“Blockchain nedir?” sorusuna verilebilecek en net cevap, yapılan işlemlerin bloklar şeklinde kaydedildiği, dışarıdan müdahale edilemeyen ve sürekli olarak büyüyen bir veri kayıt sistemi olduğudur. Peki ama “Blockchain sitemi nasıl ortaya çıktı?”, “Blok derken neyi kast ediyoruz?”,”Blockchain sistemi nasıl çalışır?”, “Blockchain’in kullanım alanları nelerdir?”. Gelin hep birlikte bu soruların cevaplarına bakalım.
İçindekiler
Blockchain sistemi nasıl ortaya çıktı?
Blockchain, fikir olarak ilk kez Stuart Haber ve W.Scott Stornetta isimli iki bilim insanı tarafından ortaya atıldı. Bu fikir veri hesaplanması açısından kolay ve geri dönülemez bir sistem olarak tanımlanmıştır.
Blockchain sisteminin fikirsel evreyi aşıp, gerçek dünyada kendine kullanım alanı bulması ise Bitcoin’i oluşturan Satoshi Nakamoto adlı kişi veya kişilerin, Blockchain’i kayıt defter olarak kullanmasıyla olmuştur. Blok zincirine kaydedilen ilk işlemde Satoshi Nakamoto ile ilk Bitcoin alıcısı Hal Finney arasında gerçekleşen Bitcoin olarak geçildi.
Blockchain ne işe yarar?
Blockchain ne işe yarar? Blockchain, kullanılan ağ içindeki veri akışının düzenli bir şekilde kayıt edilmesi ve bu kayıtların güvenli bir şekilde saklanmasına yarayan bir veri giriş sistemidir. Blockchain pek çok farklı sektör için kayıtların daha sağlıklı bir şekilde muhafaza edilmesini sağlar.
Blockchain nasıl çalışır?
Blockchain listesine veriler belli aralıklarla “blok” şeklinde kaydedilirler. Bu süre hangi ağ için Blockcahin’i kullanacağınıza göre değişir. Bitcoin’de bu süre 10 dakika iken, Ethereum için bu süre 14-15 dakikadır. Kaydedilen blok kendisinden önce kaydedilen blokun bütün verilerini de içinde barındırır. Bu sisteme “zincir” denmesinin altında yatan nedende budur. Yani kaydedilen blokta ilk kaydedilmiş veriyi bulmak bile mümkündür. Blockchain bu özelliğiyle sürekli olarak genişleyen bir sistemdir.
Blockchain merkezi bir sistem değildir. Merkezi kayıt sistemlerinde veriler bir kere kaydedilir ve birkaç kopyası çıkarılır. Bu sistemler kayıtların sonradan değiştirilmesine elverişli sistemlerdir. Ancak Blockchain sistemi böyle işlemez. Bu sistemde bir merkez yoktur, kaydedilen her veri hangi ağ için Blok zincirini kullanıyorsanız o ağın kullanıcıları tarafından açıkça görülebilir. Bu şekilde verilen değiştirilmesinin de önüne geçilmiş olur.
Blockchain güvenilir bir sistem midir?
Blockchain, bir kere girilen ve onaylanan verilerin geriye dönüp değiştirilememesini sağlayan ve şeffaf kayıt politikasını uygulan bir sistemdir. Her kullanıcı Blockchain üzerinden yaptığını işlemleri görebilir. Bu sebeple Blockchain teknolojisinin oldukça güvenli bir sistem olduğunu söylemek mümkündür.
Blockchain teknolojisi ile neler yapılabilir?
Blockchain teknolojisi genel olarak kabaca bir kayıt defteri şeklinde kullanılmaktadır. Fakat Blockchain sistemini bir düşünce yapısı olarak hayatın her aşamasında uygulamaya koyabiliriz. Blockchain’in merkezi olmayan ve herkese hak tanıyan şeffaf yapısını kullanarak pek çok iş alanında başarı elde etmek mümkündür. Bir sonraki başlıkta bunların hangi alanlar olduğunu inceleyelim.
Blockchain kullanım alanları nelerdir?
Blockchain sisteminin kendisine yer bulduğu ilk alan finans sektörüdür. Genel olarak Bitcoin, Ethereum gibi örneklerin olduğu kripto para dünyasında kendisine yer bulan Blockchain’in, kullanılmasının başlıca sebebi işlemlerde üçüncü bir şahısın müdahale olanağını kaldırması ve bir kere kaydedilen verilerin bir daha değiştirilememesi. Blockchain yine verilerin korunma olanağının yüksekliği sebebiyle kamu yönetimi alanında da kendisine kullanım alanı bulur.
Blok zinciri sisteminin kullanıldığı bir diğer alanda sağlık sektörüdür. Blockchain’in burada kullanılmasının temel sebebi hasta kayıtlarının en doğru şekilde kayıt edilmesi ve acil vakalarda geçmiş sağlık kayıtlarının çok hızlı bir şekilde ortaya konulmasıdır.
Sosyal yardım kuruluşları da Blockchain sistemini sık sık kullanırlar. Kişiler tarafından yapılan yardımlar kayıt altına alınır ve görülebilir. Böylece yardım yapan kişilerin yaptıkları bağışların nereye gittiği konusunda içlerinde herhangi bir şüphe kalmaz.
Blockchain oldukça güvenli bir sistem olduğu için siber saldırıları engellemenin kolaylığı açısından ağ güvenliği ile ilgili hizmetlerde de kullanılır.
Türkiye’de Blockchain kullanan şirketler var mı?
Türkiye’de Blockchain kullanan şirketler maalesef ki dünyadaki kadar yaygın değil. Türkiye’de Blockhain sistemine geçiş yapan şirketlerin başında Türkiye’nin en önemli bankalarından Akbank geliyor. Akbank, 2017 yılında Ripple ile yaptığı anlaşma sonucu Blockchain sistemini uluslararası para transferlerinde kullanmaya başladı. Fakat bu sistem şimdilik sadece yurtdışındaki para transferleri için kullanılabiliyor.
Türkiye’de Blockchain sistemine geçiş için çalışmalar yapan şirketlerden bir tanesi de BKM( Bankalararası Kart Merkezi)’dir. Blockchain teknolojisini kullanan bir diğer şirket ise Türkiye’nin ilk bağımsız mil programı Global Miles’dır. Proofstack(eski ismiyle copyrobo) ve BKM ile ortak işler yapan T2 Sdoftware’de Blockchain’in Türkiye’de kullanım alanı bulduğun şirketlerdendir.
Blockchain ile ilgili en güncel içeriklere ulaşmak ister misiniz?>>> Hemen Blockchain Haberleri sayfamızı ziyaret edin, gelişmeleri kaçırmayın! Tüm gelişmelerden anlık haberdar olmak ister misiniz?>>> Hemen Telegram, Instagram, Facebook, Twitter, ve YouTube hesaplarımızı takip edip, bildirimleri açın gelişmeleri ilk siz öğrenin!