ManşetRöportaj
Trend

Dr. Hardfork ile Gerçekleştirdiğimiz Röportajımız!

Sponsorlu İçerik

Kripto Para ve Blockchain teknolojileri ve bu teknolojilerde yer alan isimler artık hiçbirimiz için anlamı olmayan kelimeler değiller. Hepimizin bu terimlerle bir hikayesi var ve bunların hayatımızda olmasına doğru anlaşılmasına destek olan Türk Uzmanlar var. Hardfork onlardan biri.

Fazlaca doğal, ve samimi paylaşımları ile kripto para piyasasında hatırı sayılır takipçisi var. Paylaşımları bazen teknolojinin ötesinde duygusal bağ kuran ”sosyal sorumluluk projeleri’‘ de içeriklerebiliyor. Hardfork’u takip ettiğinizde koinlerle ilgili bilgileniyorken, bir anda samimiyet içeren başka bir sosyal konu içeriğine dahil olabilirsiniz.

Uzunca süredir kendisini takip eden biri olarak röportaj yapmanın keyfini esirgemediği için kendisine teşekkür ediyorum. İşte bilinmeyenleri ve kripto piyasasına dair Sevgili Hardfork ile gerçekleştirdiğimiz keyifli röportaj. Sizlere bilgi ve birikimlerden yön aktaracak fazlaca tecrübe var. İyi okumalar.

Biraz kendinizden bahseder misiniz? Kimdir Hardfork?

Yazılım ve teknoloji meraklısı, geliştiricisiyim. Hayvan sever, köpekleri özellikle çok severim. Kahve bağımlısı, hobi olarak trade yapan 35 yaşında bir vatandaşım.

Neden Hardfork ismini tercih ettiniz?

Twiter öncesi TR deki büyük ekonomi formlarının birinde aktif yazıyordum. O zamanlar segwit (softwork) çatalanması ve sonrasında Bitcoin Gold(hardfork) çatalanması vardı. Bunun fiyatlamasına dikakt çekmek için forumdaki ismimi ”Hardfork” olarak değiştirdim. Sonrada Burak ismi unutuldu hardfork lakabı üzerime yapıştı.

Kripto para piyasası İle ilk ne zaman ve nasıl tanıştınız?

Kripto piyasasına girmem blockchaine olan merağım dolayısı (yeni nesil veri tabanı teknolojisi) ile başladı. 2012 yılında Dark Web de BTC kullanılması ile kısa bir süre madencilik yaptım. Daha sonra ülkede yasa dışı görüleceğini düşünerek, iş yaptığım kurumsal firmaları da baz alarak 2012 yılında ki madencilik maceramı çok kısa tuttum ve unutuldu. Tabi o zaman yaptığım madencilikten gelen BTC‘lerde eski kasadaki harddiskle birlikte uçtu.

Trader olarak tekrardan 2016 yılında piyasaya girdim

Hiç kaybettiğiniz oldu mu ?

ICX Koine kadar hiç kaybetmedim. Kısa zararları daha sonra çok karlı pozisyonlar ile kapattım. Ancak Pantera Capital gibi milyar doarlık şirketler yada ilk Ethereum yatırımcıları ile birlikte ICX Koine çok fazla para yatırdım ve hala beklemekteyim. Teknoloji olarak çok büyük atılımlar ve anlaşmalar yapsa da ekibi ICX fiyatına bir türlü yansımadı.

Dolar bazında 2016 daki piyasaya giriş sermayemi hiç kaybetmedim ancak 3 yıllık trade karım ICX ile birlikte bekliyor.

Temel analiz mi, teknik analiz mi ?

Bu soruyu 2016 -2018 arasında da sorsanız temel analiz derdim ancak 2019-2020 bize öğretti ki piyasa döngüsü ve Eliot Dalgaları şaşmaz şekilde doğru çalışıyor. Boğa piyasasında (yılın %10’una tekabül eder) temel analiz ve haberler geri kalan ayı piyasasında (Yılın %90) Teknik Analiz önemli derim.


Piyasanın şu anki genel durumu hakkında neler düşünüyorsunuz? Bitcoin hangi yöne daha yatkın? Düşüş mü? Yükseliş mi ?

Halving öncesi Nisan ortasına kadar BTC de 45 gün bir son yükseliş bekliyorum. Daha sonra fiyatlamanın bitmesi, halvinge yakın düşüş, halving sonrası akümalasyon ve yaklaşık 6-8 Ay sonrası asıl beklenen güçlü boğa ve ATH’ler olarak plan yapıyorum.

  • Hardfork bu görüşlerin eğitim maksatlı olup yatırım tavsiyesi olmadığını da sözlerine ekliyor.

Sadece Kripto Para İle ilgili değil bazen sosyal sorumluluk kapsamında da paylaşımlar yapıyorsunuz. Tepkiler nasıl?

Şehit ailelerine yönelik paylaşımlara dönüşler genelde çok olumlu. Sadece paylaşım da yapmıyorum aslında, aileleri ziyaret edip bir ihtiyaçları var mı diye bakıyorum yada en azından kısa sürede olsa acılarını unutturmaya çalışıyorum. Onlarda bana alıştı.

En çok kazandığınız koin hangisi?

BTC, BNB, EOS, Waves çok güzel kazandıran koinlerdi.

Kripto paralara dair unutamadığınız bir an var mı?

Boğa piyasının sonralarına grafiği yükseliş gösteren bir hacimsiz koine 1 BTC‘lik alın yapacaktım. Hem iş yoğunluğu hem de geceleri kripto piyasasının takip etmenin verdiği uykusuzlukla yanlış bir işlem yaptım ve tüm hesabımdaki BTC’ler ile alış emri girdim. Bu botlar arasında alım sinyali olarak görüldü ve koin o gece x2 yaptı. Yani yanlış işlemim zincirleme bir alım tepkisi yarattı.

Kripto para piyasasına iyi ki girdim diyor musunuz?

İşin teknolojisi ve yeniliklerini yazmayı tercih ederdim ama bu takipçi kitlesi sadece fiyata odaklı. Yenilikler anlatmak yerine teknolojiyi yaratmayı daha çok seviyorum. Kripto piyasasına girdiğimden beri uzmanlık alanım olan mobil teknolojiler konusunda yazdığım kitap yarım kaldı. Şu 3 yılda piyasaya verdiğim emeği kitaba versem sanırım daha verimli olurdu.

Kripto para piyasasında ki en büyük pişmanlığınız nedir?

Ekiplerin yarattığı teknolojiye güvenip bunun fiyatlamasını beklemek oldu. Burası bir borsa ortamı ve ona uygun davranamadığım zamanlar en büyük pişmanlığımdır.

Bir forum sitesi oluşturmuştunuz, bu girişiminiz devam ediyor mu?

İnsanlar twiter da tanıdı ve sevdi. Forumda yazmak yerine twiterdan iletişim kurmak daha kolay geliyor takipçilerime. Alışkanlıkları değiştirmek zor. Bu yüzden forumu 1 yıl denedikten sonra kapatma kararı aldım.

Yakın planda piyasa ilgili bir projeniz var mı?

Daha önce indikatörler ile piyasayı tarayıp al sinyalleri veren bir mobil uygulama yazıp Google Play‘e atmıştım. 2019 içinde yükselişlerin olmaması programa olan ilgiyi azalttı. Şu an kripto para piyasasındaki deneyimlerimi blog ve ajanslara yazı yazarak insanlara aktarmayı düşünüyorum.

Yatırımcılara önerdiğiniz koin var mı?

2020 yılı için Ether ve Defi projelerinin Ethereum fiyatını çok yükseklere taşıyacağını düşünüyorum. Bir de Emin Gür Sirer hocanın AVA Koininin ön satışını takip ediyorum. Ava Koin çok karlı olacağı inancı var.

  • Hardfork yine burada bu bilginin yatırım tavsiyesi olmadığını özellikle belirtiyor.

Yeni başlayan yatırımcılara traderlara öneriniz nedir?

YouTube de çok güzel teknik analiz eğitimleri var. Bir koin almadan önce Reddit’te o Koini aratıp geçmişte neler yaşandığı hakkında bilgi edinebilirler.

Okuyuculara aktarmak istediğiniz bir şey var mı?

2020 sonu ve 20212023 kripto para piyasasının dünyaya açılacağı yıl olarak düşünüyorum . Şu an dünyadaki insanların sadece %2 sinde kripto para yatırımı var. Bu oran %10‘a çıktığında ellerindeki altcoinler ayakta kalabilirse çok değerli olacaktır.

Tüm haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram, Facebook, Twitter sosyal medya hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu