Dijital para birimleri de dahil olmak üzere kripto para birimleri, yüksek düzeyde kabul görülmesi nedeniyle artık yaptırımlarla ilgili anlatının bir parçası haline geldi.
Birleşmiş Milletler (BM), Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası gibi çeşitli uluslararası hükümet kuruluşlarının uluslararası yaptırımlarından kaçmak için kripto para birimlerinin kullanılması, kripto para birimlerinin yaratılmasından bu yana düzenleyiciler için bir endişe kaynağı oldu.
Son iki yılda dijital para birimlerinin toplumda kabulünün hızla artması, özellikle dijital yuan gibi merkez bankası dijital para birimlerinin (CBDC’ler) ortaya çıkmasıyla bu tartışmayı her zamankinden daha önemli hale getiriyor.
17 Kasım’daki bir röportajda, Amerika Birleşik Devletleri Hazine Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo, ABD yaptırımlarının etkinliğinin merkez bankalarının çıkarttığı dijital para birimleri tarafından baltalanmayacağını söyledi.
Adeyemo’nun sözleri, Rus hükümetini ABD yaptırımlarından kaçmak ve hatta ABD dolarının egemenliğini zayıflatmak için Bitcoin kullanmaya çağıran yaptırımlı Rus oligark Oleg Deripaska’nın yorumlarının üzerişne geldi. Deripaska, “ABD, kontrolsüz dijital ödemelerin yalnızca tüm ekonomik yaptırım mekanizmasının etkinliğini geçersiz kılmakla kalmayıp, aynı zamanda doları bir bütün olarak aşağı çekebileceğini uzun zaman önce fark etmişti” dedi.
Biden yönetimi, genel olarak, bu tür nedenlere yardım eden kripto para birimi şirketlerine karşı sert bir duruş sergiledi. Rakip ülkeler aracılığıyla kolaylaştırılan fidye yazılımı saldırılarının sorumlusu olarak kripto para borsaları konuşuldu.
Fidye yazılımı saldırıları buzdağının sadece görünen kısmı
Eylül ayında, Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıkların Kontrolü Ofisi tezgah üstü komisyoncu Suex’i, varlıkları bloke edilen ve herhangi bir ABD’li kişinin kendileriyle finansal işlemlerde bulunmasının yasak olduğu Özel Olarak Belirlenmiş Vatandaşlar listesine ekleyerek yaptırım uyguladı. Aracının Moskova ve Prag’daki ofisleri de hükümet kurumu tarafından, Bitcoin (BTC), Ether (ETH) ve Tether (USDT) için 25 kripto para birimi adresi de dahil olmak üzere yaptırımlarının bir parçası olarak listelendi.
Daha yakın zamanda, 8 Kasım’da, kripto para borsası Chatex’e yaptırım uyguladı ve firmanın kasasında bulunan 6,1 milyon dolarlık kripto para birimine el koydu. Bu borsaların her ikisi de aynı nedenlerle, yani bilgisayar korsanlarına fidye yazılımı saldırıları için ödeme yapmak için kullanılan kripto para birimlerini kabul etmesi nedeniyle cezalandırıldı.
Cointelegraph, bu yaptırımları düzenleyen bir blockchain istihbarat protokolü olan TRM Labs’ın hukuk ve hükümet işleri başkanı Ari Redbord ile görüştü. Redbord daha önce ABD Hazine Müsteşarlığı ve Terörizm ve Mali İstihbarat Müsteşarlığı’nda kıdemli danışman olarak görev yapmıştı.
Redbord, açıklamalarında:
“Bunlar, hızlarından ve likiditelerinden yararlanmak için daha büyük uyumlu borsaların altyapısında yuvalanan uyumlu olmayan iç içe borsalar veya parazit sanal varlık hizmeti sağlayıcılarıdır.”
“Bunun gibi borsalar, büyük ölçüde uyumlu kripto para ekosisteminin gölgesinde yaşıyor ve yasa dışı finansal risklerden kaçınmak için yeterli uyum prosedürlerine sahip değil.”
“Yönetim, fidye yazılımının bir kripto sorunu olmadığı konusunda çok net. Bu bir siber sorun ve odak noktası siber savunmayı güçlendirmek lmalı. Hazine, eylemlerinde son derece maksatlı davrandı – ezici bir çoğunlukla yasal ve büyüyen kripto ekonomisi yerine, yalnızca kripto ekosisteminin yasadışı göbeğinin peşinden gitti – örneğin, parazit VASP’leri ve karanlık ağ karıştırma hizmetleri -.”
Kripto para birimleriyle terör finansmanı da otoriteler için büyük bir endişe kaynağı. Hindistan otoritelerinin kripto para birimlerini yasaklama niyetinin arkasındaki ana motivasyonlardan biri bu.
Redbord, geçen yıl boyunca, savaş alanının artık ağırlıklı olarak dijital olduğu “post-post” 9-11 dünyasına küresel bir geçiş olduğunu belirtti. “Kuzey Kore gibi ulus devlet aktörleri tarafından terör finansmanında, fidye yazılımı ödemelerinde ve programatik kara para aklamada kullanılan kripto para birimleri gördük.
Kripto para birimlerinin ve bunları sağlayan blok zincirlerinin çoğunluğunun açık kaynaklı olması, kanun uygulayıcıların, düzenleyicilerin ve finansal kurumların, fiat özellikli işlem mekanizmalarına kıyasla fon akışını daha iyi görebilmeleri anlamına gelir. Bununla birlikte, kripto para birimlerinin yaptırımlardan kaçmada kullanılmamasını etkin bir şekilde sağlamak için, finansal bekçi köpeklerinin varlık sınıfı ve onu destekleyen teknoloji hakkında gelişmiş bir anlayışa sahip olması önemlidir.
Merkezi olmayan finans protokolü Horizon Finance’in baş pazarlama sorumlusu Charlie Chen, Cointelegraph ile yaptığı röportajda şunları söyledi:
“Hükümetler ve finans kurumları kripto para birimleriyle nasıl çalışacaklarını henüz öğrenmediler, bu yüzden kötü niyetli insanlar gerçekten suç işlemek için seçilebilirler. Dünya, İpek Yolu’nunkine benzer hikayelerle dolu. Kripto para birimlerini içeren gerçek ceza davaları var ve mahkumiyetler var, ancak tam olarak kapsayıcı bir regülasyon yok.”
CBDC’lerin yaptırımlar üzerinde etkisi minimum olacak
Kripto evrenin yaptırımları potansiyel olarak etkileyebilecek bir başka yönü de merkez bankası dijital para birimleridir. Çin şu anda CBDC’lerin en gelişmiş CBDC programı olan Dijital Para Birimi Elektronik Ödeme veya dijital yuan ile bu konuda lider.
Geçmişte, ABD’de faaliyet gösteren büyük Çin bankaları, Amerikan yaptırımlarına uymak için geçici adımlar attı. Ancak bazıları, bu CBDC’nin küresel piyasalarda benimsenmesinin, ABD Çin’in programına ayak uydurmazsa zaman içinde doların zayıflamasına yol açabileceğinden endişe ediyor.
Ancak Chen, CBDC‘lerin ekonomik yaptırımları atlatmak için kullanılma şansının çok az olduğuna inanıyor. “Şu anda çoğu uluslararası işlem ABD doları cinsinden yapılıyor ve Rus şirketleri ortaklarını dijital ruble lehine ABD doları cinsinden işlemleri terk etmeye ikna etmeyi tercih etmeyeceklerdir” dedi.
İşlemleri takip etmek için mevcut mekanizmalar ve algoritmaların zaten şüpheli işlemleri tespit etmeye izin verdiğini ve gelecekte bu mekanizmaların yalnızca daha gelişmiş ve verimli hale geleceğini sözlerine ekledi.
Şu anda, Bitcoin gibi kripto para birimlerine sahip bir hizmet için onaylanmış bir tarafa ödeme yapılmasını önleyecek hiçbir engel bulunmamaktadır. Popüler kripto para birimleri ve beyaz listeye alınmış cüzdanların kullanılmasıyla bile, bu işlemler finansal düzenleyiciler tarafından fark edilmeyecektir. Ancak Chen, belirteçlerin fiat para birimleriyle değiştirilip yaptırım uygulanan tarafın banka hesabına aktarıldığında sorunların ortaya çıkacağını açıkladı.
Chen, “Binance gibi büyük bir borsa kullanıyorsanız, bu banka havalesi çalışmayacaktır. Bu nedenle, Sovyet sonrası alanda çok popüler olan daha küçük değişim hizmetlerini kullanmak zorunda kalacaksınız.”
Kripto para birimleri her geçen gün daha yaygın hale gelirken, dünya çapında birçok yargı alanında büyük ölçüde düzenlenmemiş durumdalar ve benimseme hala yeni başlıyor. Bu nedenle, kripto para birimlerinin yaptırımlardan kaçınmak için bir ulus-devlet ölçeğinde kullanılma kabiliyeti henüz belirlenmemiştir.
Açık olan bir şey var, kripto paranın bir sonraki tekrarı mı yoksa sadece başka bir yatırım şekli mi olduğu ortaya çıkıyor, düzenleyiciler yaptırımdan kaçınma gibi yasa dışı faaliyetlerde kullanımını izliyor.
Kaynak: cointelegraph
Kripto para borsaları, coin gelişmeleri ile ilgili en güncel içerikler için Kripto Para Haberleri sayfamızı ziyaret edin. Tüm gelişmeleri Telegram ve Twitter hesaplarımızı takip ederek anında öğrenebilirsiniz.