Bitcoin Haberleri

Bitcoin madenciliği çevresel felaket mi?

Sponsorlu İçerik

Bitcoin madenciliği yıllar geçtikçe katlanarak büyüdü. Bitcoin‘in ilk yılları geniş kişisel bilgisayarlara ve GPU’lara dayanırken, mevcut madencilik operasyonları senaryosu, en son ASIC madencilerine dayanan son derece iyi organize edilmiş madencilik havuzlarına kadar ilerledi. Bununla birlikte, operasyonların ölçeği büyüdükçe, Bitcoin madenciliği sırasında ortaya çıkan çevresel ve maliyetle ilgili birkaç soru gündeme geldi.

Untold Stories podcast’in son bölümünde, Genesis Mining CEO’su Marco Streng, büyük ölçekli madencilik operasyonları ve bunun çevre üzerindeki etkileri ve enerji tüketimiyle ilgili konular üzerinde açıklamalar yaptı. Bitcoin madenciliği, bir konsensüs algoritmasının kanıtına dayanarak büyük miktarda elektrik gerektiriyor. Bu da, birçok madencilik havuzunu elektriğin ucuz olduğu ve enerji düzenlemelerinin oldukça rahat olduğu yerlerde operasyonlarını yapmasına zorladı. Streng, Bitcoin madenciliğinin en büyük çevresel felaket olduğu fikrinin tamamen doğru olmadığına dikkat çekti.

Streng‘e göre, büyük ölçekli madencilik faaliyetlerinin bu alanlarda ekonomik büyümenin itici gücü olarak önemli bir rol oynamasını sağlıyor. Streng ayrıca, madencilik operasyonları için temel kriterlerin, genellikle yaşam alanlarına yakın olmayan dünyanın erişilemez bölgelerinde madencilik operasyonlarının kurulmasına yol açan ucuz elektriğin kullanılabilirliği olduğunu belirtti.

2020’nin başlangıcında madencilik gelirinde istikrarlı bir düşüş görüldüğünden ve halving olayı halihazırda madencilere yakında yakıt ekleyebilir. Bunun yanı sıra, hashrate’teki ani düşüşler ve madencilik teçhizatlarının kapatılması da Bitcoin‘in ağ sağlığı ve güvenliği üzerinde ciddi etkilere yol açabilir.

Streng‘e göre, gezegende yenilikçi adımlar atıldığında ve yenilenebilir enerji formlarına bağımlılık sağlandığı sürece gerekli miktarda elektrik üretmek için yeterli kaynak var ve çevreye de hiçbir zararı yok.

Enerji maliyeti bir madencilik operasyonunu çökerten önemli bir faktör olsa da, Bitcoin madencileri yakında sadece çevre ile değil Bitcoin ağı ile de uğraşmak zorunda kalacaklar. Yaklaşık iki hafta içinde gerçekleşmesi planlanan halving, madencileri karlılık açısından bir kez daha kenara itebilir.

Marco Streng:

“Madencilerin madencilik maliyetini düşürmesinin yollarından biri, elektrik faturalarını azaltmak için elektrik sağlayıcılarıyla yapılan görüşmeler. Bununla birlikte, çoğu büyük ölçekli madencilik şirketi, elektrik şirketleriyle pazarlık yapamayan uzun vadeli anlaşmalar yaptığı için daha az enerji gerektiren yeni madencilik ekipmanlarını kullanmak zorunda kalacak.”

Tüm haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram, Facebook, Twitter sosyal medya hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu