkililer söz konusu olduğunda, Monero ağındaki işlemlerin izlenmesi imkansız. Europol’un Avrupa Siber Suçlar Merkezi’nin yakın tarihli bir sunumunda, ayrıntılı araştırmaların bile IP işlemlerini veya kripto para hareketlerini ortaya çıkaramadığını gösterdi.

Monero hakkındaki detaylar, anonim kripto paraların performansına adanmış olan Blockchain Alliance‘ın bir web seminerinde paylaşıldı. Uzman Jerek Jakubcek‘in paylaştığı ayrıntılar, Europol’un anonim kripto paraların gelişimini yakından takip ettiğini de ortaya koydu.

Jerek Jakubcek:

”Şüpheliler, Tor ve Monero’nun bir kombinasyonunu kullandığından, fonları izleyemedik. IP adreslerini takip edemedik. Yani yolun sonuna geldik.”

Ancak anonim bir kripto para ve Tor tarayıcısının kombinasyonu, tüm izleri maskelemek için bir yaklaşım gibi görünüyor. Monero protokolü, geçmişte IP adreslerini açığa çıkarabilecek hataya sahipti, ancak şimdi tüm verileri örtmek için daha fazla çalışma var.

Anonim kullanım yalnızca eşler arası işlemlerde mümkün. Hala Monero taşıyan borsalar, gelen işlemlerin gizliliğinin kaldırılmasını, bir hesap kimliğine ve daha sıklıkla doğrulanmış gerçek kimliğine bağlı olmasını gerektirir. Ancak Monero’yu çektikten sonra paralar gizlenebilir ve izleri kaybolur.

Bitcoin ve Ethereum gibi diğer kamu blokchain’leri, tüm işlemleri izlemek için zor, ancak şeffaf bir yol sunuyor. Ancak fonlar Monero blockchain’e girdiğinde, izler sona eriyor. 

Monero blokchain’ini takip edememe, kripto parayı hala taşıyan borsalarda sorun çıkarabilir. 2020’de, bazı borsaları sadece fiat transferlerini değil, aynı zamanda kripto varlıklarının tarihini ve kökenlerini rapor etmeye iten yeni mevzuatlar ortaya çıktı. XMR ile, bunu ayrıntılı olarak başarmak imkansız.

En büyük sorun, bazı XMR paralarının yasadışı faaliyetlerle elde edilmesi veya diğer varlık hırsızlıklarının gizlenmesi olabilir. XMR botnet’lerle edinilebilir. Ve Kuzey Kore hackleme faaliyetiyle de ilişkilendirilmiştir.