ManşetNedir? Nasıl? Neden?

Kripto yatırımcısı, dakikalar içinde tüm fonlarını kaybetti

Sponsorlu İçerik

Yaniv’in 80.000 dolar değerindeki ETH ve NEO’yu nasıl kaybettiğiyle ilgili hikayesi, insanların riskleri anlamalarına ve aynı hataları yapmamalarını yardımcı olabilir.

Bitcoin ve diğer kripto paralar, az maliyetle daha hızlı işlemler dahil olmak üzere geleneksel finansal sistemlere göre çok sayıda avantaj sunar. Merkezi olmayan yapısı, yani arkasında merkezi bir otorite olmaması, son on yılda birçok hayranı, yatırımcıyı ve kullanıcıyı cezbetti.

Bununla birlikte, bu aynı özellik, dikkatli olunmazsa bazı ciddi sorunları da beraberinde getirebilir. Yaniv’in hikayesinin de ortaya koyduğu gibi, bu sorunlardan bazıları fon kaybına yol açabilir.

Yaniv, bu alanda birçok deneyime sahip olmasına rağmen, Bitcoin’in çok ucuz olduğu 2013’te ilk Bitcoin’lerini satın aldı. Yaniv’in hikayesi kimsenin hatalara karşı bağışık olmadığını gösteriyor. Ayrıca, saniyeler boyunca konsantrasyon eksikliğinin büyük bir kayba dönüşebileceğini ve yeni başlayanların ve hatta deneyimli kullanıcıların bilmesi gereken birkaç değerli dersin bir örneğidir.

80.000 dolar değerinde Ethereum ve NEO buhar oldu

2013’ten beri aktif bir kripto para topluluğu üyesi olan Yaniv, kripto paraların merkezi borsalarda depolanmasından doğabilecek potansiyel risklerin farkındaydı. Belki de en ünlü olay, 2013 yılında en büyük borsa olan MT.Gox’un hacklenmesi veya çıkış dolandırıcılığıdır.

Yaniv’in Trezor donanım cüzdanıyla ilgili sorunları vardı. Bu yüzden sorunları çözene kadar sahip olduğu ETH ve NEO’yu sıcak bir cüzdana aktarmaya karar verdi.

Biraz araştırdıktan sonra, Exodus cüzdanının en uygun seçim olacağı sonucuna vardı. Onu en çok çeken şey, Google Play’de bulduğu ve akıllı telefondan erişim sağlayan Android uygulamasıydı.

Henüz bilmediği halde durumun tersine döndüğü yer burasıydı. Yaniv, orijinal Exodus uygulamasının logosunu ve açıklamasını içeren Exodus Wallet Mobile adlı bir uygulama kurdu. Ancak, bu bir kimlik avı uygulamasıydı.

Kimlik avı saldırıları, dolandırıcıların bankalar, PayPal’ın ana sayfası veya kripto para web ve uygulama cüzdanları gibi tanıdık bir web sitesi arayüzünü kopyalamasıdır. Kurban sitenin URL’sindeki veya uygulamanın geliştiricisindeki küçük farklılıkları fark edemezse, dolandırıcılar dakikalar içinde hassas bilgilere kolayca erişim sağlayabilir.

Bu tür saldırılar, kripto paraların izlenmesi daha zor olduğu için kripto alanında tehlikeli bir şekilde popüler hale geliyor. Ek olarak, örneğin kredi kartı ödemelerinin aksine işlemler tersine çevrilemez.

Yaniv, kimlik avı uygulamasını cep telefonuna yükledikten sonra anahtarlarını yerleştirmesi istendi. Onayladıktan sonra, fonlarına erişim sağlamak yerine uygulama kapandı. Exodus’un web cüzdan versiyonunu kullanan Yaniv, iki dakika içinde tüm bakiyenin tükendiğini fark etti.

Olay anında bu kripto paraların değeri 80.000 doların üzerindeydi.

İlk şok ve tepkisi

80.000 dolarlık zararla başa çıkmak basit ve kolay bir iş değil. Yaniv’in ilk tepkisi, Facebook’taki Bitcoin topluluk grubuna kapsamlı bir gönderi yazmak oldu. Durumu açıkladı ve gönderinin diğer yatırımcıların da bu hataya düşmemeleri için bir uyarı görevi göreceğini umdu.

Yaniv, çoğu topluluk üyesinin desteğini aldı. Hatta bazıları, cüzdanından çıktıktan sonra kripto paraların nasıl izleneceği konusunda teknik tavsiyelerde bulundu. Ancak Yaniv, bunun herhangi bir pratik sonuca yol açacağından şüpheliydi.

Kripto paraları izleyen Yaniv, fonların kripto borsası KuCoin’e gittiğini belirtti. Popüler borsa zorunlu bir müşteri tanı (KYC) prosedürü gerektirmediğinden, bu bir sorun oluşturabilir. Bu nedenle, dolandırıcıların hesaplarını açarken kişisel bilgilerini vermediklerini varsayabiliriz.

Yaniv, pes etme niyetinde olmadığını kaydetti. İsrail kolluk kuvvetleri ile temasa geçti ve devam eden soruşturmaya yardımcı olmak için herhangi bir bilgi bilen veya benzer bir deneyimi paylaşan herkesten yardım istedi.

Bu olaydan çıkarılacak dersler

Yaniv, 2013’te Bitcoin’i ilk kez duyduğunu ve araştırdıktan sonra hızla “aşık olduğunu” açıkladı. Merkezi otoriteler yerine halka ait para fikrini beğendi. Kripto paralara sahip olmanın insanları “kendi bankaları” haline getirebileceğini ve çok fazla kişisel sorumluluk gerektirdiğini söyledi.

Aynı sorumluluk nedeniyle Yaniv, kripto para birimlerini suçlamadı ve onlara olan inancını kaybetmediğini belirtti. Fon kaybının kendi hatası olduğunu kabul etti ve hikayesi aracılığıyla insanların kendi kripto paralarını aktarırken ve saklarken daha dikkatli olacağını umuyor.

Ayrıca, kripto kullanıcılarına, uygulama Google Play veya Apple Store’da yapılmış olsa bile, yüklemeden önce kontrol etmeyi unutmamaları konusunda uyardı.

İndirme sayısı gibi Google Play’de sunulan bazı ince detaylar yatırımcılara yardımcı olabilir. Orijinal Exodus cüzdan uygulaması olay zamanı 100.000’den fazla indirmeye sahipken, kimlik avı uygulaması yalnızca 1000 indirmeye sahipti.

Diğer bir kritik faktör de uygulama incelemeleridir. Aşağıya kısa bir bakış, birçok kullanıcının dolandırıcıların uygulamasından şikayet ettiğini gösteriyor. Google’ın o zamandan beri kimlik avı uygulamasını kaldırdığını belirtmek gerekiyor.

Exodus cuzdan kimlik avi

Yaniv ayrıca, kripto parayı elinde tutan herkese “tüm yumurtaları aynı sepette saklamamalarını” tavsiye etti. Yani, kripto para birimlerini farklı cüzdanlara, tercihen donanım cüzdanlarına bölmeleri gerekiyor. Yani, bir cüzdanın açığa çıkması durumunda, diğer fonlar güvende kalır.

Kripto para haberleri ile ilgili en güncel içeriklere ulaşmak ister misiniz?>>> Hemen enkriptohaber.com/nedirsayfamızı ziyaret edin, gelişmeleri kaçırmayın!
Tüm gelişmeleri anlık almak ister misiniz? >>> Hemen Telegram, Instagram, Facebook, Twitter, YouTube hesaplarımızı takip edip bildirimleri açın gelişmelerden ilk siz haberdar olun!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu