Nedir? Nasıl? Neden?Son Dakika

FSB’nin Banka Endişesi!

Sponsorlu İçerik

Mali İstikrar Kurulu(FSB), hükümet ve düzenleyicilerinin, BigTech şirketlerinin kripto para ödemelerine ve dijital para aktarım pazarlarına girme eğilimini yakından izlenmesi gerektiğini söyledi.

FSB yayınladığı raporda, BigTech’in finansal hizmetlere katılımının daha fazla izlenmesini istiyor. Finansal katılım potansiyelinin fazla olduğunu kabul ederken, FSB, Facebook gibi şirketlerin kripto para ödemelerine fazla katılımının ve büyük ölçüde elektronik transferin ana finansal altyapısının istikrarı için önemli riskler oluşturabileceği konusunda uyarıyor.

FSB için, büyük kullanıcı tabanlarına sahip büyük teknoloji şirketleri, ödeme piyasasına katılırlarsa bankaların istikrarı azalabilir.

Rapordan Alıntı:

‘’Depolanabilir ödeme ürünlerinin (örneğin mobil cüzdanlar) öne çıktığı durumlarda, bankacılık sisteminin büyük ve potansiyel olarak mobil noktalarda kontrol edilebilir hale gelir. (Genellikle bu fonlar aslında bankalara yatırılır). Bu havuzun daha fazla hareketliliği müşteri mevduatı ile karşılaştırıldığında, banka fonlarının istikrarını da azaltabilir.’’

BigTech’in kripto para hamlesinin bankaları istikrarsızlaştıracağı konusunda uyarı yapmakta, FSB yalnız değil diyebiliriz. Bazı hükümet ve düzenleyiciler de Facebook’un Libra projesinin, ulusal para politikalarını kontrol etme yeteneklerini olumsuz yönde etkileyebileceğini belirtiyor.

BigTech’in dijital ödemelere katılmasına karşı olan muhalefet düzeyinde karşıtlar var. Bazı düzenleyicilerin ise çözümlerin ana akım finans kurumları ile yönetilmesi gerektiğini teklif ettikleri söylenebilir. Bazı merkez bankalarının da kendi ulusal dijital para birimlerinin oluşturulmasına yönelik çalıştığı bildiriliyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu