Blockchain HaberleriManşet

Çin’den, Blockchain uygulamaları için güvenlik kuralları!

Sponsorlu İçerik

Blockchain gelişimine odaklanan Çin‘deki bankacılık yetkilileri, kripto ile ilgili teknolojilerin finansal alanda güvenli bir şekilde uygulanmasına ilişkin bir dizi kural yayınladı. Bu türden ilki olan yeni standartlar, sektörde faaliyet gösteren geliştiricilerin ve servis sağlayıcıların çalışmalarına rehberlik etmeyi amaçlıyor.

Çin Merkez Bankası DLT Güvenlik Şartnamesini Yayınladı

Finansal Dağıtılmış Defter Teknolojisi Güvenlik Şartnamesi (JR / T 0184-2020), Çin Sanayi ve Ticaret Bankası, Çin Tarım Bankası ve Çin Merkez Bankası (PBOC) gibi büyük bankalar arasındaki ortak çabaların bir sonucu olarak ortaya çıktı. Yeni düzenleme ile Çin Merkez Bankası, dağıtılmış defter teknolojisi (DLT) uygulamalarının bilgi güvenliğinin artırılmasına vurgu yapmakta. Finans sektörü için Blockchain sistemlerinin geliştirilmesiyle uğraşan kuruluşların yanı sıra DLT tabanlı çözümler kullanan çeşitli hizmet sağlayıcıların faaliyetlerindeki standartlara uymalarını istiyor.

35 sayfalık talimatta, güvenli finansal DLT teknolojilerinin uygulanmasını talep ediyor ve bu tür sistemlerin temel donanım ve yazılım, şifreleme algoritmaları, konsensüs protokolleri, düğümler arasındaki iletişim, akıllı sözleşmeler, operasyonel ve bakım gereksinimleri gibi çeşitli yönlerini ele alıyor. Belgede ayrıca kimlik yönetimi, gizlilik koruması, uyumluluk desteği ve yönetişim mekanizmaları ile ilgili konular da ele alınmıştır.

Merkezi hükümet düzeyinde, Çin dikkatini geçen yıl Çin Komünist Partisi Genel Sekreteri ve Çin Halk Cumhuriyeti Başkanı Xi Jinping‘in ülkenin gelişmekte olan alanda Blockchain teknolojisini araştırmayı hızlandırması gerektiğini belirtti. Bir politik toplantıda Çin cumhurbaşkanı, yeni teknolojik yenilik ve endüstriyel dönüşüm turunda DLT’nin önemi göz önüne alındığında, sektördeki gelişmeyi hızlandırma konusunda yardımcı olacağını söyledi.

Teknik Komiteler Çeşitli Sektörlerde Devlet Standartlarını Sunuyor

Kasım 2019’da Pekin, bebek ürünleri ve paylaşım ekonomisinden fotovoltaik sistemlere kadar çeşitli alanlarda standardizasyon sağlamakla görevli teknik komiteler kurulduğunu duyurdu. Her bir alan için hazırlanan standartlar, ülke çapında ve tüm ekonomide hükümet hedeflerini koordine etmek için kullanılacak. Onaylanan ve yayınlanan yönetmelikler her beş yılda bir gözden geçirilecek.

Blockchain alanı için de bir çalışma grubu oluşturuldu. Çinli yetkililer, finans ve bankacılık sektöründen gelen birçok DLT girişiminin standardizasyonun, belirlenen evrensel güvenlik gerekliliklerine uygun olarak yeni sistemlerin yerleştirilmesini kolaylaştıracağına inanıyor. Yetkililer ayrıca Blockchain çözümleri üreten ve uygulayan endüstrinin “sağlıklı bir şekilde gelişmesini” de istiyor.

Ülkenin şirket bilgi portalı Tianyancha.com’a göre, Çin’de 37.000’den fazla Blockchain şirketi faaliyet gösteriyor. Bu kuruluşların üçte birinden fazlası yalnızca geçen yıl tescil edildi. Çin ayrıca, Ekim ayında yaklaşık 13.000’e ulaşan veya küresel çaptaki toplamın %53’ünden fazlasına ulaşan, Blockchain ile ilgili patent başvurusu sayısı bakımından lider.

PBOC ayrıca, ulusal para biriminin dijital bir versiyonunun lansmanını hazırlamak ve yeni devletin dört ticari bankasının ve üç önde gelen telekom operatörünün yardımıyla yeni Dijital Para Birimi Elektronik Ödeme (DCEP) sistemini test etmek için yoğun bir şekilde çalışıyor. Dijital Yuan‘ın kısmen Blockchain teknolojisine dayandığı söyleniyor ve Çin Merkez Bankası dijital para birimi ile ilgili 84 patent başvurusunda bulundu.

Tüm haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram, Facebook, Twitter sosyal medya hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu