Altcoin HaberleriDiğerleri

Araştırma, IOTA tabanlı sağlık hizmetleri çözümü öneriyor

Sponsorlu İçerik

Kyung Hee Üniversitesi tarafından yürütülen ve Güney Kore hükümeti tarafından finanse edilen araştırma, IOTA‘nın yardımıyla sağlık tedarik zincirinde sahtecilikle mücadele için bir çözüm öneriyor.

Güney Kore’deki Kyung Hee Üniversitesi’nin araştırma sonuçları, IOTA kullanarak sağlık tedarik zinciri içinde sahtecilikle mücadele etmek için bir takip ve izleme çözümü öneriyor. Araştırma, Kore hükümeti tarafından finanse edildi.

Araştırma, tedarik zinciri izlemeyle ilgili iki ana sorunu özetliyor. Birincisi, verilerin nasıl dağıtılacağı ve merkezden dağıtılacağı, paydaşların erişebilmesi için verilerin nasıl saklanacağı ve yönetileceği. İkincisi, tedarik zincirinin her aşamasının kökenine kadar nasıl izleneceği.

Ayrıca araştırma, sağlık tedarik zincirinin izlenmesinin, kontrol edilmesinin ve yönetilmesinin korona virüs pandemisinin yayılması sırasında özellikle önemli hale geldiğini vurguluyor. Tedarik zincirindeki boşluklar nedeniyle, salgın koşullarında sahte tıbbi cihaz üretimi arttı. Bu nedenle, önerilen çözüm sağlık hizmetleri tedarik zincirinde “güvenilirlik sağlamayı” amaçlıyor.

IOTA tabanlı çözüm nasıl çalışıyor?

Araştırmacılar, yukarıdaki zorlukları çözmek için IOTA’nın Distributed Ledger teknolojisini bir çözüm olarak kullandı. Ek olarak, araştırmacılar “gizliliği, veri bütünlüğünü ve erişilebilirliği kolaylaştırmak” için MAM protokolünü kullandılar.

Önerilen IOTA tabanlı çözümün modeli, bir tedarik zincirindeki “olağan katılımcıları” kullanıyor. Bunlara hammadde tedarikçileri, distribütörler, lojistik ve diğerleri dahil. Tıbbi cihazları izlemek için araştırmacılar, üzerlerine yerleştirilebilen sensörler kullandılar. Sensörler, tedarik zinciri boyunca ilgili tüm verileri sağlar. IOTA Tangle veri ekleme işlemi şu şekilde çalışıyor:

”Tangle’a veri eklemek için, bir veri yayıncısı verileri yayınlar. Sensörlerin tıbbi ekipmana veya pakete eklendiğini ve hem konumla ilgili hem de çevreyle ilgili bilgileri izlemekten sorumlu olduğunu varsayıyoruz. Verilerin saldırılara karşı savunmasız olduğu gerçeğini göz önünde bulundurarak, veri gizliliğini, veri bütünlüğünü ve sınırlı veri erişilebilirliğini sağlamak için MAM protokolünü kullanıyoruz.”

IOTA Tangle’dan veri elde etmek için, bilginin alıcısının veri yayıncısının kanalına “abone olması” gerekiyor. Daha sonra verilerin şifresi gizli bir anahtar kullanılarak çözülebilir. Veriler, belirli bir birimin veya sürecin iş akışını izleyen herhangi bir yetkili kurum tarafından araştırmada açıklandığı gibi alınabilir.

Araştırmacılar, Nesnelerin İnterneti (IoT) için bir donanım platformu olarak bir Raspberry Pi 3B üzerinde çözümün simülasyonlarını gerçekleştirdiler. Simülasyon, belirli çevresel koşulları (sıcaklık ve nem) kaydetmek için Pi 3B Raspberry ile bir DHT-11 sensörü kullandı. Bu bağlamda araştırmalar, IOTA’nın ölçeklenebilirlik gibi diğer Blockchain’lerin sahip olduğu sınırlamaları karşıladığını belirttiler.

Altcoin haberleri ile ilgili en güncel içeriklere ulaşmak ister misiniz?>>> Hemen enkriptohaber.com/altcoin sayfamızı ziyaret edin, gelişmeleri kaçırmayın!
Tüm gelişmeleri anlık almak ister misiniz? >>> Hemen Telegram, Instagram, Facebook, Twitter, YouTube hesaplarımızı takip edip bildirimleri açın gelişmelerden ilk siz haberdar olun!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu