Blockchain HaberleriManşet

Çin, Blockchain Tabanlı Hizmet Ağını Başlatıyor

Sponsorlu İçerik

Çin hükümeti, bankalar ve teknoloji şirketlerinden oluşan bir ittifakla Nisan ayında Blockchain tabanlı hizmet ağını (BSN) başlatacak. Yenilikçi platform, merkezi bir hükümet tarafından sürdürülen ilk platformlardan biri olacak. Bu, katılımcıların sıfırdan yeni bir ağ tasarlamak zorunda kalmadan üstlerinde çalışmalarına izin verecek.

Ekim 2019’un ortasında, Başkan Xi Jinping‘in Çin‘in Blockchain teknolojisine daha fazla yatırım yapması gerektiğini söylemesinden sadece bir hafta önce açıklanan BSN, Nisan ayında halka açılacak. Platform, uygulamaların, akıllı şehirlerin ve hatta bunun üzerine dijital ekonominin geliştirilmesini sağlayacak.

BSN’nin teknik raporuna göre, bir yıl boyunca bir Blockchain ağı oluşturmak, işletmek ve sürdürmek tek bir şirkete en az 14.000 $’a mal oluyor. BSN platformunda bir uygulama oluşturmanın ve dağıtmanın maliyeti 300 $.

Çin hükümetinin sürdürdüğü platform, normal Blockchain projelerinden önemli ölçüde farklı olacak. Bitcoin ve diğer ağlar, herkesin tüm işlem kaydını gözden geçirmesine izin verirken, BSN‘nin kapalı bir üyeliği olacak. “Permissioned” olarak adlandırılan kurulum, operatörlerin işlem verilerini istedikleri kişiyle paylaşmasına olanak tanıyacak.

BSN İttifakı birkaç büyük kuruluştan oluşuyor. Bunların arasında Çin Ulusal Bilgi Merkezi, China UnionPay, China Mobile ve bordro hizmetleri şirketi Red Date’de yer alıyor.

COVID-19 salgını BSN‘nin Nisan lansmanını kesintiye uğratmıyor gibi görünüyor. Örneğin, Çin’in merkez bankası dijital para birimi (CBDC) ertelendi, ancak son raporlar bunun beklenenden daha erken gelebileceğini gösteriyor.

Bazı Uzmanlar Projeye Şüpheyle Bakıyor

North Carolina State Üniversitesi‘nden Blockchain uzmanı olan Hong Wan‘a göre, projeden şüphelenenlerin sayısı oldukça fazla ve haklılar.

BSN İttifakı daha önce bireysel geliştiricilerin ve kurumsal ölçekli mühendislik gruplarının platformu oluşturduğunu ve beta testi yaptığını bildirmiş olsa da, Wan iş yüküyle başa çıkamayacağına inanıyor. Ayrıca Çin hükümetinin BSN‘nin teknik spesifikasyonlarıyla ilgili tüm ayrıntıları yayınlamadığını, bunun da biraz endişe verici olduğunu belirtti.

Buna ek olarak, bazı topluluk üyeleri ağın Çin hükümetinden kontrolüne ilişkin çekinceleri dile getirdi. Blockchain tabanlı bir platformun arkasındaki tüm amacı tehlikeye atabileceği konusunda uyarıyorlar.

Bu belirsizliklere rağmen, İttifak BSN‘nin sonunda Blockchain çözümleri için küresel standart olacağını umuyor.

Tüm haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram, Facebook, Twitter sosyal medya hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu