Pek çok insan, Çin’in kripto endüstrisindeki hemen hemen her şeyin kendi versiyonunu oluşturduğunun farkında değil. Son olarak Çin, NFT’lerin kendi versiyonunu piyasaya sürüyor.
Devasa, devlet tarafından işletilen bulut sağlayıcısı Blockchain Service Network (BSN) ve diğer gözetimli “köprüler”, dünyanın geri kalanına ait olan kripto varlıklarının Çin sınırını geçmesine izin veriyor. Her şeyin kendilerine ait olan versiyonunu üretiyorlar.
Ethereum kurucu ortağı Vitalik Buterin bile Ethereum’un bir BSN versiyonunun varlığından haberdar değildi, geçen yıl yanıt verdi: “Bu karar BSN grubu tarafından alındı, onlara nedenlerini sormak daha iyi olur. Sanırım geliştiricilere seçenekler sunmak istiyorlar.”
Geçen hafta, Alibaba sponsorluğundaki medya South China Morning Post (SCMP), devlet onaylı blok zincirlerinde tarihi varlıkları arşivlemek için bir NFT sistemini açıklayan bir beyaz kitap yayınladı.
Alibaba, Çin hükümeti için ‘NFT’leri gizledi
Çinli teknoloji devleri Alibaba ve Tencent kısa süre önce web sitelerini “NFT”lerden tamamen temizledi.
Bu silme işleminden hemen önce, Pekin yetkilileri NFT pazarından “potansiyel olarak büyük bir balon” olarak bahsetmişti.
Alibaba ve Tencent hemen hükümetin tavrına paralel bir karar aldı ve şimdi NFT’leri “dijital koleksiyon ürünleri” olarak adlandırıyorlar.
Alibaba’nın yeni NFT platformu, bütün spekülasyonların üstesinden gelmeyi amaçlıyor.
2018’de Alibaba ve Tencent, Pekin’in blockchain teknolojilerine ve kripto paralara sıcak baktığı dönemde, 2.000’den fazla blok zinciri ile ilgili patent için başvuruda bulunmuştu.
Çin Merkez Bankası Dijital Para Birimi (CBDC) Şubat 2022 lansman tarihine yaklaştığından, Jinping kripto madenciliğini ve bağımsız olarak geliştirilen birkaç blok zinciri projesini yasakladı.
Çin, CBDC’sini gelecek yılki Kış Olimpiyatları sırasında başlatmayı planlıyor.
Teknoloji devleri, Pekin’e paralel hareket ediyor
Yakın zamanda Çin hükümeti için NFT’lerin adını değiştirmek zorunda kalmaktan çekinmeyen Alibaba, sanatçıların çalışmalarının telif hakkını almak için “dijital koleksiyonlar” oluşturabilecekleri bir pazaryeri başlattı.
Pazar yeri Blockchain Digital Asset ve Asset Trade, Sichuan Blockchain Derneği Telif Hakkı Komitesi(SCMP) tarafından oluşturulan Yeni Telif Hakkı Blockchain platformunu kullanıyor.
SCMP, medya gönderilerini arşivleme sisteminin geçmişi korumaya yardımcı olacağını iddia ediyor. Bu sistem kullanılarak oluşturulan dijital eserleri NFT olarak değil, “ARTIFACT’ler” olarak ifade ediyor.
SCMP, sistemi arşivinde “anahtar anlar” olarak adlandırdığı şeyle sergileyecek. 118 yıllık malzemeye sahip olduğunu iddia ediyor.
ARTIFACT Projesi, CryptoPunks’ın Dapper Labs’ı ile birlikte, Prenses Diana’nın ölümü ve Hong Kong’un İngiltere’den Çin’e devri gibi olayları içeren “NBA Top Shot” 1997 Serisi NFT ticaret kartlarını başlattı.
Ardından, SCMB, Hong Kong’un tarihinden anların devlet onaylı dijital koleksiyonlarını -NFT değil(!)- oluşturmayı planlıyor.
Kripto para borsaları, coin gelişmeleri ile ilgili en güncel içerikler için Kripto Para Haberleri sayfamızı ziyaret edin. Tüm gelişmeleri Telegram ve Twitter hesaplarımızı takip ederek anında öğrenebilirsiniz.