Bitcoin HaberleriManşet
Trend

E. Musk, Tesla’nın %10’luk BTC satışının nedenini açıkladı

Sponsorlu İçerik

Tesla dün (26 Nisan) 2021 1. çeyrek Finansal Sonuçlarını bildirdikten sonra, kripto topluluğundaki birçok kişi Tesla’nın yakın zamanda satın aldığı Bitcoin‘in %10’unu sattığını duyunca şok oldu. Daha sonra Tesla CFO‘su ve Tesla CEO‘su bazı açıklamalar yaptı.

8 Şubat’ta tüm dünya, Tesla‘nın ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (SEC) sunduğu en son yıllık raporundan (Form 10-K) elektrikli otomobil üreticisinin Bitcoin’e 1,5 milyar dolar yatırım yaptığını gördü.

Faaliyet raporunun ilgili bölümünde şunlar yazmaktadır:

Değişken piyasa fiyatlarına, değer düşüklüğüne ve benzersiz kayıp risklerine tabi olabilecek dijital varlıkları elimizde tutabilir ve edinebiliriz.

“Ocak 2021’de, yeterli işletme likiditesini sürdürmek için gerekli olmayan nakit getirilerimizi daha da çeşitlendirmek ve maksimize etmek için bize daha fazla esneklik sağlamak üzere yatırım politikamızı güncelledik. Yönetim Kurulumuz Denetim Komitesi tarafından usulüne uygun olarak onaylanan politikanın bir parçası olarak, söz konusu paranın bir kısmını dijital varlıklar, külçe altın, altın borsası işlem gören fonlar ve gelecekte belirtilen diğer varlıklar dahil olmak üzere belirli alternatif rezerv varlıklarına yatırabiliriz.

“Bundan sonra, bu politika kapsamında bitcoin’e toplam 1.50 milyar dolar yatırım yaptık ve zaman zaman veya uzun vadeli dijital varlıklar edinip tutabiliriz. Ayrıca, bitcoin’i yakın gelecekte, yürürlükteki yasalara tabi olarak ve başlangıçta sınırlı bir temelde, alındıktan sonra tasfiye edebileceğimiz veya göndermeyeceğimiz ürünlerimiz için bir ödeme şekli olarak kabul etmeye başlamayı bekliyoruz.”

Dün Tesla, 2021’in 1. çeyreği sonuçlarını açıkladı ve dün Tesla tarafından yayınlanan Hissedar Destesi‘nde şirket Bitcoin hakkında şunları söyledi:

“Hacim büyümesi, düzenleyici kredi geliri büyümesi, daha fazla ürün maliyeti düşürme ve Bitcoin satışının yol açtığı brüt marj iyileşmesinin yıldan yıla olumlu etkileri (” Yeniden Yapılandırma ve Diğer “hattında 101 milyon dolarlık pozitif etki, ilgili bozulmalar net) esas olarak daha düşük bir ASP, artan SBC, ek tedarik zinciri maliyetleri, Ar-Ge yatırımları ve diğer kalemler ile dengelenmiştir. Model S ve Model X değişim maliyetleri hem brüt kârı hem de Ar-Ge giderlerini olumsuz etkiledi.

“Çeyrek sonu nakit ve nakit benzerleri 1. çeyrekte 17,1 Milyar $ ‘a geriledi, bunun başlıca nedeni kripto para (Bitcoin) alımlarında 1,2 Milyar $ net nakit çıkışı, 1,2 Milyar $ net borç ve finansal kiralama geri ödemeleri, 293M $’lık serbest nakit akışı ile kısmen dengelendi. “

Paylaşılan belgede “Mali Tablolar“ın “Nakit Akışlarının Durumu” bölümünde, Tesla‘nın Bitcoin varlıklarının bir kısmını satması sonucunda 272 milyon dolar aldığı görülüyor.

Kripto topluluğundaki birçok kişi, Tesla‘nın sahip olduğu BTClerin %10’unu 2021’in 1. çeyreğinde (31 Mart 2021’de sona eren dönem), yani sadece birkaç hafta sonra sattığını öğrendiğinde doğal olarak şok oldu ve hayal kırıklığına uğradı.

Dün bir kez daha Bitcoin savunucusu olduğunu iddia eden Barstool Sports‘un kurucusu ve başkanı Dave Portnoy, Tesla ve Musk‘ı bir “pump ve dump” operasyonu yürütmekle eleştirdi, ancak Musk, kendi Bitcoinlerinden hiçbirini satmadığını söyleyerek onu düzeltti ve Tesla‘nın Bitcoinlerden küçük bir kısmını neden sattığını açıkladı:

”Hayır yapma. Bitcoin’imin hiçbirini satmadım. Tesla, bilançoda nakit tutmaya alternatif olarak Bitcoin’in likiditesini kanıtlamak için varlıklarının %10’unu sattı.

Tesla CFO‘su Zachary Kirkhorn, şirketin 2021 1. Çeyrek kazanç görüşmesi sırasında da Bitcoin hakkında konuştu (26 Nisan’da).

“Açılış konuşmamızda da belirttiğim ve daha önce duyurduğumuz gibi, bu yüzden Tesla 1. çeyrek’de Bitcoin’e 1,5 milyar dolar yatırım yaptı ve ardından bunun %10 kadarını sattık. Ayrıca müşterilerin bitcoin kullanarak araç depozitoları ve nihai araç alımları yapmalarına da izin veriyoruz.”

Bitcoin hikayemizin başladığı yerde, belki de burada biraz bağlam paylaşmak için. Elon ve ben, hemen kullanılmayan nakitleri depolamak için bir yer arıyorduk, bunun karşılığını almak için, aynı zamanda likiditeyi korumak için. Özellikle Austin ve Berlin’in piyasaya sürülmesini ve yarı iletkenler ve liman kapasitesi ile ilgili belirsizliği dört gözle beklerken, nakit paramıza çok hızlı bir şekilde erişebilmek şu anda bizim için çok önemli. Ve bunu yapmak için çok fazla geleneksel fırsat yok ya da en azından bulduğumuz ve başkalarıyla konuşurken, özellikle verimlerin bu kadar düşük olması ve ek risk almadan veya likiditeden ödün vermeden. Ve o zaman Bitcoin görünüyordu ve şimdiye kadar iyi bir karar olduğunu kanıtladı. Hemen günlük operasyonlar için kullanılmayan veya yıl sonuna kadar ihtiyaç duyulmayan paramızın bir kısmını yatırmak için iyi bir yer ve bundan bir miktar getiri elde edebilmek için. Ve bence dijital para alanındaki deneyimlerimiz hakkında söylemek istediğim kilit noktalardan biri, burada iyimser olmak için pek çok neden var. Bunu kesinlikle Tesla’da çok yakından izliyoruz, pazarın nasıl geliştiğini izliyoruz, müşterilerimizin söylediklerini dinliyoruz.

“Ancak bunu kurumsal bir hazine perspektifinden düşündüğümüzde, bitcoin piyasasında ne kadar likidite olduğundan oldukça memnun kaldık. Böylece ilk konumumuzu kurma becerimiz hızlı bir şekilde gerçekleşti. Satışı daha sonra Mart ayında yaptığımızda, bunu da çok hızlı bir şekilde gerçekleştirebildik. Ve risk yönetiminde iş için küresel likidite hakkında düşündüğümüz için, piyasaya girip çıkabilmek bizim için son derece önemli olduğunu düşündüğüm bir şey. “

Tesla‘nın 2021’in 1. çeyreğinde elde ettiği kazancı daha iyi göstermesi gerektiği ve bunun için sahip olduğu BTC’lerin %10’unu satması bunu yapmanın kolay bir yoluydu. Onlarda bunu gerçekleştirdiler.

Bitcoin ile ilgili en güncel içeriklere ulaşmak ister misiniz? >>> Hemen Bitcoin Haberleri sayfamızı ziyaret edin, gelişmeleri kaçırmayın!
Tüm gelişmeleri anlık almak ister misiniz? >>> Hemen Telegram, Instagram, Facebook, Twitter, YouTube hesaplarımızı takip edip bildirimleri açın gelişmelerden ilk siz haberdar olun!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu