ManşetNedir? Nasıl? Neden?

Zimbabve Merkez Bankasından Kripto Para Adımı!

Sponsorlu İçerik

Zimbabve Merkez Bankası (RBZ), kripto para endüstrisini düzenlemek için planlar yapıyor. Güçlü bir düzenleyici çerçeve, ülkedeki kripto para sektörünün gelişimini hızlandırabilir.

Yerel kaynaklardan aktırılan haberlere göre, RBZ‘nin finans piyasaları ve ulusal ödeme sistemi müdür yardımcısı Josephat Mutepfa, kripto para firmaları ve diğer fintech işletmeleri için RBZ tarafından bir politika çerçevesi hazırlanıyor. 13 Mart’ta Bulawayo şehrinde düzenlenen konferansta konuşan Mutepfa şunları söyledi;

“Zaten bir fintech çerçevesi geliştirmeye başladık. Çünkü, düzenlemede her şey iyi yapılandırılmış olmalı. Düzenleyici bir sanal alan olan çerçeve, kripto para şirketlerini nasıl faaliyet gösterecekleri konusunda değerlendirecek. Sandbox’a girdikten sonra ya pazara girmek için iyi niyetli bir ürün olarak varsınız ya da bir banka, mobil para platformu veya ürününüzün bir mikrofinans şirketi gibi lisanslanması gerektiğini söylüyorsunuz.”

Ayrıca, RBZ’nin kripto para pazarını düzenleme planı, fintech endüstrisinin karşılaştığı bazı zorlukların bir sonucu olarak ortaya çıkıyor. Mutepfa‘ya göre, kripto paralar sermaye elde etmek için mücadele eden gençler arasında büyük oranda kabul görüyor.

RBZ’nin politika çerçevesi hakkında yorum yapan yerel dijital para şirketi SPURT‘un iş danışmanı Brian Maseva da, ülkenin apeks bankasıyla irtibat kurmanın halkın kripto paralara karşı ilgisini artacağını belirtti. Ayrıca, sağlam bir düzenleme çerçevesi, Zimbabve‘deki kripto para endüstrisini geliştirecek.

Zimbabve’nin Kripto Paralara Yönelik Olumsuz Duruşu

Zimbabve, çoğu hükümet gibi, kripto para konusunda şüpheci. Zimbabve hükümeti, vatandaşlarını dijital para ticareti ile ilgili riskler konusunda sürekli olarak uyarıyor ve ne RBZ’nin ne de hükümetin hileli Bitcoin programlarının kurbanı olan yatırımcılara yardımcı olmayacağını belirtiyor.

Bununla birlikte, RBZ’nin kripto para sektörünü düzenleme planı, yeni doğmakta olan endüstriye yönelik olumsuz tutumundan geri dönüş sinyali veriyor. 2018’de, apex bankası vatandaşların Bitcoin sahibi olmalarını, ticaret yapmalarını veya aktarmalarını yasakladı. Buna ek olarak, ülkedeki finans kurumlarından da Bitcoin ile ilgili işletmelerle anlaşmalarını durdurmalarını istedi.

Yasaktan kısa bir süre sonra, ülkenin en büyük kripto para borsası Golix, merkez bankasının bu tür kararları almaya hakkı olmadığını belirterek RBZ‘ye dava açtı. Mahkeme, borsa lehine karar verdi.

Ülkenin kripto para karşısındaki duruşuna rağmen, Zimbabve ülkeyi rahatsız eden aşırı enflasyondan kaçmak için Bitcoin‘e yöneliyor. Hükümetin yabancı para kullanımı yasağını takiben 2019 yılında kripto para kabulünde artış oldu.

Tüm haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram, Facebook, Twitter sosyal medya hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu