Bitcoin HaberleriManşet

Bitcoin, 170 ülkenin para birimini geride bıraktı!

Sponsorlu İçerik

Bitcoin, mevcut piyasa değeriyle 170 farklı itibari para biriminden daha değerli.

Bitcoin, on yıldan biraz daha uzun bir süre önce yaratılmasına rağmen, fiyatının neredeyse sıfırdan şu anki değeri 11.300 dolara kadar yükseldi. Dolaşımdaki arzının her bir birimin değeriyle çarpılması olarak tanımlanan Bitcoin’in piyasa kapitalizasyonu, 200 milyar doların üzerine çıkacak şekilde yükseldi. Bu da Bitcoin’i şimdiye kadarki en büyük kripto para birimi yapmakla kalmıyor, aynı zamanda birçok fiat para biriminden de daha büyük yapıyor.

Bitcoin ve fiat para birimleri, dolaşımdaki değerini hesaplamak tam olarak mümkün olmasa da, Bitcoin’in dünya para birimi sıralamasında nerede durduğunu, piyasa kapitalizasyonunu fiat para birimlerinin M0 para arzıyla karşılaştırarak kabaca tahmin edebiliriz.

M0, tüm banknotların, madeni paraların ve kolayca nakite dönüştürülebilen diğer paraların toplam değerini temsil eder. M0 değeri aynı zamanda “dar para” olarak da bilinir.

Bitcoin’in dünya para birimi sıralaması

ABD doları (USD) şu anda dolaşımdaki arz açısından en büyük itibari para birimi. ABD Merkez Bankası’na göre, tedavülde 1.95 trilyon dolar değerinde Federal Rezerv banknotu ve madeni para var. Bunların dörtte üçünden fazlası 100 ve 20 dolarlık banknotlardan oluşuyor.

İkinci sırada Euro (EUR) var. İlk olarak 2002’de piyasaya sürülen ve şu anda Avrupa’nın büyük bölümünde ve çoğu AB üye devleti tarafından kullanılan nispeten yeni bir para birimi. Avrupa Merkez Bankası da dolaşıma girdiği Euro banknot ve madeni paraların miktarı için güncel bilgiler sunmakta. Resmi istatistiklere göre, son güncelleme (Temmuz 2020) itibariyle dolaşımda sadece 1.38 trilyon Euro vardı. Euro’nun ilk lansmanından bu yana, bu üç kattan fazla arttı ve toplam değer çoğunlukla 20 € ve 50 € banknotlardan oluşuyor.

Çin Yuanı (CNY) dünyanın üçüncü en değerli para birimi. TradingEconomics’ten alınan verilere göre, dolaşımda yaklaşık 8 trilyon CNY var ve toplam değeri 1.15 trilyon dolar.

Japon yeni (JPY), Temmuz 2020 itibariyle 106 trilyon JPY banknot ve madeni parayla dördüncü sırada. Dolar karşısında ölçüldüğünde 1 trilyon dolarlık bir değere sahip.

ABD doları, euro, Çin yuanı ve Japon yeni, 1 trilyon doların üzerinde toplam M0 kapitalizasyonuna sahip tek fiat para birimleri. Dolaşımdaki arz açısından en büyük beşinci para birimi, şu anda dolaşımda 31 trilyon INR’den fazla banknot bulunan ve şu anda 425 milyar dolarlık bir değere sahip olan Hindistan rupisi (INR).

Son olarak, ancak en önemlisi Bitcoin (BTC) ve altıncı en büyük para birimi konumunda bulunuyor. Rus rublesini (RUB) çok az bir farkla geride bırakıyor.

Bitcoin şu anda dolaşımda her biri bugünün değerinde 11.722 dolar değerinde 18.48 milyon birim var. Bu, Bitcoin’in M0 sınırını 216.5 milyar dolara yerleştiriyor, bu da onu Hindistan rupisinin yarısı kadar ve ABD dolarının onda birinden biraz fazla büyük yapıyor. Mevcut piyasa değerinde, Bitcoin’in 170 farklı itibari para biriminden fazla değerinde bir para kaynağı var.

Bitcoin haberleri ile ilgili en güncel içeriklere ulaşmak ister misiniz?>>> Hemen enkriptohaber.com/bitcoin sayfamızı ziyaret edin, gelişmeleri kaçırmayın!
Tüm gelişmeleri anlık almak ister misiniz? >>> Hemen Telegram, Instagram, Facebook, Twitter, YouTube hesaplarımızı takip edip bildirimleri açın gelişmelerden ilk siz haberdar olun!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu