ManşetNedir? Nasıl? Neden?

Cunliffe:”Kripto Paralar, Banka Kredilerini Öldürebilir!”

Sponsorlu İçerik

İngiltere Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Sir Jon Cunliffe, kripto para ekonomisinde bankacılık sistemi aracılığıyla kredi arzının ortadan kalkabileceği konusunda uyardı. Facebook’un Libra projesinden ve stabilcoin‘lerden kaynaklanan riskleri vurgulayarak “derin ekonomik sonuçlar” olacağını da sözlerine ekledi.

“Derin Ekonomik Sonuçlar”

İngiltere Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Sir Jon Cunliffe yaptığı açıklamada, banka kredilerinin kripto para ekonomisinden dolayı kuruyabileceği konusunda uyardı. Londra Ekonomi Okulu‘nda yapılan bir konuşmada, merkezi veya ticari banka parasının değil işlemsel kullanımı sağlayan yeni bir teknolojik gelişme dalgası olduğunu, dahası kripto para olarak adlandırılan yeni bir varlık biçiminin olduğunu açıkladı.

Daha önce Avrupa Birliği’nin İngiliz elçisi olan Cunliffe:

”Büyük teknolojilere ve sosyal medya platformlarına bağlı stabilcoin’lerin, insanların şu anda bankalarda cari hesaplardaki paranın tamamını veya çoğunu stabilcoin’de tutmaya başlaması ana akım haline gelme olasılığı kesinlikle var. Böyle bir dünyada ve istikrarlı paraların diğer finansal varlıklarla nasıl desteklenip desteklenmediğine bağlı olarak, bankacılık sistemi aracılığıyla reel ekonomiye kredi arzı zayıflayabilir veya gerçekten ortadan kalkabilir. Bu, derin ekonomik sonuçları olan bir değişiklik olacaktır.”

Facebook’un Libra ve Stablecoin’lerinden Kaynaklanan Riskler

İngiltere Merkez Bankası daha önce Libra ve lansmanına izin verilmeden önce dikkatle düşünülmesi gerektiğini söyledikleri diğer yeni ödeme şekilleri konusunda uyardı.

Sir Jon Cunliffe:

”Yetkili makamlar, para olarak kullanılan tüm stabilcoin’lerin ticari banka parasına uygulanan standartları karşılamasını ve rekabet, veri koruma ve kara para aklamanın önlenmesi gibi alanlarda diğer testleri geçmesini sağlamaları gerekiyor.”

Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS), geçtiğimiz yıl Ekim ayında “Global stabilcoin’lerin etkisinin araştırılması” başlıklı bir G7 Çalışma Grubu araştırma belgesi yayınladı. Bu kripto paraların çeşitli kanallar aracılığıyla daha geniş finansal sistemdeki güvenlik açıklarını nasıl artırabileceğini vurgulamaktadır.

Birincisi bu belge, bankalardaki perakende mevduatların, kullanıcıların mevduat benzeri hesaplarda küresel stabilcoin’lerin kalıcı olarak tutmaları durumunda azalabileceğini ve bunun sonucunda bankaların daha maliyetli ve değişken fon kaynaklarına bağımlılıklarını artırabileceğini gösteriyor.

İkincisi, küresel stabilcoin’lerin kolay bulunabilirliği, bir veya daha fazla bankaya güvenin aşındığı zamanlarda banka faaliyetlerini daha da kötüleştirebilir.

Üçüncüsü, global stabilcoin ekosistemindeki yeni finansal aracılar finansal aracılık faaliyetinin önemli bir bölümünü yakalarsa, bu durum banka kârlılığını daha da düşürebilir, bu da bankaların daha fazla risk almasına veya reel ekonomiye borç vermesine yol açabilir.

Tüm haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram, Facebook, Twitter sosyal medya hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu