Ukrayna Merkez Bankası analitik bir raporda, merkez bankası dijital para birimi (E-Grivna) için pilot projede Stellar Lumens protokolünü kullandığını açıkladı.
Ukrayna Merkez Bankası tarafından yayınlanan bir rapor, finansal kurumun bir merkez bankası dijital para birimi (CBDC) geliştirme sürecinde olduğunu ortaya koyuyor. Rapor, e-Grivna adlı CBDC gelişiminde Ukrayna Merkez Bankası tarafından kaydedilen aşama ve ilerlemeyi detaylandırıyor. Rapora göre, banka Stellar‘ın Blockchain teknolojisini kullanıyor.
Rapor, e-Grivna‘nın Ukrayna para birimi ile bire bir bazda dönüştürülebilir olması gerektiğini belirtiyor. Buna ek olarak, rapor e-Grivna‘nın bir değişim aracı olarak işlev göstereceğine dikkat çekiyor. Ayrıca, kurum, bir değer deposu ve spekülasyon için bir varlık olarak kullanılan Bitcoin gibi başka kullanım alanları olacağını belirtti.
Dijital merkez bankası para biriminin temelini oluşturan platform, Stellar Lumens protokolünün özel bir versiyonu üzerine inşa edildi. Finans kurumuna göre, diğer ağları ve sistemleri analiz ettikten sonra Stellar‘ı seçti.
Ukrayna CBDC‘nin faaliyet göstereceği platformun özellikleri ile ilgili olarak, finans kurumu sistemin uygulama yazılımının Stellar Core Horizon API ile Stellar SDK ağına dayandığını belirtti. Ayrıca platformun zorluklarına ve sınırlamalarına da dikkat çekti.
”Mevcut sürümünde platformun geliştirilmesi ve dağıtımı için ana teknolojik risk, platform için Stellar Blockchain protokolünün (NBU’nun gereksinimlerine uygun hale getirilmiş) özel bir versiyonunun kullanılmasıdır. Bu sürüm, Stellar Blockchain protokolünün hatalarının ve güvenlik açıklarının ortadan kaldırılmasını (neredeyse önler) ve temel Blockchain protokolüne yeni seçenekler eklendiği için Platform işlevlerinin geliştirilmesini engeller (neredeyse önler). Ayrıca, Blockchain protokolünün özel sürümü, sistemi belirli bir protokol sürümü geliştiren şirkete oldukça bağımlı hale getirir.”
Kurum bu nedenle bu kısıtlamaların CBDC‘nin ulusal düzeyde başlatılmasını imkansız kıldığına dikkat çekiyor. Ukrayna Merkez Bankası, gelecekteki gelişmelere devam etmeden önce riski araştırıyor. Bununla birlikte, kurum sınırlı miktarda e-Grivna yayınladı ve canlı bir ortamda işlemleri başarıyla yürütmeyi başardı.
Tüm haberlerimizi Telegram kanalımızdan, Instagram, Facebook, Twitter sosyal medya hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.