Bitcoin HaberleriManşet

Hayrettin Karaman: Bitcoin caiz değil!

Sponsorlu İçerik

Yeni Şafak gazetesi yazarı ünlü ilahiyatçı Hayrettin Karaman, kripto paralarla ilgili fetva verdi. Karaman, “Bitcoin aşırı elektrik israfına sebep olduğu ve varislere intikal etmemesi gibi nedenlerden dolayı caiz değildir” açıklamasını yaptı.

İlahiyatçı Prof. Dr. Hayrettin Karaman, Bitcoin‘in caiz olup olmadığıyla ilgili kaleme aldığı yazıda, kripto paraya yatırım yapanları üzecek bir fetvaya imza attı. Kripto para sahiplerinin bilinmediğini, sistemin kara para aklama benzeri suçlara açık olmayı kolaylaştırdığını ve miras olarak varislere geçmediğini açıkladı.

Hayrettin Karaman:

“Sonuç olarak, bu sisteme girmek ve kullanmak; yüksek risk taşıdığı, çok oynak ve kaygan sisteme sahip olduğu, aşırı elektrik israfına sebep olduğu ve hukuki boşluklar sebebiyle hırsızlık gibi suçlara ceza verilememesi, kara para aklamaya açık olması ve dijital para hesap sahibi öldüğünde varislere intikal etmemesi gibi sebeplerden dolayı caiz değildir.” 

Hayrettin Karaman, Helal Finans Açısından Dijital-kripto Paralar Çalıştayı’nda açıklanan maddeleri sıraladı.

“Şimdi de asrımızda internete bağlı olarak yeni bir para sunulmaya çalışılıyor. Kripto paralar veya dijital kripto paralar; devletin ve dünyadaki otoritelerinden uzak, kontrol edilemez, dondurulamaz ve para transferinde aracı kurumları (bankaları) aradan çıkartan bir sistem.”

Ayrıca sistemde 23 milyon Bitcoin olduğunu söyleyen Karaman, Bitcoin madenciliğinin çok elektrik tüketmesi sebebiyle israfa yol açtığını belirtti. Bunun yanı sıra, Bitcoin‘in yüksek risk taşıdığını belirten Karaman:

”Bir anda 1 Bitcoin, 20 bin dolardan 3 bin dolara düşebiliyor. Şu anda 8 bin dolar. Bu da oynak ve kaygan bir yapıya sahip olduğunu gösteriyor. Bu yüksek risk, İslam hukukunda garar (aldanma) şeklinde tanımlanmıştır.”

Sonuç olarak, sisteme girmenin ve kullanmanın; yüksek risk taşıdığı, çok oynak ve kaygan sisteme sahip olduğu, aşırı elektrik israfına sebep olduğu ve hukuki boşluklar sebebiyle hırsızlık gibi suçlara ceza verilememesi, kara para aklamaya açık olması ve dijital para hesap sahibi öldüğünde varislere intikal etmemesi gibi sebeplerden dolayı caiz olmadığı sonucuna vardı.

Diğer Bitcoin haberleri için enkriptohaber.com/bitcoin sayfamızı görüntüleyebilirsiniz.

Tüm haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram, Facebook, Twitter sosyal medya hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu