Japonya’daki yetişkinlerin %90’ı NFT’nin ne olduğunu bilmiyor
Biricik olmaları nedeniyle dijital sanat eseri diyebileceğimiz NFT‘lerin benimsenmesinin önümüzdeki yıllarda artması beklenmesine rağmen, dünya çapında birçok insan hala NFT’lerin gerçekte ne olduğunun farkında değil.
Finder geçtiğimiz Eylül ayında bu konu hakkında 20 ülkeden 28.000’den fazla kişi ile bir anket yaptı. Bulgular, Japon yetişkinlerin %90’ının NFT’nin ne olduğu hakkında hiçbir fikri olmadığını gösteriyor.
Ülke bazında Japonya, NFT’nin ne olduğunu bilmediğini söyleyen yetişkinlerin en büyük oranına sahip (%90), onu Almanya (%83) ve Birleşik Krallık (%70) izliyor. Ayrıca Amerika Birleşik Devletleri’ndeki yetişkinlerin %70,6’sının NFT’lerden habersiz olduğunu belirtmekte fayda var.
Ankette ilginç bir şekilde, Filipinler %49, Nijerya (%52) ve Tayland (%53)’da NFT daha çok tanındığı gözüküyor.
NFT’nin tanınması ve sahip olunması arasındaki ilişki
NFT’lerin ne olduğunu anlayan insanlarla NFT’lere sahip olanlar arasında güçlü bir ilişki var; sonuç olarak, daha fazla kişi NFT’lerin farkına vardıkça sahiplenmenin artması bekleniyor.
Mesela Filipinlilerin %51,28’i NFT’lerin farkında ve bilgili olanların %32,02’si NFT’lere sahip. Öte yandan, Japon yetişkinlerin yalnızca %10’u NFT’lerin farkında ve farkında olanların yalnızca %2,2’si bir NFT sahibi.
Ülkelere göre NFT’nin benimsenmesi
Başka ülkelerde ise, NFT tanınırlığının en fazla Nijerya’da, %13,7’den %35,3’e genişlemesi ve ülkede %22 puanlık bir artış elde etmesi bekleniyor. Peru, Venezuela ve Birleşik Arap Emirlikleri, NFT’lerin tanınırlığın katlanarak artacağı tahmin edilen ülkeler arasında yer alıyor.
Kripto para birimlerine benzer bir şekilde, El Salvador gibi ülkeler kriptoyu yasal ihale olarak kabul ederken, birçok gelişmekte olan ülkedeki insanlar da NFT’lere ve fiat para birimlerinin enflasyonuna karşı bir değer deposu olarak benimsemeye devam ediyor.
Daha önceki bir raporda, NFT’lere olan küresel ilginin Ağustos 2021’de %426 arttığı incelenmişti. NFT pazarında benzeri görülmemiş bir büyüme yaşamamıza rağmen, son çalışma birçok insanın hala onlardan haberdar olmadığını gösteriyor.
NFT’ler nelerdir?
Takas edilemez tokenler(NFT), bir öğenin sahipliğini ve kaynağını belirleyen türünün tek örneği dijital varlıklardır. Dijital sertifikalardır.
Bir sanatçı NFT oluştururken, tek bir kopya veya çok sayıda kopya oluşturabilir. Bu şekilde, eserin nadirliği ve arz-talep ilişkisini dengelerler.
Son olarak, Metaverse’ün kripto para birimi alanında, onları kullanan kişilerin sahip olduğu sanal Metaverse’lerde giderek daha popüler hale gelmesiyle, NFT’lerin dünyadaki varlıkların sahipliğini temsil etmesi dikkat çekici.