ManşetNedir? Nasıl? Neden?

Coronavirüs Bitcoin Hırsızlarının Sermayesi Oldu!

Sponsorlu İçerik

Dolandırıcılar, COVID-19 (coronavirüs) salgınının yayılmasıyla, kendilerini popüler sağlık ve yardım kuruluşlarına üye olarak tanıtarak, mağdurları Bitcoin göndermeleri için kandırıyorlar.

Coronavirüs birçok insanı etkisine aldı ve dünya ekonomisini tehdit ediyor. Yeni bir rapor, durumun ciddiyeti arasında dolandırıcıların insanların umutsuzluğundan yararlanmaya çalıştığını ortaya çıkardı.

En son küresel kriz sırasında siber suçluların eylemlerini izleyen IT güvenlik şirketi Sophos’un bulgularına değindi. Firmanın baş araştırmacı bilim adamı Chester Wisniewski, durumu kötüye kullanmaya çalışan dolandırıcıların sayısının katlanarak arttığını söyledi.

Chester Wisniewski:

“Siber suçlular basit kimlik avı e-postalarıyla başladı, ancak şimdi daha sofistike hale geldi. Siber saldırganların WHO hayır kurumlarını taklit ettiğini görüyoruz, bu sefer COVID-19 Dayanışma Müdahale Fonu. Bu e-postalar sahte ama çok gerçek görünüyor, yeni ve yakın zamana kadar duyulmamış hayır kurumlarından faydalanıyorlar.”

Wisniewski, dolandırıcıların tercih edilen ödeme kaynağının Bitcoin olduğunu açıkladı:

“Kredi kartları veya diğer para birimleri yerine Bitcoin talep ediyorlar. Gerçek banka havalelerini ve kredi kartlarını izleme ve durdurma yeteneği nedeniyle, suçlular anonimliklerini ve özgürlüklerini korumaya çalışmak için kripto para birimlerine güvenmeyi tercih ediyorlar ve burada görülen Bitcoin ödeme talebi, bu e-posta hakkında doğru olmayan bir şeyin işareti.”

Siber suçlular tarafından gönderilen tüm e-postalar COVID-19 konusu etrafında toplanırken, içerik ve istekler açısından farklılaşıyor. Bazıları pahalı coronavirüs geçirmez maskeler, bir sığınak nasıl inşa edileceğine dair videolar ve kriz sırasında ailenizi ve işinizi güvende tutmak için genel rehberler sunuyor.

Başka bir dolandırıcılık girişiminde, siber saldırganlar kurbanlarına COVID 19 TRACKER adlı hileli bir uygulamayı indirip yüklemeye yönlendirmeye çalışıyor. Sözde kurbanın caddesi, şehri, eyaleti ve ülkesinde gerçek zamanlı coronavirüs salgını izlemeyi teklif ediyor. Ancak Wisniewski, uygulamanın dil bilgisi ve yazım hataları içerdiğini belirtti.

Wisniewski, insanların kendilerini benzer dolandırıcılıklardan korumak için nasıl davranmaları gerektiğini açıkladı;

“Hükümetinize güvenin ya da güvenmeyin, suçlular korkunuzdan ya da güvensizliğinizden faydalanmak için size e-posta gönderiyor. Açık olalım. Ne olduğunu gerçekten bilenlerden tavsiye almak isterseniz, yerel sağlık merkezlerinden veya sağlık bakanlığının web sitesini ziyaret edin. Güvende kalmamıza yardımcı olanlara gerçekten maddi katkıda bulunmak istiyorsanız, Bitcoin göndermeyin, ancak COVID-19 Dayanışma Müdahale Fonu‘nun resmi web sitesine gidin.”

Tüm haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram, Facebook, Twitter sosyal medya hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu