Altcoin, ilk sanal para olan Bitcoin’in ardından ortaya çıkmıştır. Bitcoin olmayan bütün kripto paralara verilen isimdir. Altcoin, Bitcoin’in başarısının ve sanal paralara olan ilginin artmasının ardından kullanıcılara alternatif yaratması amacı ile ortaya çıkmıştır.
İçindekiler
Altcoin ne demektir?
Altcoin, “Alternative Coin” kelimelerinin kısaltılmış halidir. Sanal para, kripto para token olarak isim bulmuş tüm coinlerin oluşturduğu grup olarak anılır.
Altcoinlerin Bitcoin’den farkı nedir?
Bitcoin’i satın alması oldukça pahalı ve masraflıdır. Ayrıca madencilik yaparak çıkarması da oldukça zahmetlidir. Bu yüzden de ortaya alt birimler olarak farklı coin çeşitleri çıkmıştır. Bu coinler, Bitcoin’e kıyasla çok daha uygun fiyatlı alınabilmekte ve çok daha kolay bir şekilde çıkarılabilmektedir. Bu yüzden de birçok kişi tarafından sık şekilde tercih edilmektedirler.
Altcoin Hakkında Bilgiler
Altcoinler, tıpkı Bitcoin gibi blockchain veri tabanını kullanırlar. Altcoinleri, Bitcoinden ayıran özellik her Altcoin’in Bitcoin’in den farklı bir algoritması olmasıdır. Altcoinler, Bitcoin’in kullanıcılarına sunamadığı daha hızlı transfer imkanı sunarlar. Daha hızlı blok oluşturma, daha üst düzel güvenlik önlemleri gibi bazı özelliklerini geliştirmeyi hedeflerler. Bazı altcoinler bu hedeflerinde başarıya ulaşır ve Bitcoin’den daha farkı özellikler geliştirerek kalıcı olurlar. Ancak çoğu Altcoin’in piyasa ömrü uzun değildir.
Altcoinler, genel olarak pek çok yönden birbirlerine benzeseler de bazı farklı özellikleriyle de ön plana çıkarlar. Altcoinleri birbirinden ayıran özellikleri mevcut. Daha iyi bir işletim sisteminden, daha hızlı para transferine ya da daha kapsamlı işlem olanağına kadar farklılık göstermektedir.
Bitcoin, altcoinleri etkilediği gibi altcoinlerde Bitcoini etkilemektedir. Bitcoin de umduklarını bulamayan ya da Bitcoin alım gücü seviyesinin çok yüksek olduğunu düşünen kullanıcılar altcoinleri tercih edebilirler. Bu da Bitcoin kullanım oranında bir düşüşe sebep olur. Bitcoin kullanıcılarının altcoinleri tercih ettiğini gören geliştiriciler, Bitcoin’i geliştirebilmek için çalışmalar yaparlar.
İlk altcoin 2011 yılının nisan ayında ortaya çıkan Namecoin’dir. Bitcoin ile pek çok benzer yanları bulunan Namecoin, tıpkı Bitcoin gibi “İş kanıtı (proof of work)” sistemini kullandı ve coin sayısını 21 milyon coin ile sınırlandırdı. Namecoin’in verilerini kendine ait blockchain de saklamaktadır. Namecoin’i Bitcoin’den ayıran özellikleri ise kullanıcılarının kayıtlarını kendilerinin yapmasına ve madencilik yapmalarına izin vermesidir. Böyle anonim kullanıcı oranının artması sağlanmıştır.
En iyi Altcoinler Nelerdir?
Günümüzde bir çok altcoin bulunuyor. En çok işlem gören ve tercih edilen coinler mevcut. Piyasa değeri en yüksek altcoinlerden bazıları şunlardır: Ethereum, Litecoin, Ripple, Dash, Bitcoin Cash, Zcash, Cardona, gibi coinleri sıralayabiliriz. Her geçen gün güncellenen listede güncel sıralama ve coinleri görmek için TIKLAYINIZ.
Ethereum(ETH)
Bitcoin’den sonra en çok tercih edilen ve en çok işlem gören kripto para Ethereum’dur. Ethereum’u diğer kripto paralardan ayıran büyük özelliklerinden biri yapılabilecek işlemlerin sadece para ile sınırlı kalmamasıdır. Ethereum kurucuları “ akıllı sözleşme” denilen bir sistem geliştiriyorlar. Böylece kullanıcılar Ethereum üzerinden akıllı sözleşmeler yoluyla kira anlaşması, kredi işlemleri, sigorta işlemleri gibi pek çok işlemi yapabiliyorlar. Ethereum’un kurucuları “Bitcoin altın ise Ethereum petroldür.” şeklinde benzetme yaparlar.
Litecoin(LTC):
Litecoin 2011 yılında ortaya çıktı. Bitcoin sistemindeki eksiklikleri gidermek amacı vardı. Bu sebeple farklı bir algoritma kullanılarak ortaya çıkmıştır. Litecoin’i Bitcoin’inden ayıran temel farklardan biri Bitcoin’de dolaşıma sunulan para 21 milyonla sınırlı iken, Litecoin’in de bu 84 milyon ile sınırlandırılmıştır. Ayrıca Bitcoin’de blok oluşum süresi 10 dakika iken, Litecoin’de bu süre 2.5 dakikadır. Bitcoin ve Litcoin arasındaki farklardan biri de Litecoin’in evinizden kişisel bilgisayarlarınıda madencilik yapmanıza imkan tanımasıdır.
Ripple( XRP)
Ripple’ı diğer altcoinlerden ayıran en büyük özellik merkezi bir sistemi olmasıdır. Diğer altcoinler gibi blockchain üzerinden işlem gören Ripple’ın merkezi olmasının sebebi var. Yapılan işlemlerin daha ucuza mal etmek, daha hızlı ve güvenilir olmasını sağlamaktır. Merkezi sistemi dolayısıyla bankaların tercih ettiği bir sistemdir. Bunun örneklerinden birisi ülkemizin en büyük bankalarından Akbank’ın Ripple ile iş birliği yapmasıdır.
Dash(Dash coin)
Önemli bir altcoin olan Dash’in en önemli özeliiklerinden bir güvenliğe çok fazla önem vermesidir. Dash kullanıcılarının gizliliğini , karıştırıcışar kullanarak sağlamaktadır. Dash’i diğer altcoinlerden ayıran bir diğer özellik ise yapılan işlemleri anlık ve özel işlemler olarak ayırmasıdır
Bitcoin Cash(BCH)
Bitcoin Cash, Bitcoin ağında bulunan blok oluşum süresi, bloklara kaydedilen veri sınırı ve yüksek maliyetlere çözüm yaratma amacıyla ortaya çıkmıştır. Bitcoin’de ortaya çıkan sorunlar merkezi olmayan yapısı ve çok miktarda kullanıcısının olması sebebiyle bir çözüme ulaşamıyordu. Böylece Bitcoin geliştiricileri farklı bir çözüm yöntemi olarak aynı blockchain tabanını kullanarak yeni bir sanal para oluşturmayı düşündüler. Ayrıca Bitcoin Cash ilk çıktığı dönemlerde Bitcoin kullanıcılarının hesaplarındaki miktarın aynısı Bitcoin Cash hesabında da oluşturuldu.
Zcash(ZEC)
Bundan birkaç sene önce ortaya çıkan bir kripto para olan Zcash oldukça rağbet gören sanal paralar arasında. Bunun sebebi de kullanıcılarına sunduğu ekstra güvenlik önlemleri. Zcash kurucularının en önem verdikleri konu kullanıcı güvenlikleridir. Bitcoin’de kullanıcı gizliliği korunurken yapılan işlemler herkes tarafından görülebiliyordu. Zcash ise hem kullanıcıların bilgileri hem de yaptıkları işlemler gizli tutuluyor. Ayrıca Zcash 2.5 dakikada blok oluşturma özelliğini taşıyor.
Altcoin Nasıl Alınır?
Altcoin almak için öncelikli olarak yapmanız gereken şey yurtiçinde hizmet veren kripto para borsalarında hesap açmak olacaktır. Hesabınızı açtıktan sonra kimliğinizin doğrulanması gerekmektedir. Kimliğiniz doğrulandıktan sonra açtığınız bu hesaba para aktarmanız ve bu paralarla istediğiniz, sistemde var olan kripto paraları alabilirsiniz.
Türk kripto para borsalarından işlemlerinizi hallettikten sonra altcoin alabileceğiniz, yurtdışı kripto para borsalarına üye olmanız gerekiyor. Bu işlem gözünü korkutmasın çünkü oldukça basit bir işlem olduğunu söylemek mümkün. Geriye Türk borsalarından aldığımız Bitcoin, Ethereum, Litecoin gibi kripto paralar ile altcoin almak kalıyor.
Şunu da belirtmek gerekir ki yurtdışı kripto para borsalarından aldığınız altcoinler ile farklı bir altcoin almanızda mümkün. Örneğin aldığınız Litecoin’in ile gidip başka bir kripto para olan Zcah alabiliyorsunuz.
Ayrıca Türk kripto para borsalarından alabileceğiniz Ethereum’u tıpkı Bitcoin gibi kredi kartı ile de alabilirsiniz.
Altcoinler Güvenilir Mi?
Altcoinler, veri giriş sistemi olarak blockchain tabanını kullanırlar. Blockchain veri tabanı, sisteme girilen verilerin bloklar halinde kayıt edilmesine ve yapılan her bir işlemin görülebilmesine olanak sağlayan şeffaf bir sistemdir. Bu sebeple altcoinlerin güvenli olduğunu söylemek mümkündür.
Ayrıca bugün kullanımda olan bazı altcoinlerin yüksek güvenlik politikalarını benimsediğini söylemekte mümkün. Bu sebeple kripto para almak isteyen ancak aklında güvenlikle ilgili soru işaretleri olan kişiler bu alcoinler ile rahatlıkla işlem yapabilirler.
Güvenlik söz konusu olduğunda dikkat edilmesi gereken bir diğer hususta kripto para borsalarıdır. Son yıllarda son derece revaçta olan bir yatırım türü olan sanal para borsaları “çift doğrulama” sistemleriyle ve işlem yapan müşterilerin gizliliği politikalarıyla oldukça güvenlidir.
Altcoin Yatırım Tavsiyeleri
Altcoin, Bitcoin ile kıyaslandığına risk oranı daha yüksek yatırım aracıdır. Bunun sebebi manipülasyona daha açık olmalarıdır. Altcoin’e yatırım yapacak olan kişilerin bilmesi gerek şeylerden biri de “balinalar” adı verilen, bir takım zengin kişilerdir. Bu kişiler yeni piyasaya çıkmış, düşük fiyatlı altcoinlere yatırım yapıp, bu altcoindeki fiyatları şişirebilirler. Artan fiyatları gören küçük ölçekli yatırım yapan kişiler bu fiyatları görerek altcoine yatırım yaparlar. Daha sonrasında “balinalara” yaptıkları yatırımı bir anda geri çeker. Küçük ölçekli yatırımcının para kaybettiği ve “balinaların” vurgun yatığı bu yönteme “pompa ve çöplük” adı verilmiştir. Bu sebeple altcoine yatırım yapacak kişilerin iyi araştırma yapıp, bilgi edinmeden yatırım yapmamaları tavsiye edilir.
Altcoinler ile ilgili en güncel içeriklere ulaşmak ister misiniz? >>> Hemen Altcoin Haberleri sayfamızı ziyaret edin, gelişmeleri kaçırmayın! Tüm gelişmeleri anlık almak ister misiniz? >>> Hemen Telegram, Instagram, Facebook, Twitter, YouTube hesaplarımızı takip edip bildirimleri açın gelişmelerden ilk siz haberdar olun!