Nedir? Nasıl? Neden?Son Dakika

ECB, Etkili Bir Ödeme Çözümü Araştırıyor!

Sponsorlu İçerik

Avrupa Merkez Bankası (ECB), stabil koinleri ve merkez bankası dijital para birimlerinin piyasaya sürülmesini tehdit olarak görmüyor. ECB tarafından yayınlanan “Yenilikçilik ve Avrupa perakende ödeme ortamı üzerindeki etkisi” başlıklı bir belgede, banka küresel stabil koinlerin ve merkez bankası dijital para biriminin (CBDC) beklentilerine dikkat çekti.

Avrupa Merkez Bankası, mevcut perakende ödeme pazarındaki eksiklikleri belirtti.

“Mevcut perakende ödemelerde hız, maliyet ve kapsayıcılık konusundaki eksikliklere, bu tür girişimler tarafından dikkat edilmelidir.”

Bu tür meseleleri ele almak için ECB, küresel stabil koinlerin potansiyelini keşfetmeyi amaçlamakta. ECB, G7 raporunda bu stabil koinlere ilişkin risklerin altını çizdi ve sorunların “uygun tasarım ve gözetim gereklilikleriyle yargı alanında ele alınması gerektiğini” belirtti.

“Özel sektörler ve kamu sektörleri, ödemeleri daha ucuz, daha verimli ve daha kapsayıcı hale getirmenin yenilikçi yollarını keşfetmeye devam etmeli. Avrupa örnek olarak lider olmalı.”

Avrupa ülkeleri, Tek Avro Ödemeler Alanına (SEPA) benzeyen yenilikçi ve verimli bir ödeme çözümü sunmayı planlıyor. Ancak, bunu başaramazsa CBDC yayınlayabilir.

“Yasal ihale statüsüne sahip bir CBDC, tüm kullanıcıların prensip olarak ucuz ve kolay bir ödeme yoluna erişebilmelerini garanti edebilir.”

Nakit para hala popüler olmakla birlikte, finansal sektördeki en son gelişmeler nakit kullanımını en aza indirebilir. Aynı şekilde büyüyen ECB raporunda, insanların hala merkez banka parasını kullanabileceği için bir CBDC‘nin işe yarayabileceğine inandığı belirtti.

Avrupa Merkez Bankası hala bir MİA’nın yönünü araştırırken, Fransa merkez bankası dijital para birimleri üzerinde testler başlattığını doğruladı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu