Altcoin HaberleriManşetNedir? Nasıl? Neden?
Trend

Hayır Kuruluşları Kriptoyu Nasıl Kullanıyor?

Sponsorlu İçerik

Kripto yardım projeleri, yardım bağışları ve etkileri konusunda Güney Amerika’dan Afrika’ya kadar devrim yaratıyor.

Charity Digital Skills Report 2019′da, İngiltere‘deki hayır kurumlarının sadece %12‘si, AI(yapay zeka) gibi teknolojik yeniliklerin hayır işlerini nasıl değiştirebileceğini düşünüyor. Ve 2019 Küresel STK(Sivil Toplum Kuruluşları) Teknoloji Raporunda, dünya çapındaki STK‘ların sadece %34‘ü, blockchain‘i anladığını itiraf etti. Nesnelerin İnterneti ve Artırılmış Gerçeklik gibi gelişmekte olan teknolojilere ilişkin istatistik ise en düşük statüde.

Bununla birlikte, küçük yardım kuruluşları arasında bir devrim gerçekleşiyor. Altyapı ve otoriter devletlerle uğraşma konusundaki zorluklardan etkilenen bazı ileri görüşlü kuruluşlar zaten bağış almak için kripto para birimini kullanıyor. Büyük hayır kurumlarının da yetişeceğini umuyorlar.

Venezuela’yı Bitcoin Cash ile Beslemek

Dünyadaki en yüksek enflasyon, yükselen suç ve temel mal sıkıntısı ile Venezuela yaşaması son derece zor bir ülke. Para kazanmak da son derece zor.

Şubat 2018’de, Her ikisi de uzun süredir kripto kullanan Venezuelalı Jose ve Gabriel kardeşler Bitcoin forku olan Bitcoin Cash‘i (BCH) keşfettiler. Jose ve arkadaşları tarafından Venezuela’daki durum hakkında çevrimiçi olarak test edildikten sonra, kardeşler Bitcoin Cash kullanan kar amacı gütmeyen bir gıda sürücüsü olan EatBCH’yi kurmaya karar verdiler.

Giderek daha fazla otoriter devlette misilleme korkusu nedeniyle kimliğini ortaya çıkarmak istemeyen Jose:

“Reddit’teki insanlardan Venezuela hakkında şu soruları alıyorduk, örneğin: ‘Gerçekten bu kadar kötü mü?’ , ‘İnsanlar gerçekten açlıktan ölüyorlar mı’ veya ‘Nasıl yönetiyorsunuz?’ Bir kişi ona bir Bitcoin Cash adresi göndermemi söyledi, böylece sokakta ki çocuklara yiyecek almak için kullanabileceğim 5 dolar gönderebilecekti.”

Jose ve Gabriel bu 5$’ı bir aileye yemek satın almak için kullandılar, ve sonra yaklaşık 40 kişiye daha.

Daha sonra Twitter’da hayırsever bağışlar talep etmeye başlayan kardeşler, ödeme almak için BCH adresi paylaştılar. Toplanan BCH‘leri satıp, yerel satıcılardan yiyecek almak için kullandılar. İkili daha sonra, paranın aç Venezuellalıları beslemek için kullanıldığının kanıtı olarak, çoğunlukla yiyecek verdikleri çocukların fotoğraflarını paylaştılar.

Bir nesil genç insanın, ekonomik krizden kaynaklanan yetersiz beslenme nedeniyle fiziksel veya zihinsel potansiyellerini asla karşılamayacağı düşünülen bir ülkede, bağışlar gelmeye devam etti.

Bugüne kadar, EatBCH binlerce bağış aldı ve yüzlerce yemek satın aldı. Venezuela‘nın 23 bölgesinde faaliyet gösteren kardeşler, Güney Sudan‘da yeni başladılar. Geçen yıl bir düşünce kuruluşu ile stratejileri hakkında konuşmak üzere Washington DC’ye davet edildiler.

Girişim aynı zamanda hayır kurumlarına bağış yapmak isteyen işletmeler tarafından da fark ediliyor. CBD hazır kahve satan ABD merkezli gıda şirketi Crazy Calm, EatBCH için sipariş başına 5$ bağışta bulunuyor. Kurucu ortağı Matt Aaron, “Şeffaf, verimli bir yardım derneği” dedi. “EatBCH’nin ihtiyacı olan insanları beslemek için kripto para, sınırsız nakit gücünü kullanmasını seviyoruz. Müşterilerimiz blok explorer aracılığıyla kendi adlarına yapılan bağışın bağlantısını görebilirler.

Jose sözlerine şöyle devam etti:

“Bu projeye başladığımızda, düzenli bağışları banka hesaplarıyla alternatif olarak kabul edebileceğimizi söyledik. Ama yapamadık ve tek çözüm kripto para birimiydi.”

Uluslararası yaptırımlar nedeniyle, Venezuellalılar geleneksel ödeme yöntemlerinden ve Western Union , PayPal gibi sağlayıcılardan bloklandı. “Dışarıdan ödeme alabilmek için ABD banka hesabı açma şansı yok” diyen Jose:

Biz uluslararası dünyadan kilitliyiz. Yani tek çözümümüz kripto para. Kripto para birimlerinin hayır kurumlarına bağışta bulunmak, normal finansal yöntemlerden daha iyi bir seçim olduğunu düşünüyorum”

Ve bunu düşünen tek kişi Jose değil.

Yardım Sektörünün Kripto ile Değiştirilmesi

Kripto para birimi kullanarak hayır sektörünü sarsmak isteyen diğer projeler de ivme kazanmaya başlıyor.

Bir diğer proje Ethereum blockchain üzerine inşa edilmiş tamamen ücretsiz, açık kaynaklı bir platform oluşturarak hayırseverliği yeniden yapılandırmayı amaçlayan Giveth‘e ait. Giveth, kendi sisteminin bürokrasiyi azaltıp bağışçılara yüksek düzeyde şeffaflık ve hesap verebilirlik sağladığını iddia ediyor.

Giveth‘in kurucusu Griff Green;

“Çoğu şeyin aksine, kriptoyla finansal gizlilik elde edebilirsiniz, ancak şeffaflık da elde edersiniz – ve bunu varsayılan olarak elde edersiniz”

Tüm haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram, Facebook, Twitter sosyal medya hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu