Nedir? Nasıl? Neden?

‘Blockchain Adası’ Malta

Sponsorlu İçerik

Kripto para ve Blockchain teknolojisi, son 10 yılda benzeri görülmemiş bir büyüme gösterdi. Her ne kadar dijital paralar, fiat paraların yerini almaktan uzak olsa da, farklı sektörlerde daha geniş uygulamalar kazanmakta ve şuan Bitcoin en popüler kripto para. Kripto paraların yanı sıra, ilişkileri genellikle internet ve e-posta arasında bir bağlantı olarak tanımlanmış olmasına rağmen, eşit oranda ve hatta daha hızlı bir şekilde büyüyen Blockchain teknolojisidir.

Farklı ülkelerin hükümetleri, aynı derecede olmasa da, kripto paraları kabul ediyor. Kripto paraları yasaklayan; Hindistan, Çin ve diğer Doğu Asya ülkeleri olduğu gibi,  Singapur, Japonya, Lüksemburg, Malta, İsviçre gibi daha liberal bir politika izleyenlerde var. Örneğin, İsviçre’nin Zug bölgesi “Kripto Vadisi” olarak bilinmeye başladı. Çünkü, kripto paralar ile ilgili büyük şirketlere ev sahipliği yapmaya başladı. Bununla birlikte, tüm bu ülkeler arasında Malta, Avrupa’nın “Blockchain Merkezi” ne dönüşmeye başladı. Kripto para endüstrisi için birçok elverişli koşulları ortaya koydu ve bölgedeki büyütmesine yardımcı olduğu için ön plana çıkıyor.

Malta, liberal kripto para ve Blockchain rejimi nedeniyle ‘Dünyadaki Kripto Cenneti’ ve ‘Blockchain Adası’ gibi birkaç isim ile anılmaya başlandı. Binance, OKEx ve ZBX gibi büyük kripto para borsalarını, adadan başlatmak için önemli Blockchain düzenlemelerini kabul eden ilk yargı alanı haline geldi. Malta hükümeti, Blockchain ve kripto paraların gelişmesini sağlamak için yargı alanında inovasyona gidilmesine karar verdi. 2018 Temmuz ayında, Malta hükümeti, Blockchain, kripto para ve Dağıtılmış Defter Teknolojisi (DLT) için düzenleyici bir çerçevenin kurulmasını kolaylaştıracak kanunu onayladı. Malta, Blockchain, kripto para ve DLT alanındaki operatörler için düzenlenmiş bir ortam sağlayan ilk ülke oldu.

 Bu bağlamda geliştirilen üç yasa bulunmaktadır

  • Esas olarak iç yönetişim düzenlemelerine odaklanan DLT platformlarını belgelendirmek için Malta Dijital Yenilik Otoritesini kuran, Malta Dijital Inovasyon Kurumu Yasası.
  • DLT sertifikası ve düzenlemeleriyle ilgili olan Yenilikçi Teknoloji Düzenleme ve Hizmetler Yasası.
  • Kripto Para Finansal Varlıklar Yasası. ICO’ları, Kripto para değişimlerini vb. kontrol etmek için düzenlenen yasadır.

Malta‘daki kurumlar için vergi oranları, tüm Avrupa Birliği ülkeleri arasında en düşük seviyede (Kripto endüstrisini daha da teşvik eden %5 ile karşılaştırıldığında %22). Diğer birçok ülkede, kripto paralara uygun düzenlemeler yoksun olduğu için Malta’yı uygun bir yer haline getiriyor. Malta, birkaç AB ülkesi ile birlikte Blockchain kullanımını teşvik etmek için Ekim 2018 de bildiri imzaladı.

Geçtiğimiz Eylül ayında, Malta Finansal Hizmetler Kurumu (MFSA), özellikle Malta Dijital Yenilik Kurumu’nun (MDIA) bölgedeki kripto para endüstrisinin gelişmesini sağlamadaki rolüne odaklanan bir belge olan “Stratejik Plan 2019-21” i açıkladı. Endüstrinin şu anda karşı karşıya olduğu, MFSA’nın “Sup Tech” istihbarat araçlarıyla çözmeye çalışacağı bazı düzenleyici zorluklar var. Yetkililer, Blockchain ve kripto teknolojisindeki yenilikler, kara para aklama ve terörizm finansmanının önlenmesinde zorluklar ortaya koyduğunu belirtti.

Malta Başbakanı Joseph Muscat:

“Kripto para kavramı, ekonomi öğrencilerinin derslerinin başında öğretildiği önemli bir felsefi unsur olduğu için kalbimin çarpmasına neden oluyor ve heyecanlandırıyor. Kripto paraların geleceğinden kaçınılmaz.

Bu nedenle Malta, diğer çeşitli ülkeler gibi, nispeten açık düzenleyici politikası ile adada bir kripto para ve Blockchain dostu ekosistem kurma vizyonunu sürdürmeyi amaçlıyor. Malta, öncelikle “yukarıdan aşağıya yaklaşımı” nedeniyle bu alanda neredeyse bir lider gibi ortaya çıktı ve başbakanların vizyonu, kripto borsaları, aracılıklar, varlık yöneticileri ve tüccarları içeren düzenleyici bir çerçeve ile kripto para tabanlı yeni bir ekonominin kurulmasını hızlandırıyor ve yasal güvence sağlıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu