Kripto Para RehberiNedir? Nasıl? Neden?
Trend

Bitcoin Nedir? Bitcoin ne işe yarar?

Sponsorlu İçerik
  • bitcoinBitcoin₺894,232.34-2.05%

Bitcoin nedir? Bitcoin, 2009 yılında Satashi Nakamoto adlı kişi veya kişiler tarafından oluşturulmuş bir sanal para birimidir. Bitcoin, hayatımıza giren ilk kripto para olma özelliği taşıyor. Günümüzün her anında kullandığımız fiat paraların aksine bir devlete, merkezi bir bankaya bağlı değildir. Dünyanın iki ayrı ucunda ve ülkesinde yaşayan iki kişi rahatlıkla birbirine para gönderebilir. Ve bu para gönderiminin üzerinde yaşanılan devletlerle hiçbir ilgisi yoktur. Hiçbir devletin iki taraf arasında yaşanan para transferine karışma yetkisi olamaz.

14 Ekim 2019 de açıklanan verilere göre dünya üzerinde dolaşımda olan Bitcoin sayısı 17.991.750’dir. 1 Ocak 2020 tarihinde açıklanan verilere göre ise 45 milyon Bitcoin kullanıcısı olduğu belirtilmiştir.

İlk çıktığı günden beri çok büyük bir etki yaratan Bitcoin, zaman içerisinde oldukça değer kazanmıştır. İlk çıktığı dönemlerde 1 dolar 1,300 Bitcoin idi. Şimdiler de ise 1 Bitcoin 9.243 dolar etmektedir. Bitcoin’in toplam piyasa değeri ise 169,271,858,707 dolardır.

Peki ekonomik olarak oldukça değer kazanan Bitcoin;

  • Ne işe yarar?
  • Nasıl ve nereden alınır?
  • Güvenli bir yatırım aracı mıdır?

Bitcoin ne işe yarar?

Bitcoin ne işe yarar? Aslına bakıldığında Bitcoin kullandığımız herhangi bir kağıt ve madeni parayla aynı işlemi görmektedir. Bitcoin ile tıpkı fiat paralar gibi ödeme alabilir ve yapabilirsiniz. Bitcoin ile anlaşmalı sitelerden alışveriş yapmanız bile mümkündür. Bitcoin’in fiat paralardan farkı bir merkezinin olmamasıdır. Ve dünyanın bir çok yerinde bulunan binlerce kullanıcı tarafından yönetilmesidir.

Bitcoin nereden ve nasıl alınır?

Bitcoin dünyanın pek çok yerinde bulunan Bitcoin borsaları ve aracı kurumlar yardımıyla alınabilir. Ülkemizde ise Bitcoin alımı için yine aracı kurumlar ve borsalar yardımı ile alınabilir. Bir hesap açmanız ve kimlik bilgilerinizin doğrulamasını yapmanız gerekiyor. Size verilen referans kodu ile borsa veya aracı kurumun anlaşmalı olduğu banka bilgilerine göndermelisiniz. Açmış olduğunu hesabınıza para geçtikten sonra Bitcoin-TL kısmını seçip istediğiniz işlemi gerçekleştirmeye başlayabilirsiniz. Yine aynı şekilde borsa ve aracı kurumun anlaşmalı olduğu bankanın kredi kartı yolu ile de Bitcoin alabilirsiniz. Alım işlemini gerçekleştirdikten sonra kredi kartı ile yaptığınız her harcama gibi ay sonunda ekstrenize gelen Bitcoin ödemesini yapabilirsiniz. (Bitcoin alacağınız kurumun, kredi kartı ile BTC alımını desteklemesi gerekiyor.)

Bitcoin güvenli midir?

Bitcoin dünya üzerinde binlerce kullanıcı tarafından yönetilen bir sisteme sahiptir. Bitcoin ilk oluşturulduğunda, yapılan işlemlerin kayıt edilmesine olanak sağlayan Blockchain isimli bir sistem kurulmuştur.

Blockchain Nedir? ile ilgili en içeriğe ulaşmak için >>> Hemen enkriptohaber.com/blockchain-nedir? bağlantısına tıklayıp, yazımızı okuyabilirsiniz.

Blockcain sistemini açıklamadan önce “blok” denilen şeylerin ne olduğunu anlamak önemlidir. Bitcoin ile yapılan her işlem kayıt altına alınırken belli aralıklarla bu kayıtlardan oluşan bir liste yani diğer bir adıyla “blok” oluşturulur. Blokchain’de bu blokların zaman içerinde kaydedildiği, basitçe ifade etmek gerekirse kayıtların tutulduğu bir muhasebe defteridir. Bu işlemler her bir Bitcoin kullanıcısının bilgisayarında kayıtlıdır ve görülebilir. Ancak Blockchain üzerinde geriye dönük bir işlem yapılamaz ve kayıtlar değiştirilemez. Bu sistem dışarıdan gelebilecek herhangi bir müdahaleye karşı oldukça korunmalıdır. Bir kullanıcı Blockchain üzerindeki bir kaydı değiştirmek isterse dünya üzerindeki bütün bilgisayarlarda aynı kaydı değiştirmesi gerekmektedir. Aksi halde diğer kullanıcılarda görülen kayıtlardan farklı olduğu için sistem tarafından reddedilecektir.

Bitcoin ile yapılan her işlem herkes tarafından görülebilir ancak bu işlemi yapan kullanıcıların bilgileri her zaman gizlidir ve görülemez. Bu yüzden Bitcoin sisteminin oldukça güvenilir bir yapısı olduğunu söylemek mümkündür.

Bitcoin madenciliği nedir? Nasıl Yapılır?

Bitcoin, fiat paralar gibi bir merkez tarafından basılmıyor. Bitcoin üretiminin gerçekleşmesi madencilik denilen bir işlem sonucunda gerçekleşiyor. Madencilik denmesinin sebebi ise maden işçileri nasıl bir yeri kazıp maden çıkıyorsa Bitcoin üretebilmek içinde blokların içinden para çıkarmak gerekiyor.

Bitcoin madenciliği aynı zamanda Bitcoin ile yapılan işlemlerin Blockchain üzerine kayıt edilmesi anlamına da geliyor. Blockchain sisteminde hiçbir kayıt silinmediği için kayıtlar daha önceki kayıtların, blokların üzerine kayıt ediliyor ve böylece yeni blok ortaya çıkıyor.

Şunu da belirtmek gerekir ki Bitcoin madenciliği oldukça zor bir işlem. Bunun sebebi ise Bitcoin’i oluşturan Satoshi Nakamoto’nun herkes kafasına göre Bitcoin elde edemesin diye sisteme koyduğu güvenlik önlemleri. Hem para basma işleminin zorluğu hem de daha önce kayıt edilmiş binlerce işlemin üzerine yeni işlemler ekleyip blok oluşturmanın zorluğu Bitcoin madenciliğini evlerimizde kullandığımız gibi sıradan bilgisayaralar ile yapmamızı mümkün kılmıyor. Madencilik işlemi için yüksek işletim gücünü kaldırabilecek hızla ve güçte bilgisayarlar gerekiyor.

Bitcoin halving nedir?

Bitcoin halving(yarılanma), her dört yılda bir yani 210.000 blok bitiminden sonra yapılan bir blok ödülü yarılanması sistemidir. Bilindiği gibi Bitcoin, madenciler tarafından sisteme kayıt ediliyor ve basımı gerçekleşiyor. Bitcoin halving, bu işlemleri yapan madecileri ödüllendirmek ve çalışmalarını devam ettirmek için Bitcoin kurucusu tarafından oluşturulmuş bir ödül. Madenciler ürettikleri blok karşılığında belli bir miktar Bitcoin alıyor. Bu şekilde her gün piyasaya belli bir miktar Bitcoin giriyor. Bu miktar bir sonraki yarılamaya(halving) kadar aynı kalıyor. İlk halving öncesi blok ödülü 50 Bitcoin idi, 2012 yılındaki ilk halving sonrası bu miktar 25 Bitcoin’e düştü. 2016 yılında gerçekleşen ikinci halving sonrasında ise verilen ödül miktarı 12,5 Bitcoin’e düşmüştür. 2020 yılının mayıs ayında yapılan üçüncü halvingden sonra ise blok ödülü 6.25 Bitcoin’e düşmüştür.

Bitcoin değeri, yapılan halvingden sonra genel olarak yükselmiştir. Bunun sebebi ise piyasaya giren günlük Bitcoin sayısının azalması fakat taleplerin artmasıdır.

Bitcoin ile ilgili en güncel içeriklere ulaşmak ister misiniz? >>> Hemen Bitcoin Haberleri sayfamızı ziyaret edin, gelişmeleri kaçırmayın!
Tüm gelişmeleri anlık almak ister misiniz? >>> Hemen Telegram, Instagram, Facebook, Twitter, ve YouTube hesaplarımızı takip edip bildirimleri açın, gelişmelerden ilk siz haberdar olun!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu