Nedir? Nasıl? Neden?

Lagarde: CBDC Alanında Aktif Rol Oynamalıyız

Sponsorlu İçerik

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde geçtiğimiz günlerde bir merkez bankası dijital para biriminin (CBDC) lansmanı da dahil olmak üzere sayısız finansal konu hakkında konuştuğu bir röportaj yaptı. Ona göre, ECB şu anki eğilimin gerisinde kalmak istemiyor ve sadece değişen bir dünyanın gözlemcisi olarak hareket etmek yerine bu alanda aktif bir rol oynamak istediklerini açıkça ifade etti.

Christine Lagarde:

“İlerideki yol açısından ECB, fiziksel nakit kullanımı azalırsa, halkın merkez bankası parasını kullanabilmesini sağlayacak bir merkez bankası dijital para birimi (CBDC) çıkarmanın maliyet ve faydalarını değerlendirmeye devam edecektir. CBDC’nin olumsuz taraflarını, faydalarını ve değerlerini yakından inceliyoruz. Çünkü, bunun finans sektörü ve para politikasının iletimi için büyük etkileri olabilir.”

Lagarde, ECB’de yakın zamanda kurulan ve dijital euro’nun potansiyel faydalarını araştırmak için ulusal merkez bankalarıyla yakın işbirliği içinde çalıştığı uzman görev gücüne atıfta bulundu.

Lagarde, CBDC’lerin Facebook’un Libra gibi projeler için özel sektör tarafından yayınlanması fikrinden de bahsetti. Yetkili, “merkez bankası girişimlerinin geleceği, Avro bölgesinde hızlı ve etkin perakende ödemeler için piyasaya özel çözümleri ne cesaretlendirmeli ne de kalabalıklaştırmalıdır” diyerek bu şekilde müdahale edilmemesini istedi.

Diğer taraftan Alman Merkez Bankası Başkanı Jens Weidmann, merkez bankalarının özel şirketlere ait dijital paralara olan ihtiyacı en aza indirmek için ellerinden geleni yapmaları gerektiğini düşünüyor. Ayrıca, dijital Avro konusunda da ihtiyatlı görünüyor. Weidmann, böyle bir ürünü piyasaya sürmeden önce AB ve ECB’nin daha düşünceli ve daha dikkatli olması gerektiğini ve halka sunulmadan önce gerçek amacını tanımlamaları gerektiğini belirtti.

Tüm haberlerimizi Telegram kanalımızdan, InstagramFacebookTwitter sosyal medya hesaplarımızdan ve Youtube kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu