ManşetNedir? Nasıl? Neden?Son Dakika

Asya, Merkezi Dijital Para Geliştirmede Lider!

Sponsorlu İçerik

Asya ülkeleri merkez bankası destekli dijital para birimlerinin geliştirilmesinde lider konumda yer alıyor. Çin, gelecek yıl merkezi hükümet destekli dijital para birimini piyasaya süren ilk ülke olma yolunda ilerliyor.

Çin, Hong Kong ve Tayland dahil olmak üzere Asya ülkeleri, ulusal dijital para birimlerini ödeme şekli olarak sunmaya ve para akışını daha iyi takip etmeye hazır. Önümüzdeki 10 yıl, merkez bankası tarafından verilen dijital para birimlerinin yılı olacağa benziyor.

Çin Halk Bankası nakit kullanımını ulusal dijital para birimi ile değiştirmeyi amaçlıyor. Her ne kadar merkez bankası kullanıcılarına “kontrollü” anonimlik sağlayabileceklerini söylemiş olsa da, Çin hükümeti vatandaşlarını kitlesel olarak takip etmesiyle tanınıyor. CBDC, hükümete ülkedeki para akışını takip etmek için büyük bir güç veriyor. PBOC yetkilileri şimdilik dijital perakende kullanımını yurtiçi perakende ödemeleriyle sınırlandıracaklarını söylediler.

2018 yılında yapılan ankete göre, katılan 63 merkez bankasının yaklaşık %70’i kendi dijital para birimi için araştırma çalışmaları yürüttü. Ancak eğilim o zamandan beri arttı. Rusya ve ABD gibi ülkeler de CBDC düzenleme fikrini düşünüyor. Yetkililer, CBDC’yi vatandaşların işlemlerini daha iyi izlemek için harika bir araç olarak görüyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu