ManşetNedir? Nasıl? Neden?

Çek bankasının yönetim kurulu üyesi CBDC’leri eleştirdi

Sponsorlu İçerik

Çek Merkez Bankası yönetim kurulu üyesi merkez bankası destekli dijital para birimlerini (CDBC) eleştirdi. Kurul üyesi CBDC’leri “helikopter parası” olarak adlandırdı.

Çek Merkez Bankası yönetim kurulu üyesi Tomas Holub, merkez bankası destekli dijital para birimlerini eleştirdi. 4H Production ile yaptığı röportajda Tomas, CBDC’lerin müşterilerin hesaplarına doğrudan likidite sağlamadaki rolünün teknik olarak “çekici bir kavram olduğunu” söyledi. Ancak Holub, “helikopter parası” olarak adlandırdığı CBDC’lere övgü yapmaktan vazgeçti. Çünkü, CBDC’lerin doğasını çevreleyen olağanüstü sorulara cevap veren bir çözüm görmedi.

Tomas Holub, görüşmede CBDC’lerin uygulanması ve niteliği hakkında çeşitli sorular sordu. Bu sorular, bir CBDC’nin anonim olup olmayacağını, kara para aklama karşıtı (AML) standartlarının uygulanıp uygulanmayacağını ve para birimlerinin faiz getirip getirmeyeceğini içeriyordu. Holub, bu sorulara tam ve ayrıntılı cevaplar veren herhangi bir CBDC projesi henüz görmediğini söyledi. Holub, merkez bankasına Avrupa mevzuatı standartları nedeniyle vatandaşlara dijital para cinsinden kredi verme yetkisi vermediğini belirten Çek yasasını da eleştirdi. Şu anda, dünyadaki merkez bankaları CBDC’leri deniyor ve araştırıyor.

Merkez bankaları CBDC’leri denemeye devam ediyor

Ülkelerdeki merkez bankaları CBDC’leri aktif olarak araştırıyor ve deniyor. Birçok Avrupa ülkesi CBDC ile olan ilerlemelerini açıkladı. Çin, ulusal dijital para birimini yayınlayan dünyanın ilk büyük ülkesi olmaya hazırlanıyor. Dijital Para Birimi Elektronik Ödeme (DCEP) olarak adlandırılan ulusal dijital para birimi, şu anda ülke genelinde birçok şehirde test ediyor. Dünyanın en kalabalık ülkesi, bazı uzmanların ABD dolarının küresel baskınlığını tehdit edebileceğini iddia ettikleri yuan’ın dijital bir versiyonunu yayınlamaya başladı. Çin Halk Bankası, son 5-6 altı yıldır ulusal dijital para birimi üzerinde çalışıyor.

Kripto para haberleri ile ilgili en güncel içeriklere ulaşmak ister misiniz?>>> Hemen enkriptohaber.com/nedirsayfamızı ziyaret edin, gelişmeleri kaçırmayın!
Tüm gelişmeleri anlık almak ister misiniz? >>> Hemen Telegram, Instagram, Facebook, Twitter, YouTube hesaplarımızı takip edip bildirimleri açın gelişmelerden ilk siz haberdar olun!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu