Japonya’nın en büyük bankaları önümüzdeki aylarda dijital para ödemelerini test etmeye başlayacak

MUFG, SMBC, Mizuho ve Japan Post dahil olmak üzere önde gelen birçok Japon bankası, dijital bir para birimi aracılığıyla blok zinciri ödemelerini etkinleştirme planlarıyla kripto para birimi alanına giriş yapmak için hazırlanıyor.

74 kuruluştan oluşan bir konsorsiyum olan Dijital Para Birimi Forumu altındaki kuruluşlar tarafından 24 Kasım’da yayınlanan bir whitepaper’a göre, ödeme sistemi izinli bir blok zinciri dağıtan iki katmanlı bir platform olacak.

Para biriminin geçici adı Dijital Para Birimi JPY olacak. (DCJPY). DCJPY, blok zinciri dağıtılmış defter teknolojisini kullanarak banka mevduatlarıyla desteklenecek. Kullanıcılar bir hesap açtıklarında dijital para biriminde işlem yapacaklar.

Kavram Kanıtı (Proof-of-Concept) aşamasını geçen proje, DeCurret girişimi tarafından başlatılmıştı. Firma, aynı zamanda konsorsiyumun bir parçası olan SMBC, MUFG ve SBI bankaları tarafından 62 milyon dolarlık bir yatırım aldı.

Proje ayrıca Finansal Hizmetler Ajansı, Maliye Bakanlığı ve gözlemci olarak görev yapacak Merkez Bankası da dahil olmak üzere devlet kurumlarının da dikkatini çekti.

Projenin aktifleşmesi için 2023 yılı hedef olarak belirlendi

Kasım ayındaki ilerleme raporuna göre, sıralanan kullanım örnekleri arasında dijital para birimini tedarik zinciri sistemlerinde 2023’te perakende şirketlerini ve ortaklarını hedef alan planlı bir kullanıma sunmak olacak. Bu doğrultuda konsorsiyum, verimliliği artırmak için ödeme işlemlerini otomatikleştirmeyi amaçlayan bir PoC gerçekleştirmeyi planlıyor.

Ayrıca firmalar, testlerin ardından DCJPY’yi diğer dijital platformlara entegre etmeyi planlıyor. Test çalışmalarında, dijital para biriminin düşük maliyetli ticari işlemler için uygunluğu keşfedilecek.

Dijital Para Birimi Forumu, dijital para biriminin DCJPY’nin diğer dijital platformlarla organik olarak bağlanabileceğini de öngörüyor. Başka bir deyişle, forum, çeşitli ekonomik faaliyetlerin ve işletmelerin ödeme ve uzlaştırma işlevleri ekleyebileceği bir “Hizmet Olarak Dijital Ödemeler” biçimini gerçekleştirmeyi amaçlıyor.

Kullanıcılar DCJPY talep edecek, ardından banka hesaplarından para çekecek ve tokenize edilmiş parayı elde edecek. Ancak, kullanıcılar DCJPY’yi ilk aşamada yanlızca aynı bankadaki diğer hesap sahiplerine aktarabilecek.

Ayrıca, diğer konsorsiyum grupları, elektrik enerjisi P2P ticareti, menkul kıymet jetonları, perakende ödemeler, endüstriyel yerleşimler, bölgesel madeni paralar ve NFT’ler gibi ek kullanım alanlarını araştırıyor.

Ek olarak, DCJPY’nin kullanıma sunulmasının Japonya Merkez Bankası’nın bir CBDC’yi keşfetmeye yönelik devam eden çabalarını nasıl etkileyeceği net değil. Bazı Japonya Merkez Bankası yetkilileri daha önce CBDC’yi geliştirmek için özel sektörle birlikte çalışacaklarını belirtmişti.

Blockchain ile ilgili en güncel içerikler için Blockchain Haberleri sayfamızı ziyaret edin. Tüm gelişmeleri Telegram ve Twitter hesaplarımızı takip ederek anında öğrenebilirsiniz.
Exit mobile version