Kripto Para Rehberi
Trend

Ethereum Nedir? Ne İşe Yarar?

Sponsorlu İçerik
  • ethereumEthereum₺63,210.59-1.95%

Ethereum nedir? Ethereum ilk olarak Kuzey Amerikadaki Bitcoin görüşmelerinde ve konferansında tanıtımı yapılan bir sistem olarak karşımıza çıktı. Sistem genel olarak bir coin statüsünde görülse de blockchain teknolojisinin gelişmesinde ve daha fazla yerde kullanılmasını amaçlıyor. Ve yenilikçi bir sistem olarak görülüyor.

Ethereum: bir kripto para sistemidir ve güç kaynağı olarak ETH (Ether) kripto para birimini alır. Amacı ise Bitcoin’inde bağlı olduğu bir sistem olan blockchain sistemi içerisinde kullanıcıların bu sistem üzerinde yeni yazılımlar yapabilmesini sağlamaktır. Ethereum kullanıcılarına sağladığı bu özgürlük sayesinde birçok altcoin sistemi ortaya çıkmıştır.

Ethereum sistemi, amaç olarak kişisel veri bilgilerinin üçüncü kişiler tarafından kullanılmasını ve depolanmasını engellemektir. Günümüzde internette neredeyse yapılan her işlem veriler olarak data banklarda kayıt edilir. Bu bilgilerin hangi amaçlar doğrultusunda kullanılacağı ise tam bir muammadır. Ethereum sistemi sayesinde bu fonksiyonlar tamamen anonim ve dağınık bir şekilde birçok farklı cihaz içerisinde saklanmaktadır. Bu sayede bu bilgilere ulaşım imkânsız hale gelmektedir. Bu da bütün interneti merkezi olmayan bir platforma dönüştürmeye yetecektir. Bu merkezi olmayan sisteme dâhil olan ve olacak yazılımların üretilmesi için Ethereum, Ether kripto parayı bir nevi yakıt olarak kullanır.

Ethereum Kurucusu Kimdir?

Ethereum kripto para biriminin kurucusu Vitalik Buterin’dir. Rus – Kanada asıllı olan, yazar ve programcı niteliklerine sahip olan Vitalik Buterin, 2011 yılında BTC topluluğuna katılarak kripto para birimi dünyasına ilk adımını attı. Ancak tanınması, Ethereum kripto para birimini kurması ile beraber gerçekleşmiştir. Ethereum 2015 Temmuz ayında ortaya çıkmıştır. Ethereum, 2018 yılının başlarında 100 milyar $ piyasa değeri ile ikinci kripto para birimi konumuna yerleşmiştir.

Ethereum Ne İşe Yarar?

Ethereum; yazılım yapanların ve yazılım geliştiricilerinin merkeziyetsiz uygulamaları oluşturmasına, yaratmasına, dağıtmasına olanak sağlayan bir sistemdir. Merkeziyetsiz bir uygulama, kullanıcıları için belli bir amaca yönelik olarak hizmet eder. Merkezi hale getirilen ve gelen hizmetler Ethereum olarak dağıtılabilir. Birbirinden farklı endüstrilerde var olan bütün aracı hizmetleri düşündüğünüzde, Ethereum’un önemi biraz daha ortaya çıkmaktadır. Ethereum ayrıca DAO oluşturmak ve yaratmak için de kullanılabilmektedir. DAO, lidere bağlı olmayarak tamamen özerk merkeziyetsiz bir kuruluş olarak karşımıza çıkar. DAO uygulamaları, Ethereum Blockchain’de yazılan akıllı sözleşmelerin programlama kodu ile çalışmaktadır.

Ethereum Adresi Nedir?

Ethereum kullanmak için size özel olarak sunulan Ethereum cüzdanının olması gerekir. Yani bir Ethereum hesabı sahibi olmanız gerekir. Ethereum hesabını oluşturduktan sonraki aşamada tıpkı bir banka aracılığıyla para transferi yapıyormuş gibi Ethereum kripto parasını kullanabilirsiniz. Ethereum adresi genel olarak bu hesabı ifade eder.

Ethereum Nasıl Alınır?

Ethereum kripto parasını alabilmek için öncelikli olarak bir borsaya kayıt olmanız gerekir. Kayıt olmadan önce borsanın para birimini kabul ettiğinden ve ülkede hizmet verdiğinden emin olmalısınız. Kayıt süreci bazı kişisel bilgileri isteyen bir süreçtir. Bu noktada ilgili borsanın güvenilir olduğundan emin olmanız gerekir. Genellikle para çekileceği ya da yatırılacağı zaman kimlik kontrolü yapılır.

Bu kontrollerden geçebilmek için ilk olarak fotoğraflı kimlik ve adresinizi onaylamanız, teyit etmeniz gerekir. Bu kontroller sonrasında para yatırmak adına bir yöntem belirlenmesi gerekir. Seçtiğiniz borsaya göre bu yöntemler değişiklik gösterebilir. Bunların arasında EFT, kredi ya da banka kartı ile ödeme, PayPal, SEPA ödemeleri mevcuttur. Genellikle bu yönteme bağlı olarak küçük tutarlarda işlem ücreti olabilmektedir. Bu bilgiler borsanın internet sitesinin hakkında bölümünde yer almaktadır.

Borsaların çoğunluğu para birimi olarak Dolar ya da Euro kabul etmektedir. Bununla birlikte Çin Yuanı, Rus Rublesi, Japon Yeni gibi para birimlerini kabul eden borsalar da mevcuttur. Yatırdığınız tutarın borsada gözükmesi genellikle bazı sebeplerden dolayı 1 saat gecikebilmektedir. Para, borsa hesabına geçtiği zaman alım – satım işlemlerini başlatabilirsiniz. Aşağıda Ethereum alıp satabileceğiniz bazı borsalar yer almaktadır. Bu borsalar aracılığıyla alım – satım işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

İsimÜlkePara YatırmaAsgari Alım
GDAXKüreselBanka Havalesi1$
BitfinexKüreselBanka Havalesi10$
BithumbGüney KoreBanka Havalesi, Kredi Kartı, Banka Kartı, Hediye Kartı
BinanceÇinBanka Havalesi1$
BitstampKüreselBanka Havalesi, Kredi Kartı, Banka Kartı5$
KrakenKüreselBanka Havalesi5$
EtoroKüreselBanka Havalesi, Kredi Kartı, Banka Kartı, PayPal ödemesi200$
CoinbaseKüreselBanka Havalesi, Kredi Kartı, Banka Kartı1$
BitPandaKüreselBanka Havalesi, Kredi Kartı, Banka Kartı25$
GeminiKüreselBanka Havalesi1$
Ethereum Alabileceğiniz bazı ulusal borsalar.

Türkiye’de Ethereum Nasıl Alınır?

Türkiye’den Ethereum alma aşamalarını 4 aşamada anlatabiliriz. Bu aşamalar sırasıyla şu şekildedir.

1) Borsaya Kayıt Olma

Borsa üzerinden Ethereum satın almak için öncelikle borsaya kayıt olmanız gerekmektedir. Bunun için genelde ana sayfada yer alan kayıt butonunu kullanabilirsiniz. Borsada bir kaydınız bulunmaktaysa bu adımı atlayıp ikinci aşamaya geçebilirsiniz.

2) Kimlik Doğrulama

Hesabınıza giriş yaptıktan sonra ilk olarak yapmanız gereken şey kimliğinizi doğrulamak olacaktır. Kimlik doğrulama işlemi, dünyadaki bütün borsalarda uygulanan prosedür işlemidir. Güvenlik prosedürü olarak karşımıza çıkan bu işlemde telaş yapmanıza gerek yoktur. Borsalara verdiğiniz bilgiler şifrelenmiş olarak saklanır ve kesinlikle üçüncü kişilere paylaşılmaz. Hesabınızın onaylanması için bu bilgiler kullanılır. Hesap doğrulamak için hesap ayarları seçeneğine tıklamanız gerekmektedir. Daha sonra kimlik onayı butonuna tıklayarak bilgileri eksiksiz bir şekilde doldurunuz. Kimlik onayı için belli bir süre geçmesi gerekir ve bu süre genellikle 1 saattir.

3) Borsa Hesabına TL Yatırma

Kimlik onayının sonraki aşamasında hesabınıza TL yatırma gelecektir. Elbette satın alım gerçekleştirmeniz için TL yüklemeniz gerekmektedir. TL yüklemek için iki yol bulunuyor. Bu yollardan birisi Havale – EFT, Papara.

Havale – EFT Yoluyla TL Yatırırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Yalnızca adınıza açılmış olan vadeli, vadesiz, bireysel TL hesaplarından gönderim yapılmalıdır. Farklı kişiye ait yapılan gönderimler kabul edilmeyerek işlemin iptal edilmesine neden olacaktır.
  • ATM kullanılarak yapılacak olan transferler kabul edilmeyecektir.
  • Gönderdiğiniz miktar otomatik olarak hesabınıza yansıtılacaktır.
  • Banka işlemleri esnasında size bir kod verilecektir ve bu kodu açıklama alanına yazmanız önemlidir. Bu şekilde yapılmayan transferler sonrasında işlem ücreti toplam tutardan düşülür ve kalan tutar iade edilir.

Papara İle TL Yatırırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Sadece adınıza olan Papara hesabınızdan para gönderimi gerçekleştiriniz. Aksi haldeki gönderimler kabul edilmeyecektir.
  • Yatırdığınız tutarın %‘lik bir kısmı komisyon olarak kesilecektir.
  • Papara ile transfer işlemlerini 7 / 24 gerçekleştirebilirsiniz.

4) Ethereum Satın Alma

Yukarıdaki işlemleri yaptıktan sonra Ethereum satın alma aşamasına geçebilirsiniz. Market ya da Kolay Alış yöntemi ile Ethereum satın alabilirsiniz.

Market Üzerinden Ethereum Satın Alma

  • Market aracılığıyla Ethereum satın alırken birim fiyatı ilk olarak siz belirlersiniz. Bu fiyatı belirlerken güncel Ethereum fiyatını esas almalısınız.
  • Birim fiyatın çok altında ya da üstünde emir vermemeniz gerekir. Yakın değerli emirlerde işlem hızı artış gösterecektir.

Kolay Alış Üzerinden Ethereum Satın Alma

  • Bu işlem markette yer alan emir tipleri kullanılarak yapılmaktadır.
  • Almak istediğiniz miktara bağlı olarak en düşük fiyat teklifinden başlayarak eşleşme gerçekleştirilir.
  • Kolay alış üzerinden Ethereum satın alma işlemi anlık olarak gerçekleşmektedir.

Ethereum Nasıl Satılır?

Ethereum satma işlemi önceki maddede açıkladığımız satın alma işlemlerine benzer şekilde ilerler. Borsada bir hesabınızın bulunması, bu hesabın onaylanmış olması, TL yatırarak Ethereum almış olmanız ve daha sonra bunu satmanız gerekmektedir. Satma işlemi için öncelikle Ethereum alma işlemlerinin yapılmış olması gerekir. Satma işlemlerindeki tek fark ise satış emri vermektir. Daha sonra en uygun eşleşmeye göre belirlemiş olduğunuz fiyattan satış gerçekleşecektir.

Ethereum Alınır Mı?

Genel olarak Ethereum, dünya çapında bir kripto para birimi olduğu için bu soruya evet yanıtı verilebilir. Ancak zamanlama konusunda fiyat takibi yapmalısınız. Yani bu takip işlemlerini yaparak kâr edebilirsiniz.

Diğer para birimleri gibi kripto para birimleri de fiyat değişikliklerine uğrar ve bu değişiklikler arz – talebe göre belirlenir. Bu nedenle genel olarak Ethereum alınır mı sorusuna evet yanıtını verebiliriz fakat bu cevap çokta kolay verilmeyecektir. Zor olan konu, fiyatların ne zaman ne yönde değişeceğidir. Bunun için piyasa haberlerini takip etmeniz gerekmektedir. Şayet fiyat değişmelerini, piyasa haberlerini takip ederseniz ve analiz yeteneğinizi geliştirirseniz, daha sağlıklı kararlar verebilirsiniz. Böylelikle en uygun zamanda en uygun fiyattan Ethereum fiyatını yakalayabilirsiniz. Örneğin 17.07.2020 tarihinde 1597,24 TL olan 1 ETH, bu yazının yayınlanıp okuyacağınız tarihte çok daha farklı bir fiyatta olabilir. Bu nedenle önceden bunun bilinmesi oldukça güç bir konudur. Öngörülebilirliği arttırmanız için piyasa takibi, haber takibi, analiz yapılması gibi işlemlerin yapılması gerekmektedir. Bütün bu işlemleri yaptığınız takdirde çok daha rahat ve sağlıklı kararlar verebilirsiniz

Ethereum haberleri ile ilgili en güncel içeriklere ulaşmak ister misiniz? >>> Hemen enkriptohaber.com/ethereum sayfamızı ziyaret edin, gelişmeleri kaçırmayın!
Tüm gelişmeleri anlık almak ister misiniz? >>> Hemen Telegram, Instagram, Facebook, Twitter, ve YouTube hesaplarımızı takip edip bildirimleri açın, gelişmelerden ilk siz haberdar olun!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu