Nedir? Nasıl? Neden?

Türkiye’nin dijital geleceği: Kripto paralar

Sponsorlu İçerik

Kripto para birimlerinin düzenlenmesi ve vergilendirilmesi konusu hala Türkiye’de netleştirilmedi. Türkiye yüksek enflasyonla mücadele ederken dijital varlıklara olan talep ise artmaya devam ediyor.

Uluslararası Vergi Avukatı Selva Özelli, aylık Expert Take sütununda, gelişmekte olan teknolojiler ile sürdürülebilir kesişimi ele alıyor. Vergiler, AML/CFT düzenlemeleri ve kripto ile blok zincirini etkileyen yasal konular hakkındaki en son gelişmeleri kaydetti. Türkiye, yüksek enflasyonlu ekonomisine rağmen dijitalleşmeye devam ediyor. Türk Lirası’ndaki oynaklık BTC ve ETH fiyatlarıyla ilişkilendiriliyor. 2021 yılında, TL/USD döviz kuru Aralık ayı ortasına kadar 6 hafta içinde dolar başına 9’dan 18,5 liraya yükseldi. Ardından 13,87’ye düşerek para birimi oldukça değişken bir varlık haline geldi

Türk Lirası’ndaki oynaklığın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın yüksek enflasyon ortamında merkez bankasının tavsiyesi dışında ters oranlı faiz indirimi yapmasından kaynaklandığı kaydedildi. Yüksek enflasyondaki, nakit değerini düşürme, George Soros gibi üst düzey fon yöneticileri ve profesyonel kurumsal yatırımcılar da dahil olmak üzere paralarını kripto para birimlerine yatırmaya yönlendirme eğiliminde. Kripto para piyasası 2022 yılının ilk haftasında çöküş yaşadı. 2021 yılında sırasıyla yüzde 100 ve yüzde 300 yükselen BTC ve Ether ayı piyasası bölgesinde ilerliyor. Bu ilerlemeye 3 olayın sebebiyet verdiği söyleniyor.

Fed tutanaklarının yayınlanması

Fed’in (ABD Merkez Bankası) Aralık ayı toplantısının tutanakları yayınlaması ilk olay olarak kaydedildi. Merkez bankasının pandemi dönemi teşvikini azaltacağı ve faiz oranlarını beklenenden daha erken yükseltmeye başlayacağı ima edilmişti Bu haber, Bitcoin’in fiyatının Kasım 2021’deki ATH’nin yüzde 40’ın üzerinde düşüş yaşamasıyla küresel borsalarda satış tetiklendi. Benzer şekilde, haberin ardından Ether yüzde 13’ün üzerinde düşmüştü.

Kazakistan’ın madencilik ambargosu

İkinci olay, dünyanın en büyük ikinci Bitcoin madencilik merkezi olan Kazakistan’da, hükümetin elektrik kesintilerini neden göstererek madenciliği yasaklayarak madencilik ekipmanları toplatılmıştı. İnternet hizmetleri kapatıldı ve dünyanın Bitcoin madencilik operasyonlarının tahmini olarak yüzde 13’ünün çevrimdışı kalmasına yol açan hükümet karşıtı isyanlar yaşandı.

Omicron varyantı

Son olay ise uzun vadeli sosyal ve ekonomik kalkınmaya zarar veren ve zaten çökmekte olan sağlık sistemlerini sular altında bırakan covid-19’un Omicron varyantıydı. Varyant dünya çapında hızla yayıldı. İnsanların sürekli virüs korkusuyla yaşamaması için aşı üreticisi BioNTech’in Alman-Türk kurucu ortağı Uğur Şahin’in aşı çalışmalarıyla covid-19 varyantları kontrol edilebilir hale geldi. Bununla birlikte, beklenmedik piyasa çöküşü, Türk yatırımcıların kripto para birimlerine yönelmesini sağladı.

Kripto para borsaları, coin gelişmeleri ile ilgili en güncel içerikler için Kripto Para Haberleri sayfamızı ziyaret edin.
Tüm gelişmeleri Telegram ve Twitter hesaplarımızı takip ederek anında öğrenebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu