Bitcoin HaberleriSon Dakika

Alex Gladstein’den Bitcoin Desteği

Sponsorlu İçerik

The Scoop’un son bölümünde, İnsan Hakları Vakfı Baş Strateji Sorumlusu Alex Gladstein, Hong Kong‘da devam eden protestoları ve Bitcoin‘in kentsel protesto ortamını nasıl potansiyel olarak değiştirebileceğini tartıştı.

Gladstein, 2007 yılında New York merkezli kar amacı gütmeyen bir hayır kurumu olan İnsan Hakları Vakfı‘na katıldı ve Rusya‘dan Venezuela‘ya kadar olan ülkelerdeki insan hakları ihlallerini ele almak için çalışmaya başladı. Deneyimlerinin, Bitcoin‘in insan hakları sahnesinde daha önce öngörülenden daha büyük bir etki yaratabileceğini düşündüğünü  söyledi.

“Para üretme ve paraya erişim yollarını merkezileştirecek. Özellikle de tüm paranın elektronik olması daha nakitsiz bir geleceğe taşınırken oldukça güçlü olacak. ”

Hong Kong‘un ve Çin‘in iade faturasına karşı devam eden protestolarını örnek göstererek öğrenci protestocuların, kimliklerini işverenlerden ve devlet kurumlarından gizlemek için normal ödeme kartları yerine alım yapmak için ön ödemeli kartlar kullandıklarını söyledi.

“Bir kerelik kullanım kartlarını satın almak için nakit kullanarak uzun kuyruklarda sıraya giriyorlardı. Ve kentsel bir ortamda protesto etme, hükümetimizi sorumlu tutma ve paranın temel niteliğinin gerçekten güçlü bir hatırlatıcısı olması beni etkiledi.

15-20 yıl içinde, nakit tükendiğinde, bu insanlar kim olduklarını açığa vurmadan hakları için nasıl savaşacaklar?

Gladstein için bunun cevabı oldukça açık  “Bitcoin gibi dijital bir nakit sürümüne ihtiyacımız var” – sansüre dayanaklı  ve insan hakları savunucularına hükümetlerini sorumlu tutmak için ihtiyaç duydukları gizliliği karşılayabilen bir ödeme şekli.”

Gladstein, Bitcoin’in bir “tedavi ” olmadığını ifade etti. Dijital para birimlerinin gücünün iyi ya da kötüye kullanılıp kullanılmayacağı hala belirsizliğini koruyor. Bir yandan, dijital varlıkların gücünün   merkezileştirmeye, bilgi ve kaynaklara erişimi teşvik etmeye yardımcı olabileceğini de söyledi. Gladstein, dijital varlıkların kontrol edilebilir bir form alabileceğinden ve vatandaşların özel bilgilerine erişim ve Devletlerine ihanet edebileceğinden de endişe ediyor.

Ama Gladstein gelecek hakkında iyimser olmaya devam ediyor.

“Günün sonunda, finansal gizliliğin sağlıklı bir demokrasi için gerekli olduğuna ve daha iyi bir toplum olacağımıza fazlasıyla  inanıyorum.” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu