Bitcoin Haberleri

Bitcoin Hashrate Dağılımı Endişe Yaratıyor

Sponsorlu İçerik

Kripto para topluluğu, 5 madencilik operasyonunun Bitcoin hashrate’in %50‘sinden fazlasını yönettiğini açıklayan bir rapor yayınlandıktan sonra madenciliğin merkezileşmesini tartışıyor. F2pool, Poolin, Btc.com ve Antpool arasında, havuzlar Bitcoin hashrate’in %59‘undan fazlasına sahip.

Verilere Dayalı Rapor, BTC Hashrate’in Merkezileştirildiğini Söylüyor

31 Ocak’ta Tokenanalyst firmasından araştırmacılar, 2020’de Bitcoin hashrate dağılımını kapsayan “Bitcoin Madenciliğinde Merkezileştirme: Veriye Dayalı Bir Araştırma” başlıklı bir rapor yayınladı. En son Tokenanalyst çalışması, BTC‘nin merkezi olmayan ve güvenilir bir sistem olduğunu vurguladı, ancak araştırmacılar hashrate dağılımının oldukça merkezi olduğuna inanıyor.

Tokenanalyst raporu, “27 Ocak 2020’de 5 madencilik işletmesinin, Bitcoin hashrate’inin %49.9’unu kontrol ettiğinin” altını çiziyor.

Raporda, “2020’de Bitcoin, az sayıda büyük varlığa artan bir güven veren, son derece merkezi bir sistem haline geldi,” diyor. Madencilik manzarası sadece “az sayıda kuruluşun hakimiyeti” değil, aynı zamanda Tokenanalyst de “birkaç büyük kripto para borsasının” sektöre de hakim olduğunu düşünüyor. Tokenanalyst, para tabanı ödülleri alan 276.000 ayrı adresi analiz etti ve metriklerini titizlikle QA’ladılar ve Bitcoin Blockchain’in tüm tarihi boyunca 148.000 madenci adresi buldular.

Raporda:

“148 bin etiketli adreslerden yalnızca 6.3 bin tanesi para tabanı ödülü aldı. Diğer adresler madenciler tarafından madencilik havuzu katılımcılarına ödemeleri kolaylaştırmak için dahili yönlendirme ve cüzdan değiştirme gibi başka amaçlarla kullanılıyor. Coinbase ödülü almış 276k adresten 270k etiketsiz ve bunlardan 225k adres (toplamın %81.5’i) yalnızca bir kez kullanıldı. Blok ödülleri alan 6.3K etiketli adreslerden sadece 517 adresi 1 kereden fazla (toplamın %0.2’si) blok ödülü aldı. Ancak, bu 517 adresi son yıllarda blok ödüllerinin büyük bir kısmını almaktan sorumlu.

Bugün, blokların %95’i Tokenanalyst’in etiketlediği maden havuzlarıdır. Farklı madencilik havuzlarına atfedilen hashrate. Son 12 ay içinde hashrate’in en büyük oranına katkıda bulunan madenciler etiketlendi. ”

Stratum Protokolü ve Daha Küçük Bağımsız Havuzların Birleştirilmesi

Tokenanalyst araştırmacıları, müşterilerin madencilik havuzu kiralayan bir şirket olan Bitdeer‘in, bunu yapmak için 5 benzersiz havuzdan yararlandığını belirtti. Şu anda Bitdeer, BTC ağında en büyük 5 madencilik şirketini kullanıyor; Antpool, Btc.com, Btc.top, F2pool ve Viabtc. “27 Ocak 2020’de bu 5 maden işletmesi, Bitcoin ağının hashrate’inin %49.9’unu kontrol etti,” diyor çalışma. Tokenanalyst araştırmacıları, “İşbirliği, ilgili madencilik havuzlarının tek bir madencilik tesisinin çevrimdışı olma riski, müşterilerin havuzlar arasında geçiş yapma riski, belirli bölgelerdeki enerji fiyatlarındaki dalgalanma gibi risklere karşı korunmasına imkan sağlayacak,” diye ısrar ediyor.

Blockchain.com’un Verilerine Göre BTC hashrate Dağılımı 3 Şubat 2020

Birkaç Bitcoin destekçisi mevcut maden havuzu dağıtım durumu ile fazla ilgilenmiyor ve ağın kendi kendine çalışacağına inanıyorlar. Sorunun, yazılım kullanıcılarının hangi BTC işlemlerinin çıkarılacağını seçmelerine olanak tanıyan Stratum v2 adlı bir madencilik protokolüyle düzeltilmesi tartışmaları gündemde.

Stratum v2 protokol kullanıcılarının hangi Bitcoin işlemlerinin çıkarılacağını seçmesine izin verir.

Tokenanalyst, “Bitcoin madenciliğinin orijinal modelinin, Bitcoin işlemlerini tersine çevirerek ağa saldırmayı imkansız hale getiren çok sayıda bağımsız madenciye sahip olması gerektiğine” inanıyor. Bu yüzden araştırmacılar halka sektördeki havuz sayısını araştırmasını ve bağımsız madencilik operasyonlarını aramasını öneriyor.

Tokenanalyst’in raporu:

“Donanımınızı bir havuza bağlamadan önce araştırmalarınızı yapın veya belirli bir havuzda hashrate planı için ödeme yapın. Daha bağımsız bir madencilik havuzuna veya hashrate’i daha küçük bir orana sahip havuza katılmak, ağın bütünlüğünün sağlanmasına yardımcı olacaktır.”

Tüm haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram, Facebook, Twitter sosyal medya hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Mutlu Demirkapı

Girişimci ve YouTuber Olan Mutlu Demirkapı, kripto para alanında çeşitli incelemeler ve araştırmalar yaparak kendisine bu alanda misyon yüklemiştir. En Kripto Haber yazarları arasında yer almaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu