ManşetRöportaj

Türkiye’nin Enlerinden ”Cryptogram” İle Röportajımız

Sponsorlu İçerik

Kripto paralarla tanışma hikayesi vardır hepimizin. Kimimiz yatırım için kanallar arıyorduk,  kimimiz zararlarımızın temini için bir kurtarıcı. Kimimiz ise yeni bir teknolojinin ışığında aydınlanmak için bir merakla çeviriyorduk sayfalarını bu şifreli sektörün. Doğrusu olduğu kadar yanlışı, yanlışların çoğalması ile aydınlanan doğru insanlar çıkıyordu ortaya.

Fazlaca merak ettiğim ve öğrenmeyi arzuladığım bu sektörde aşındırdığım yollarda bir kurtarıcı bir kahraman arıyorken bende herkes gibi, eğer bir şey olsun isterseniz evrenin yardım etiğini örnekleme bir gelişme oldu. Cryptogram hocanın Twitter ilanına denk geldim. Eğitim vereceğini yazıyordu. Tek şartı vardı, LÖSEV için miktarın ne olduğu önemli olmadan yardım yapmaktı. Böylece artık piyasada doğru işlem yapabilecektim. 50 kişiden fazla kişiydik grupta. 50 kişiden fazla kişiyi güzel bir şey yapmaya teşvik etmişti. Kendisinden bir şeyler vererek, böyle bir şeye vesile olmak bırakın kriptoyu, dünyada nadiren denk gelinecek bir şeydi.

Cryptogram Hoca ile o gün başlayan muhabbetimiz dün ilk kez Yan yana gelerek taçlandı. Bakmayın profilindeki hırçın boğaya, yakışıklılığın konum bildirdiği bir bedene düzgün karakter yetmemiş kadife bir yürek eklemiş. Bu güzellikleri farkında olmadan yansıtması, aslında kişiliğin şanından. Hemen su kaplumbağasından bahsetti mesela. Onun beslenmesi ve yaşamsal devamlılığını sağlaması için siparişler verip kargo da teslim almak için beklemiş. Kara Cuma kampanyasında kargoda sıra bekleyenler bunun ne denli önemli olduğunu bilir. O yüzden geç geldiğini aktarıyor. Aman hocam siz böyle şeyler yapıyorsanız biz günlerce de bekleriz. 5 üniversite okuduğu aklımda kalmış. Hayran olmamak elde değil. Başarının tesadüf olmadığını özetliyor. İnsan neler yapar isteyince sözü geliyor aklıma. Bu kadar yoğun bir hayatın içerisinde bize ayırdığı zamanın önemini, değerini cümleler biriktikçe anlayabildim. Tabi ki özlemimizi dile getirmekle kalmadık. Kripto paralar, Bitcoin ve Blockchain gibi konuları da konuştuk. Her sorunun içerisinde verilen cevaplar aşırı samimiyet içeriyor.

Cryptogram’ın 1 Günü Nasıl Geçiyor?

Şehir gürültüsünden uzak bir yerde yaşıyorum. İnsan bazen sakinlik arıyor. Sabah çok erken saatte kalkıp yürüyüş yapıyorum. Spor yapmayı seviyorum. Eski bir boksörüm zaten. Burnumda ve kulağımda kırıklar var. (Elleriyle oynayıp gösteriyor). Kaplumbağam var. Onunla ilgileniyorum birde teraryum yapımını gördüm. İlgimi çekti. Onlarla ilgileniyorum. (kaplumbağasının teraryumunu da kendisi yapmış.) Trade yapıyorum. Okumak araştırmakla geçiyorum zamanımı. 2 koli kitapla eve döndüğümü hatırlıyorum.

Türkiyenin Kripto Para Konusundaki Önemi?

%20 ile kripto para kullanım oranında lider durumda. (Telefonundan kaynak gösterip belgeliyor.) Bu %20’nin içerisinde tamamen Türk yatırımcılar olduğunu söyleyemeyiz. %7-8 civarında kendi ülke regülasyonlarından kurtulup Türkiye üzerinden işlem yapan yabancı yatırımcılar.

Nasıl Başladınız Kripto Paralara? Bitcoin’i İlk Ne Zaman Duydunuz?

”3,5 yıl oldu. Çok eski bir geçmişim yok. Üniversite de elime toplu para geçmişti. Ailemle yaşıyorum okulda yaz döneminde. Yatırım yapacak yer arıyordum. Boşta durmasın değerlendireyim istedim. Bir site de sürekli bitcoin felan diyorlardı. Nereden alacağımı dahi bilmiyordum. Daha öncesinde altın yada döviz bile almışlığım yoktu. Türk borsasında önce 100 ₺’lik bir alım yaptım. Bu parayı yokmuş gibi düşündüm. Bilmiyorum çünkü ne olduğunu. Sonra unuttum babamın işlerine yoğunlaştım. 1 hafta sonra 300 ₺ oldu. Biraz daha aldım onunda katlandığını görünce biraz daha. Bu güne kadar kripto paraya yatırdığım toplam tutar 1400₺’dir. Fazlası olmadı.”

Peki Altcoinler, Trade İşlemleri Ne Zaman Başladı?

”Oda aynı dönemdedir. 3,5 yıl oldu. Aldığım Bitcoinler sürekli katlayınca altcoin almaya da başladım. Aldığım koinlerden birini akşam 2000 satoshiden alıp sabah 4000 satoshiye satış yazmıştım. Sabah 6000 e kadar gitti. Çizim felan bilmiyorum. Grafik görsem bu ne derdim. Önce Bitcoin sonrasında altcoin boğasına denk geldim. Ne olduğunu anlayamadım. Ne oluyor dedim, öğrencisin birde. Sonra her şeyle bağlantımı kesip buraya odaklandım. Borsa da Forex de al sat başladı.”

Hiç Kaybettiğiniz oldu mu?

Bir gece de 20 Bin ₺ kaybettim.

Kaybettikten Sonra mı başladınız eğitime? Bu Arada Kimden Öğrendiniz Hocanız Kim?

Benim. Kendi kendimin hocasıyım. Kendi kendime öğrendim. Bir planım yoktu. Ne bulursam okuyordum. Kendimi geliştirdim. Yaşadığım kayıpta trade bilgim vardı. 20 Bin ₺’lik kayıptan sonra psikolojimi yönetmem gerektiğini anladım. Psikoloji yönetimini öğrendim. Profesyonel Trade böyle başladı.

Analiz Yapmayı Nasıl Öğrendiniz?

Twitter da benim de takip ettiğim kişiler oluyordu. Aldığım koinler birden yükseliyordu iyi gidiyordu. Bir gün al dediler aldım, sat gelmedi. Yazıyorum arada cevap geliyor bazen hiç cevap gelmiyor. Sat emri verilmeyen koin için sordum ”ben onu sattım paylaşmayı unuttum” diye cevap alınca teknik analiz diye bir şey olduğunu öğrendim. Hemen girip internet araştırmaya başladım. Eğitim için çok ciddi para isteyenler oldu. Zaten o kadar bütçem teknik analiz öğrenmek için bu kadar param olsa öğrencilikte ne işim var diye düşündüm. İş başa düşmüştü. Gece boyunca bilgisayar başındaydım. Sabahlara kadar videolar izledim. Kitaplar okudum. Bilgiler indirip kitap haline dönüştürdüm. Onları okudum. Kitaba bütçem kalmıyordu. Biraz uzun sürdü öğrenmem çünkü 1 tane yol gösterenim yoktu ama öğrendim.

Peki Teknik Analiz Bitcoin’de İşe Yarıyor Mu?

Kesinlikle. Şöyle yarıyor. Teknik analiz olmasa bile her şeyin bir analizi var.Benim üniversite bitirme tezim beyin dalgaları arasındaki elliot dalga teorimi ve altın oran üzerineydi. Ben bunun üzerine çalışmalar yaptım. Ödül aldım. Bu nedenle bu piyasaya ve teknik analize inanıyorum. Önce şu soruyu sormak lazım, teknik analiz fiyat var diye mi işe yarıyor yoksa fiyat var diye mi teknik analiz var? Teknik analiz nasıl keşfedildi daha doğrusu elliot, pirinç buğday alışverişte kullanıldığı dönemde takas ile alışveriş olduğu dönemde bakıyorlar bu hafta fiyat 3 pirinç, diğer hafta 5 pirinç sonra 2 pirince düşüyor. Adam diyor ki ya bu fiyatların dalgalanmasının bir sebebi var. Nedir bu sebep deyip araştırıyor. İçinden altın oran çıkıyor. Altın oran yaradılışın temelinde olan bir şey. Yaklaşık 2000 tane altın oran örneği verebilirim. Tezim buydu çünkü, Mona Lisa tablosu altın oranla yapılan bir tablo. Bazı müzikler altın oran ritimleri ile yapılıyor bazı resimlerde öyle. Altın oranı var olduğu için biz biliyoruz. Bu fiyatlara da yansıyor. Altın oranı analizlerde görebiliyoruz. (Hemen telefonundan bu tezi kanıtlayacak örnekler gösteriyor. Tarihlere ve işlemlere baktığımızda ne kadar haklı olduğunu görebildik.)

Doların O Tarihte 7 Lira Olacağını Biliyor Muydunuz?( Dolar örneğini göstermesi üzerine soruyoruz)

Hayır, o tarihte olacağını bilmiyordum. Ama o rakama çıkacağını biliyordum. O bölgeden işlemde gerçekleştirdim. ( Yine telefonundan belgeliyor anlattıklarını.)

Temel Analizin Katkısı var mı?

Tabi ki . Temel analiz teknik analizden daha fazla para kazandırır.

Kripto Paraları Balinalar Yönlendiriyor , Grafik işlemez Diyorlar. Gerçekten Böyle mi?

(Telefonunu eline alıyor yine. Örnekler gösteriyor. ve sonuna ekliyor.) Bakın alım satım yaptığım yerler. Bunları teknik analiz sayesinde yapabildim. Bu piyasayı yöneten bir şey varsa oda altın orandır. İnsan psikolojisine göre şekilleniyor.

Okuyucularımız İçin Öneriniz Nedir?

Bol bol okuyup kendilerini geliştirsinler. Teknik analiz kadar psikolojik kontrolde bu noktada çok önemli. Bu alanda da kendilerini geliştirmeleri gerektiğini unutmamaları gerekiyor.

Bir Vizyonunuz Var Çok Belli. Bu Alanda Amacınız Nedir? Neyi Hedefliyorsunuz?

”Blockchain’in ülkeye entegre edilmesi ve Üniversitelerde bölüm olarak okutulması. Resmi olarak ülke içerisinde kendisine yer bulması. Ekonomiye de çok ciddi artısı olacak. ”

Keyifli röportajdan aktarabileceğimiz detaylar bunlarken, Cryptogram hocanın en sevmediği şeyin ”ben demiştim, ben almıştım” diye öne çıkmalar olduğunu da öğrenmiş oluyoruz. Piyasanın içerisinde böylesine sıcak, kaliteli insanlar görmek bu sektörde hizmet veren bizleri fazlasıyla memnun ediyor. Sıcak yaklaşım ayırdığı zaman için kendisine teşekkür ederken, bir başka röportaj için görüşmek üzere. Takipte Kalın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu