Bitcoin HaberleriManşet

Araştırma: BTC, COVID-19 salgını sırasında başarısız oldu

Sponsorlu İçerik

Sussex Üniversitesi geçtiğimiz günlerde COVID-19 salgını sırasında Bitcoin ve altının performansı hakkında bir makale yayınladı. Projenin arkasındaki araştırma ekibi, her iki varlığın da öncelikle önemli pazar manipülasyonları nedeniyle güvenli bir liman varlığı olarak hizmet edemediği sonucuna vardı.

COVID-19’un bu yılın başlarında aniden yayılması günlük yaşamda ve finansal piyasalarda gerilemeye neden oldu. Yalnızca Mart en kötü işlem ayları arasındaydı ve varlıkların değerlerinin önemli bir kısmını kaybettiğini gördük.

Wall Street, daha fazla düşüşü önlemek için çeşitli durumlarda ticareti engellemek (devre kesicileri) zorunda kaldı. Serbest piyasa varlığı olan ve bu tür düzenleyici araçlardan yoksun olan Bitcoin, fiyatının %50’sini kaybetti.

Geleneksel olarak güvenli bir liman olarak kabul edilen altın da etkilendi ve kıymetli metalin fiyatı günde yaklaşık 1.700 dolardan 1.450 dolara düştü.

Kamu araştırma üniversitesinin makalesine göre, bu olaylar Bitcoin ve hatta altının, belirsizlik zamanlarında güvenli liman olarak faaliyet gösterdiği algısını sarstı. Üniversitenin araştırma ekibi Bitcoin‘i “yoğun ve büyük ölçekli manipülasyonlar” üzerine suçladı.

Finansal piyasalar arasındaki korelasyon

Düşüş sırasında incelenen tüm varlıkların birbirleriyle olan korelasyonu arttı. Bu yıl Mart ve Nisan aylarında, S&P 500 ve altın arasındaki korelasyon seviyesi artı %20’ye çıktı. Aksine, Eylül 2008’de Lehman Brothers’ın çöküşü sırasında, aynı karşılaştırma da eksi %40’tı.

Araştırma ayrıca, Ocak 2009’daki kuruluşundan bu yana, Bitcoin’in davranışının “herhangi bir geleneksel varlık ile tamamen ilintisiz olduğunu” belirtti. Bununla birlikte, COVID-19’un fiyatlarının en yoğun olduğu günlerde, korelasyonları artı %63’e yükseldi ve şu anda yaklaşık %40’a düştü.

Çoğu varlık Mart ayının en düşük seviyelerinden bu yana benzer iyileşme girişimleri sergilerken, bunların arkasındaki nedenlerin önemli ölçüde farklılaşabileceğini belirtmek gerekiyor.

Örneğin, popüler S&P 500 endeksi son zamanlarda 3.000 baz puanın üzerine çıkarken, Şubat 2020’den itibaren ATH’ye yakındı. Ancak, ABD Merkez Bankası salgının sonuçlarıyla mücadele etmek için trilyonlarca dolar bastı ve büyük miktarda para piyasalara girdi. Bu nedenle, Wall Street pompası bir ölçüde yapay görünüyor.

Bitcoin‘in arkasında bir merkez bankası veya otorite yok. Bitcoin, Mart ayına 9.100 dolardan başladı ve 4.000 doların altına düştü. Ancak, BTC o zamandan beri tamamen toparlandı ve şu anda 9.575 dolardan işlem görüyor.

Altın da yıllık 1.450 dolar seviyesinden bu yana yeni zirvelere yükseldi ve şu anda yaklaşık 1.720 dolar seviyesinde işlem görüyor.

Kazanan; ABD varlıkları

Raporda, bu piyasa saldırılarının en büyük faydalanıcılarının ABD doları ve ABD varlıklarının sahipleri olduğu belirtiliyor.

“Bunlar, bazı merkez bankalarının rezervlerini ABD dolarından uzaklaştırma yönündeki son eğilimini azaltma girişimlerinde küresel yatırımcıların ana olumlu getirileri haline geldi.”

Bazıları “ABD finansal piyasaları zor ekonomik rüzgarlarını atlatmanın anahtarı” olduğuna inandığı için dolar talebi son zamanlarda arttı.

Bununla birlikte, uzun vadede sonuçlar hızla değişebilir. Önde gelen ABD’li iktisatçı Peter Schiff kısa süre önce bu kadar büyük miktarlarda para basmanın USD’nin değerini düşürebileceğini belirtti. Daha endişe verici bir şekilde, bu önlemlerin hiperenflasyona bile yol açabileceği konusunda uyardı.

Diğer Bitcoin haberleri için enkriptohaber.com/bitcoin sayfamızı görüntüleyebilirsiniz.

Tüm haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram, Facebook, Twitter sosyal medya hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu