Bitcoin’in Mayıs ayındaki halving etkinliği sonrasında enflasyon oranı yıllık %1.8’e düşecek. Bu da çoğu merkez bankasının enflasyon hedefinden çok daha düşük olmasını sağlıyor.
Bitcoin, genellikle enflasyonla mücadele için bir araç olarak tartışmaların konusu olmuştur. Bunun nedeni, aşılmayacak sabit bir BTC arzı olmasıdır (21 milyon). Bitcoin’in maksimum arzının 2140 yılında tamamlanması bekleniyor. O zamana kadar, madencilik yoluyla yıllık olarak BTC‘nin ne kadar yaratıldığına dayanan bir enflasyon oranı var.
Şu an itibariyle, Bitcoin‘in enflasyon oranı yaklaşık %3.6. Bununla birlikte, halving etkinliğinden sonra, bu oran yarıya inecek. Madenciler şu andaki madencilik ödülünün yarısını kazanacaklar ve böylece enflasyon oranı %1.8’e düşecek. Buna kıyasla, çoğu merkez bankasının enflasyon hedefi %2.
Bitcoin‘in en son yarıya indirilmesiyle, önde gelen kripto paranın nihayet kendisi için fiat tabanlı sistemlerden daha az enflasyonist olarak net bir durum sunabilecek.
Bitcoin‘in bu gelişmesi dünyadaki enflasyonun arttığı bir zamanda geliyor. Son birkaç yılda, birçok ülkede enflasyonun önemli ölçüde arttığını gördük. Aralık ayında Çin’in enflasyon oranı %4.5 arttı.
Bitcoin, fiat’a istikrarlı bir alternatif olarak kabul edilinceye kadar kendisini bir değer deposu olarak kanıtlamak zorunda. Şimdilik, çoğu anti-enflasyon savunucusu altın meraklısı gibi görünüyor. Ancak, Bitcoin daha sonraki halving döngülerinden geçtikçe daha da büyümeye devam edecek ve enflasyon oranı düşmeye devam edecek. Her 4 yılda 1, Bitcoin enflasyona karşı daha çekici hale gelecek gibi duruyor.