Blockchain Haberleri

Blockchain, Sigorta Sektörünü İleriye Taşıyabilir

Sponsorlu İçerik

Blockchain teknolojisinin çeşitli sektörlerde uygulanması, kuruluşundan bu yana çok konuşulan bir konu haline geldi. Sigorta sistemi de böyle bir tartışmanın içine dahil ediliyor. Her ne kadar bazı eleştirmenler, Blockchain’in yalnızca marjinal bir fark yarattığını ve teknolojinin sadece yutturmaca olduğunu iddia etse de, öte yandan destekleyenler, Blockchain teknolojisinin sağladığı sayısız avantajlarından söz etmektedirler.

Sigorta Sektöründe Blockchain’in Faydaları 

Şeffaflık

Mevcut sigorta poliçelerine göre, poliçe sahiplerinin sigorta şirketlerinin veritabanlarında saklanan verilerine erişimi yok. Ve sigorta şirketlerinin ödemeye karar verdikleri her ne olursa olsun ödenir. Ayrıca, poliçe sahiplerinin bilgileri üçüncü taraflarla paylaşılırsa, bu konuda bizleri bilgilendirmezler. Bu politikaların değiştirilmesi ve daha şeffaf politikaların getirilmesi gerekiyor. Blockchain teknolojisinin merkezi olmayan ve açık doğası bu boşlukları ortadan kaldırır, müşteriler verilerine erişebilir ve yapılan her işlem hakkında bilgilendirilir.

Anında Ödemeler

Mevcut sigorta poliçeleri kapsamında, müşterilerin ödemelerinin  hesaplarına yansıması için bazen günler hatta haftalar boyunca beklemeleri gerekebilir. Blockchain, etkin fiat para birimleri ve tokenleri kullanılarak, bu sorunlar neredeyse anında çözülebilir. Ödemeler hemen yapılabilir ve hatta ek teminat almak için tekrar kullanılabilir.

Blockchain sigortaya nasıl güç verecek?

Yanlış İddiaları Engelleme

Sigorta sektörünün şu anda karşı karşıya olduğu en önemli konu sahte iddialar. Yanlış iddiaları tanımlamak için akıllı analitik teknikler olmasına rağmen, sigorta şirketlerini dolandırmak için kullandıkları bazı boşluklar ve daha gelişmiş  teknolojiler bulunmaktadır. DLT‘nin (dağıtılmış muhasebe teknolojisi) kullanılması dolandırıcılığın azaltılmasına yardımcı olacaktır. Blockchain teknolojisinin zaman damgalı işlemleri denetim denemeleri ile yakalama özelliği, dolandırıcıların herhangi bir işlemi iptal etmesini ve sahte iddialar yaratmasını zorlaştıracaktır.

Geliştirilmiş Müşteri Deneyimi

Günümüzde, mevcut seçeneklerle, müşteriler her zaman tek bir sigorta servis sağlayıcısına eğilimli değiller. Böyle bir senaryoda, fiyat marjından ödün vermeden müşterilerin güvenini kazanmak, sigorta sağlayıcılar için zorlu bir görev haline geliyor. Daha düşük primler ve talep üzerine sigorta kapsamı ve kullanım başına ödeme gibi yenilikçi yöntemler daha fazla müşteri çekebilir. Bu nedenle, sigorta şirketleri şimdi bunları halledebilecek bir teknolojiyi uygulamak için sabırsızlanıyorlar. Blockchain, bu sorunları çözmek ve daha fazla müşteri getirmek için otomatik işleme ve akıllı sözleşmeler gibi temel sürücüler aracılığıyla sigorta pazarını yönlendirebilir. Ayrıca, Blockchain de iş anlaşmaları oluşturulup ve önceden tanımlanmış bazı koşullar yerine getirildiğinde ödemeler otomatik olarak işleme alınabilir. Bu da daha fazla zaman, çaba ve para tasarrufu sağlamakta ve manuel müdahaleye ihtiyaç duymamaktadır.

Eşler arası sigorta

Blockchain teknolojisi, sigorta endüstrisini güvenli bağlantı olanakları ile güçlendirmek için sağlam potansiyele sahiptir. Tüm sigorta piyasasını yeniden yapılandırabilecek ve düzeltebilecek P2P veya eşler arası sigorta gibi yeni dağıtım modelleri oluşturabilir. P2P sigortası sayesinde poliçe sahiplerine primlerin daha önemli bir kısmını alma hakkı tanınmaktadır.

Dijitalleşmeye Geçiş

Asırlık sigorta politikaları, modern nesil hızlı ve güvenli dijital olarak etkinleştirilmiş politikalar ararken, teknoloji meraklıları döneminde önemini yitirmekte. Dinamik pazarını yönlendirmek için, sigorta şirketlerinin yeni çağdaki müşterileri çekmek adına yenilikçi politikalar sunması gerekmekte. 

Blockchain, “Akıllı Sözleşmeler” ve IoT (Nesnelerin İnterneti) gibi yüksek teknoloji  kullanan Parametrik Sigorta ve Mikro Sigorta gibi yenilikçi konseptleriyle sigorta şirketlerine hazır çözümler sunmaktadır. Hırsızlıkları önlemek için bazı koşullar yerine getirildiğinde, en kısa sürede otomatik sigorta talebini oluşturabilir.

Tüm bu nedenlerden dolayı, sigorta sektörü, endüstrinin yıllardır aradığı ancak yaratamayacağı bazı devrimci değişimler getirebilir. Blockchain teknolojisi aracılığıyla bazı yenilikçi önlemler almaya çalışıyor. Blockchain bunun için mükemmel bir çözüm gibi görünüyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu