NFT‘ler bir tür kripto para birimidir. Diğerleri gibi, benzersiz verilerden ve kimliklerden oluşan blok zincirlerinde üretilir ve her bir token’ı benzersiz kılar. Bununla birlikte, her bir tokenin sahip olduğu değer farklı olduğundan, türünün bir başkasıyla kolayca takas edilemezler.
Sabit bir değeri temsil etmek yerine, her NFT, gayrimenkul, sanat eseri ve diğer varlıklar gibi belirli bir nesnenin değerini temsil eder. Bu nedenle, “Mona Lisa”nın tokenını 100 metrekarelik mütevazi bir mülkün tokenı ile takas edemezsiniz, çünkü değerleri birbirinden çok farklıdır.
Buradaki anahtar kelime “değiştirilemez”. Değiştirilebilirliğin, bir varlığın veya malın aynı türdeki diğer mallar ve varlıklarla alınıp satılması veya takas edilmesi kabiliyetini ifade ettiğini unutmayın. Örneğin, ABD doları değiştirilebilir bir para birimidir. 100 ABD doları tutarında bir faturanız olduğunu söyleyin. 100 USD değerinde madeni para veya 1.348,50 AUD ile kolayca takas edebilirsiniz.
İnsanların NFT‘yi bir para birimi veya emtia olarak düşünmemeleri daha kolay olacaktır – bazen hisse senedi olarak anılsalar bile. Bunun yerine, NFT’yi sahiplik sertifikaları olarak düşünmeliler. Örneğin, “Mona Lisa” için NFT satın alırsanız, bu NFT size gönderilir ve bu, varlığın sahibi olduğunuzun kanıtı olarak işlev görür.
Gerçek dünya varlıklarının yanı sıra, NFT dijital varlıklara da atanabilir. Örneğin, bir sosyal medya gönderisine bile NFT koyabilirsiniz. Yakın zamanda birisi, bir sosyal medya kurucusunun platformundaki ilk sosyal medya gönderisini bir açık artırmada 2,9 milyon ABD dolarına satın aldı.
İçindekiler
NFT’ye nereden başlamalı
NFT satmaya veya satın almaya başlamadan önce birkaç şeyi güvence altına almanız gerekir. İlk olarak, bazı NFT topluluklarına katılarak kendinizi tamamen eğitin. Ardından, bir kripto cüzdanı alın ve biraz Ethereum yükleyin.
Bir sonraki adım, seçtiğiniz pazar yerini bulmaktır. Birçok çevrimiçi perakende şirketi ve hatta spor dernekleri, NFT varlıklarını çevrimiçi mağazalarında satmaya ve açık artırmaya çıkarmaya başladı bile. Bu pazaryerlerinde alım satıma başlayabilirsiniz.
Ethereum ile ilgili olarak, NFT için kullanabileceğiniz ana kripto para birimidir. Elde etmek için üç seçeneğiniz var: Onları kendin kazabilirsin. Bulut madenciliğine gidebilir veya sizin için madenciliği yapacak birini kiralayabilirsiniz. Ya da sadece onları satın alabilirsiniz.
NFT ile nasıl para kazanılır?
Hiçbir şey elde edemeyecekseniz, yatırım yatırım değildir. NFT’lerden yatırım geri dönüşünüzü (ROI) elde etmek için, onları nadir bulunan koleksiyonlar olarak görmelisiniz. Çoğu emtiadan farklı olarak, zaman geçtikçe sanat eserlerinin ve diğer benzersiz eşyaların değeri artar. Nadirliklerine bağlı olarak değerleri de katlanarak artıyor.
Dolayısıyla NFT’den kazanmanın en yaygın stratejisi spekülasyon yapmak, satın almak, elde tutmak ve sonra satmaktır. Sadece NFT hype’ını dikkatsizce sürmeyin ve rastgele varlıkları toplamayın. Gelecekte değerli ve rağbet görme potansiyeli olan bugün düşük değerli herhangi bir şey bulun. Daha sonra bu eşyaları müzayedelere alın ve daha yüksek bir fiyata satın.
NFT’lerin eksi yönleri neler?
NFT’deki en büyük ikilem, düzenlenmemiş durumudur. Şu anda, herkes herhangi bir şeye NFT atayabilir. Bu işleme genellikle para basma veya tokenleştirme denir. Kısıtlama olmaması nedeniyle pazarın büyümesi iyi olsa da, yatırımcıların hangi tokenlerin uzun vadede kâr etmelerine izin verebileceğini bilmesini zorlaştırıyor.
Bunun dışında korsan sorunu da var. Neredeyse herkes çok az çaba sarf ederek veya hiç çaba harcamadan dijital eserler basabileceğinden, diğer insanların başkalarının çalışmalarını çalması ve bunları piyasada satması kolaydır. Orijinal içerik oluşturucuların potansiyel kazançlarını kaybetmelerine ek olarak, alıcıların topladıkları öğelerin değerini düşürebilecek orijinal veya çalıntı dijital varlıkları almalarına da olanak tanır.
Ayrıca, sistemin anonimlik ile örtülmesine de yardımcı olmaz. Piyasada çalıntı bir eser görseniz bile, kullanıcı anonim ise yasal işlem başlatamaz veya herhangi bir şey uygulatamazsınız. Ve blok zinciri değişmez bir deftere benzediğinden, bir varlığı basan herkes ilk önce dijital olarak fiili sahibi olur ve işleri karmaşıklaştırır.
NFT yatırımlarımı akıllıca nasıl yapabilirim ?
En iyi yatırım yollarından biri, komplikasyonları önlemek için yalnızca saygın kuruluşlardan satın almak veya yatırım yapmaktır. Şu anda, birçok yüksek profilli şirket kendi NFT’lerini oluşturmak için mücadeleye katılıyor.
Örneğin, güvenli yatırımlarla başlamak istiyorsanız, saygın spor derneklerinden NFT spor kartları alabilirsiniz. Bir başka harika seçenek de ünlü Hollywood aktörlerinden ve uluslararası şarkıcılardan birkaç parça almak.
Ayrıca, her zaman olduğu gibi, yatırımlarınızı çeşitlendirmek her zaman çok önemlidir. Sadece tek bir varlık kaynağına bağlı kalmayın.
Öte yandan, henüz para veya Ethereum harcamaya hazır değilseniz, bazı ücretsiz NFT airdrop’ları almaya başlayabilirsiniz. Bazı kuruluşlardan ve topluluklardan alabileceğiniz ücretsiz tokenlardan bahsediyoruz. Ücretsiz olsalar da sınırlıdırlar ve gelecekte değer kazanabilirler.
NFT’lerin geleceği nedir ?
Dürüst olmak gerekirse, birkaç uzman bunun birkaç yıl sonra kaybolacak bir moda olduğunu düşünüyor. Buna karşılık, bazıları bunun çevrimiçi pazarın geleceği olduğuna inanıyor. NFT’nin yükselişi, dijital ürünlerin satılmasını, ticaretini ve açık artırmaya çıkarılmasını kolaylaştırmanın yanı sıra, kripto para biriminin değerini de güçlendirebilir. Ve kripto para deneyimini erken benimseyenlerin ne kadar başarılı olduğu hakkında bir fikriniz olabilir.
Kapanış
NFT yatırımlarından kâr etseniz de etmeseniz de, paranızın öylece yok olmayacağı gerçeğinin tadını çıkarabilirsiniz. Dijital veya fiziksel olsalar bile varlıklarınızın sahibi olmaya devam edeceksiniz. Bunun dışında, beğendiğiniz şirketi veya sanatçıyı desteklemek için de NFT satın alabilirsiniz.
Kripto para borsaları, coin gelişmeleri ile ilgili en güncel içerikler için Kripto Para Haberleri sayfamızı ziyaret edin. Tüm gelişmeleri Telegram ve Twitter hesaplarımızı takip ederek anında öğrenebilirsiniz.