Toplantılar yakında metaverse ortamında gerçekleşebilir
Bill Gates, meta verinin 2 yada 3 yıl içinde sanal toplantıların yerini alacağını ve toplantılara avatarlar ile katılacağımızı söyledi.
Microsoft yazılım şirketinin Kurucusu Bill Gates, 2020 yılını en sıra dışı ve zor yılı olarak adlandırılıyor. Milyarder, dijital gelecek söz konusu olduğunda iyimserlik sıkıntısı çekmediğini ve 2022 yılının ötesine baktığını belirtti. 2020 yılının son çeyreğini yaşarken, Gates kişisel bloguna yıl sonu yazısı yazdı.
Microsoft’un kurucu ortağı, metaverse‘in yükselişi, Meta ve Microsoft gibi teknoloji şirketleri tarafından inşa edilen ve kullanıcıların çalışabileceği, oyun oynayıp, sosyalleşebileceği sanal dünyalar hakkında tahminlerine de yer verdi. Covid-19 pandemisinin iş alanında devrim yarattığını ve daha fazla şirketin uzaktan çalışmak isteyen elemanları için esneklik sunduğunu belirtti. Gates, bu değişikliklerin yalnızca önümüzdeki yıllarda yoğunlaşacağını kaydetti. Uzaktan çalışmanın daha fazla insanı metaverse evrenine çekeceğini belirtti.
Gates, bloğunda şunları yazdı:
“Önümüzdeki 2 yada 3 yıl içinde, çoğu sanal toplantının 2 boyulu kamera görüntüsünden geçeceğini tahmin ediyorum. Dijital avatarlara sahip, 3 boyutlu alan olan metaverse.”
Gates’in tanımladığı ve ‘Hollywood Squares” adlı oyun şovuna benzettiği iki boyutlu, ızgara görünümü şu anda Zoom ve Microsoft Teams gibi video konferans platformlarında elde ediliyor. Metaverse’de iş arkadaşlarınızın avatarları ile etkileşime girebileceğiniz, sanal bir ofis ortamında veya başka bir hedefte toplantılara katılabilecek 3 boyutlu bir avatara sahip olacaksınız.
Gates yazısının devamında:
“Fikir sonunda avatarınızı, onlarla gerçek odada olma hissini çoğaltan sanal bir alanda insanlarla tanışmak için kullanılabileceksiniz. Bunları yapmak için sanal gerçeklik kulaklıkları ve gözlüklerini kullanmanız gerekiyor.”
2020 yılında Microsoft’un yönetim kurulundan istifa eden Bill Gates, eski şirketinin workplace yazılımına 3 boyutlu avatarlar ve diğer metaverse dostu öğeler eklemek için çalıştığını ekliyor. Microsoft’un Mark Zuckerberg ve Meta ile ortak olarak Teams uygulamasını meta veriye açık bir rampaya dönüştürebilirler.
Metaverse evreni gerçek yaşama uyarlanabilir
Metaverse‘de sanal bir iş yeri vizyonunun gerçek yaşama entegre edilmesi hem kullanıcılar hem de işverenler tarafından zaman ve isteklilik alacak. Meta gibi teknoloji şirketleri, Roblox ve Minecraft gibi çevrimiçi oyun platformları bile metaverse oluşturacak sanal dünyaları geliştirmeye devam ediyor. Gates ayrıca, ifadeler, beden dili, ses kalitesini doğru şekilde yakalamak için insanların, VR kulaklıkları yada hareket yakalama eldivenleri gibi pahalı teknolojik cihazlara ihtiyaç duyacağını ifade ediyor.
Gates blog yazısında şu cümleleri kullanıyor:
“Hala yapılacak bazı işler var ama meta veri deposunun uzaktan çalışmayı biraz daha az uzak hissettirmesi çok uzun sürmeyecek. Teknolojinin ofiste birlikte olma deneyimini gerçekten kopyalamaya başladığı bir eşiğe yaklaşıyoruz.”
Hayırsever, iklim aktivisti ve halk sağlığı savunucusu olarak bilinen Gates, blog yazısında dijital geleceğin çalışma, öğrenme hatta doktor muayenehanesini ziyaret etme biçimlerimizi dahi değiştireceğini dile getirdi.