ManşetNedir? Nasıl? Neden?

Kara para aklamada kripto paraların rolü

Sponsorlu İçerik

Yeni bir rapora göre, kara para aklama faaliyetlerinde yer alan çoğu siber suçlu, Bitcoin (BTC) ve diğer kripto paralardan ziyade nakit kullanmayı tercih ediyor.

Siber suçluların kara para aklama faaliyetleri, küresel finansal mesajlaşma hizmetleri sağlayıcısı SWIFT adına İngiliz savunma ve havacılık şirketi BAE Systems tarafından yazılan yeni bir araştırma raporuna göre, küresel ekonomide önemli bir göçük yaratan ciddi bir küresel tehdit olmaya devam ediyor.

“İster tek tek, ister küçük bir çetenin parçası, ister organize suç grupları, hatta bir devlet için çalışsın, tüm siber suçluların faaliyetleri, yıllık toplam 1.5 trilyon dolar siber suç geliriyle sonuçlandı.”

Ancak, kripto paraların organize suç gruplarının çalıntı fonları taşıması ve tasfiye etmesi için daha kolay bir yol olduğu korkusunun aksine, SWIFT, kripto paraların rolünün nakit paraya kıyasla çok küçük olduğunu açıkladı.

“Kripto paralar aracılığıyla tespit edilen aklama vakaları, geleneksel yöntemlerle aklanan nakit hacimleriyle karşılaştırıldığında nispeten küçük kalıyor.”

Kripto paraların kara para aklamadaki asgari rolüne rağmen, bazı kripto paraların gelişen gizlilik merkezli özelliklerinin hala bir tehdit oluşturabileceğine dair endişeler var.

“Daha fazla anonimlik sunan alternatif kripto paraların yanı sıra, potansiyel olarak tanımlanabilir kripto para fonlarını büyük miktarlarda başka fonlarla harmanlayarak fon kaynağını gizlemeye yardımcı olan mikserler gibi hizmetler, kriptonun kötü amaçlarla cazibesini artırabilir.”

SWIFT, Kuzey Koreli büyük bir siber suç grubu olan Lazarus Grubunu örnek gösterdi. Haziran 2018’de grup, büyük bir siber saldırı düzenledi ve 30 milyon dolar değerinde kripto parayı elde etti. Ek olarak Lazarus, 68 işlem içeren dört günlük bir süre boyunca 2.000 BTC’yi bir kripto para borsasına taşıdı.

Kripto para haberleri ile ilgili en güncel içeriklere ulaşmak ister misiniz?>>> Hemen enkriptohaber.com/nedirsayfamızı ziyaret edin, gelişmeleri kaçırmayın!
Tüm gelişmeleri anlık almak ister misiniz? >>> Hemen Telegram, Instagram, Facebook, Twitter, YouTube hesaplarımızı takip edip bildirimleri açın gelişmelerden ilk siz haberdar olun!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu