Kripto Para Rehberi

DeFi (Merkeziyetsiz Finans) Nedir? Nasıl Çalışır?

Sponsorlu İçerik

DeFi, herkes tarafından kullanılabilen, merkezi bir yapıya sahip olmayan ve blockchain veri tabanı üzerine kurulan şeffaflık ilkesi ile hareket eden  finansal sisteme verilen isimdir. Defi herhangi bir coin ya da buna bağlı bir veri tabanı değildir. DeFi sanal dünyaya doğru gelişen finans dünyasına ayak uydurmak için geliştirilen bir sistemdir.

DeFi ne demektir?

DeFi ifadesi, merkeziyetsizlik (decentralization) ve finans(finance) kelimelerinin kısaltmalarının birleştirilmesiyle oluşturulmuştur.

DeFi Nedir? Nasıl Çalışır?

DeFi (merkeziyetsiz finans), kullanıcıların tüm varlıklarını ve yaptıkları tüm işlemleri kendi kontrolleri altında tutmalarını sağlayan bir sistemdir. DeFi’nin en büyük kolaylığı finansal işlemlere ulaşımı kolaylaştırmasıdır. Bu sistem genellikle bankaların egemen olduğu finansal düzeni ortadan kaldırır ve aracısız bir sistem imkanı sunar. Böylece bankalar aracılığıyla yapacağınız işlemlerde vereceğiniz işlem masraflarını azaltmanızı ve düşük bütçeli olsanız dahi rahatlıkla yatırım işlemleri yapmanızı mümkün kılar.

DeFi uygulamalarıyla merkezi finans sistemine oranlar daha rahat yapabileceğini pek çok işlem vardır. Bunlar;

Merkeziyetsiz finans sistemiyle para gönderimi merkezi finans sistemine oranla çok daha avantajlıdır. Merkezi finans siteminde sınır ötesi, uzak noktalara çok yüksek maliyetlerle para gönderebilirken, DeFi ile çok daha uygun ücretlere para gönderimi yapabilirsiniz. Bu yol ile merkezi bankalarla yapacağınız para gönderimlerinde ülkelerin uyguladıkları ambargolardan da kaçınmış oluyorsunuz. DeFi uygulamaları “unbanked” olarak adlandırılan kişilerinde rahatlıkla para alım satımı ya da kredi işlemleri yapabilmelerini amaçlamaktadır.

DeFi’nin sağladığı avantajlardan bir diğeri de kredilendirme işlemlerindeki rahatlıktır. DeFi uygulamalarıyla merkezi bankacılık sisteminde kredi işlemlerinde uygulanan bir çok prosedürden ve vatandaşlık, yaş gibi bir çok engelden de kurtulmuş oluyorsunuz. Peki DeFi üzerinden nasıl kredi çekilir? Kredi verdiğimiz zaman o kredinin geri ödemesini alacağımızın garantisini var mıdır? DeFi üzerindeki kredi çekme işlemi akıllı kontratlar ile işlemektedir. Öncelikle kredi alacak kişi çekeceği krediden daha fazla miktarda teminat göstermek zorundadır. Akıllı kontratlar sizin gösterdiğiniz teminat sonrasında işleme konulur. Eğer kredi borcunuzu ödemezseniz teminat gösterdiğiniz miktar size kredi veren kişiye aktarılmaktadır.

DeFi uygulamalarındaki anlaşmazlıklar merkezi banka siteminde olduğu gibi mahkemeler aracılığıyla değil daha önceden yazılmış kodlar sayesinde çözüme ulaşıyor. Alım satım yaparken ya da kredi çekerken yaşadığınız bir sorun DeFi sistemi kurulurken yazılan kodlar sayesinde çok kısa sürelerde çözülebiliyor. Böylece hem soru işaretlerinin önüne geçiliyor ve işlemler hız kazanıyor.

Merkeziyetsiz Finans (DeFi) Sisteminin Amacı Nedir?

DeFi sisteminin amacı  mevcut merkezi finans sistemindeki sınırları kaldırmak ve internete erişimi olan herkesin rahatlıkla yatırım yapmasını, kredi almasını sağlamaktır. Finans dünyası son yıllara kadar hep bir merkezi sistem olarak var olmuştur. Bu durum belli sınırlamaları da beraberinde getirir. Finans sistemi üzerinde ki bu sınırlamalar herkesin rahatlıkla finansal olarak işlem yapmasını kısıtlamaktadır. Merkezi finans sisteminin yavaş işletimi, aracılar yordamıyla çalışması, para gönderim maliyetleri, kredi verme konularındaki kriterleri, yüksek kredi faizleri bir çok kişiyi finans dünyasından uzak tutmaktadır. DeFi uygulamalarıunbanked” olarak adlandırılan finans dünyasından şu veya bu sebeplerle uzak duran kişilerinde zorlanmadan rahatlıkla para alım satımı ya da kredi işlemleri yapabilmelerini amaçlamaktadır.

DeFi Coinleri Nedir?

Kripto para dünyasındaki para birimleri fiyat ve değer olarak değişkenlik gösteren bir sistemle çalışırlar. Bu durum kullanıcıların kazanç elde etmesini sağladığı kadar bazı kullanıcıların zarar etmesine de yol açabilmektedir. Kripto para piyasasına olan ilginin artmasıyla sabit ve istikrarlı bir para birimi arayışı ortaya çıkmıştır. Bu ihtiyacı karşılayan kripto para birimleri ise sabit coinler(stabilcoin)dir. Sabit coinler piyasalardaki inişler ve çıkışlara karşı dirençli olup çok fazla değişim geçirmemektedir. DAİler fiat para olarak dolar kuruna sabitlenmiştir.

Peki DAI nasıl alınır? DAI almak istiyorsanız öncelikli olarak şunu bilmelisiniz ki bir teminat vermeniz gerekiyor. DAI yaratmak için Ethereum olarak bir teminat vermeniz gerekmekte. Diyelim ki 100 DAI yaratmak istiyorsunuz 125 Ethereum kilitlemeniz gerekiyor. Şunu belirtmek gerekir ki sözleşme ile kilitlemiş olduğunu Ethereumları satmış olmuyorsunuz. Dilerseniz daha sonra kilitlemiş olduğunuz Ethereumları ilk başka aldığını DAI’ler ve faiz miktarını ödeyerek geri alabiliyorsunuz.  Aldığınız DAI’leri istediğiniz para birimine çevirmeniz ve bu şekilde işlem yapabilmenizde mümkün.

DeFi Tokenleri Neler?

DeFi tokenlerine geçmeden önce kafamızı karıştırmaması açısından token nedir ona bir bakalım. Kendi blockchaini ve ağı olmayan sistemlerde ve akıllı sözleşmelerde kullanılan varlıklar token denir. DeFi tokenları da  merkeziyetsiz finans siteminde oluşturulan, başka bir sistemin blockchaini üzerine kurulan uygulamalara ait varlıklardır.

DeFi tokenlerinden bazıları şunlardır:

  • MakerDAO: MakerDAO, Ethereum Blockchaini üzerinden akıllı sözleşmeler yapmamızı sağlayan bir merkezi olmayan sistemdir. MakerDAO’yu diğerlerinden ayıran özelliği ilk ve en büyük DeFi uygulaması oluşudur. MakerDAO’nun sabit değerli kripto parasına ise DAI denmektedir. DAI, 1 Amerikan dolarına sabitlenmiş bir şekilde işlem görmektedir. Çeşitli zamanlarda dolarda dalgalanmalar olsa da MakerDAO fiyatı sabit tutmak için bazı yöntemler geliştirmektedir. DAI oluşturmak için  teminat göstermek istediğiniz varlıkları maker kasasına yatırmanız gerekmektedir. DAI alımı için kullanacağınız başka bir yöntem ise alıcılar ve kripto para borsalarıdır.
  • Aave(LEND): Aave (LEND) ise sabit fiyatlarla aracı olmaksızın borç alıp verme imkanı sunan bir sistemdir. Bu sistemde kredilerin faiz oranları kişiden kişiye göre değişmez herkes için sabit fiyatlar geçerlidir.  Aave ile dünyanın her yerinden , ülkelerin belirlediği faiz oranlarına bağlı kalmadan kredi alabilme imkanınız vardır. LEND,  2020’nin ilk aylarında piyasaya çıkan Ethereum Blockchainini kullanan bir kripto para birimidir. LEND coini dünyadaki büyük kripto para borsalarından rahatlıkla almanız mümkündür.
  • Kyber Network: Kyber Network, Ethereum protokülüne dayanan merkezi olmayan bir borsadır. Kyber Network üzerindeki tüm işlemler Ethereum akıllı sözleşmeleri ile yapılır. Kyber Network’un asıl amaçladığı şey merkeziyetsiz bir borsa sistemi oluşturmaktır. Her ne kadar kripto para dünyası merkeziyetsizlik fikrini ilke edinmiş olsada kripto para borsaları merkezi bir sistem ile çalışmaKtadır. Bu da güvenlik tehditleri oluşturmaktadır. Kyber Network kripto paralar arasında anında değişim yapabilmemizi hedefler. Yani bir kişi bir kripto parayı anında başka bir kripto paraya dönüştürebilmelidir.
  • Bancor: Tam adı Bancor Network olan bir DeFi projesidir. Bancor, kripto paralar arasındaki dönüşümün hızlı bir şekilde gerçekleşmesini amaçlar. Kripto paralar arasındaki geçiş Bancor’un kendi varlık havuzundan yapılmaktadır , böylece alıcı ve satıcı gibi kavramlara gerek kalmamaktadır. Bu varlık havuzu sistemi ile elinizdeki herhangi bir kripto parayı bir başka para birimiyle değiştirmeniz için bir satıcı ile denk gelmeyi beklemenize gerek kalmamaktadır. Bancor Network Token ise, Bancor’un kurucuları tarafından Bancorda yapılan işlemlerde kullanılmak üzere oluşturulmuş bir kripto para birimidir. Bancor varlık havuzunda bulunan Bancor tokenları ve diğer kripto para rezervlerinin bakiyelerini şeffaflık ilkesi dolayısıyla rahatlıkla görmenizde mümkündür. Bancor Network Tokenlarını dünya kripto para borsalarından almanız mümkündür.

DeFi Pulse Nedir?

DeFi pulse, DeFi sisteminin analizlerini görebildiğimiz bir sitedir.  Bu siteye girerek DeFi uygulamalarının analizlerini, DeFi tokenlarının nasıl işlem gördüğünü inceleyebililirsiniz!

DeFi ve DeFi haberleri ile ilgili en güncel içeriklere ulaşmak ister misiniz? >>> Hemen enkriptohaber.com/DeFi sayfamızı ziyaret edebilir, en yeni içeriklere göz atabilirsiniz!
Nedir? Ne Değildir? ve Rehber haberleri ile ilgili en güncel içeriklere ulaşmak ister misiniz? >>> Hemen enkriptohaber.com/kripto-para-rehberi sayfamızı ziyaret edin, kripto para piyasasına hakim olun!
Tüm gelişmeleri anlık almak ister misiniz? >>> Hemen Telegram, Instagram, Facebook, Twitter, ve YouTube hesaplarımızı takip edip bildirimleri açın, gelişmelerden ilk siz haberdar olun!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu