Altcoin HaberleriDiğerleri

Zcash Vakfı, COVID-19 Uygulaması Geliştirilmesini İstiyor

Sponsorlu İçerik

Zcash Vakfı, kullanıcıların gizliliğinin hükümetin eline geçmeden coronavirüsün yayılmasını önlemek için bir protokol ve izleme uygulaması geliştirilmesini istedi. İlgilenen geliştiriciler Zcash Vakfı‘nın gelişmesine yardımcı olabilir.

Kripto para projeleri coronavirüsle savaşmak için mücadele ediyor. Örneğin, Cardano Vakfı, bilgisayarlarının bilgi işlem gücünü bir çare bulmak için araştırmaya hazır hale getirerek dünya çapında “Folding@Home” kampanyasına destek oluyor. Alman IOTA topluluğu, verileri anonim olarak saklamak için, Tangle tabanlı coronavirüs yayılımına karşı bir izleme uygulaması geliştirdi.

TraceTogether, Singapur hükümeti ve Singapur Sağlık Bakanlığı (MoH) tarafından geliştirilen temas izlemeyi desteklemek için yapılan uygulama. Uygulamanın her kullanıcısı için geçici bir kimlik oluşturuyor ve Bluetooth ile gönderiyor. Uygulamayı çalıştıran yakındaki mobil cihazlar, gözlemlenen tüm kişileri ve gelişmeleri günlüğüne kaydediyor.

Bir kullanıcı COVID-19 için pozitif test yaparsa, etkilenen kişinin iletişim günlüğünde güvenilir bir üçüncü taraf olarak hareket ediyor ve günlük girişlerinin şifresini çözebiliyor, kullanıcının tüm kişilerini olası bir COVID-19 salgını hakkında bilgilendiriyor.

Zcash Vakfı, Kitlesel Gözetim Konusunda Uyarıyor

Benzer uygulamalar Tayvan ve Güney Kore’de de kullanılıyor ve virüsü izlemede çok yardımcı olduğu kanıtlandı. Bu uygulamalar, aynı zamanda kitlesel gözetim araçları olarak ortaya çıkıyor. Birçok veri koruma uzmanının korkusu, hükümetler nüfusu izleme yeteneğine sahip olduktan sonra, geri dönüş yolu olmayabilir. Benzer uygulamalar Avrupa’daki birçok ülkede halihazırda tartışılıyor.

Bu gizlilik sorunu nedeniyle, Zcash Vakfı, üçüncü tarafa güvenmeden tüm kullanıcıların anonimliğini sağlamak için Zcash‘in sıfır bilgi geçirmez teknolojisine dayanan kendi izleme uygulamasını geliştirmeye yardımcı olması için bir blog yayınında çağrıda bulundu.

Zcash Vakfı:

”Ancak güvenilir üçüncü tarafların kaldırılması kriptografinin temel bir parçası ve bunun kriptografi ve gizlilik topluluğunun becerilerinin karşılanabileceği bir sorun olduğunu düşünüyoruz. Merkezi olmayan, gizliliği koruyan bir iletişim izleme protokolümüz olsaydı, krize yanıt vermede etkisiz olan aynı kurumların onayını veya katılımını gerektirmeden hemen dağıtabilirdik. Yeni gözetim altyapısının başarısızlığı krizi yaratan kurumlara daha fazla güç verdiği diğer krizlerin ardından neler olduğunu gördük. Ama bunun olmasını beklemek ve sonra ona karşı savaşmak zorunda değiliz. Bunun yerine istediğimiz alternatifleri oluşturabiliriz.”

Yeni bir protokol geliştirmeye yardım etmek isteyen herkes Zcash Vakfı ile irtibata geçmeye davet edildi.

Tüm haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram, Facebook, Twitter sosyal medya hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu