Nedir? Nasıl? Neden?

Kripto dolandırıcılığı gelirleri 2021’de yüzde 81 arttı

Sponsorlu İçerik

2021 yılında kripto para dolandırıcılığı gelirleri yüzde 81 artış gösterdi. Yapılan vurgun 7.7 milyar dolara ulaştı.

Blockchain veri platformuna göre DeFi (merkezi olmayan finans), 2020 yılında yüzde 1 olan tüm kripto dolandırıcılık gelirinin 2021’de yüzde 37’sini oluşturdu. Blockchain veri firması Chainalysis, geçen yıl DeFi ekosistemindeki halı çekme (rug pulls) olarak bilinen dolandırıcılık işlemlerinin patladığını bildirdi. Bu olay 2021’de kripto dolandırıcılığından elde edilen gelirin 7,7 milyar dolara çıkmasına yardımcı oldu. 2022 için hazırlanan kripto suç raporunda, 2021 yılında kripto dolandırıcılıklarından elde edilen gelirler 2021 yılına göre yüzde 81 artış gösterdi. Halı çekme işlemleri tüm kripto dolandırıcılık gelirlerinin yüzde 37’sini oluşturdu.

Toplamda, geliştiricilerin meşru bir kripto projesi inşa ettiği ve ardından yatırımcıların parasıyla kaçtığı halı çekme işlemleri ile 2021 yılında 2,8 milyar dolar kripto para çalındı. Kod denetimleri ve güvenlik açıkları bu tip dolandırıcılık işlemlerine olanak sağlayarak hileli DeFi likidite havuzlarının boşaltılmasına yardımcı olur. Merkezi olmayan borsalarda bu tip projeler listelenmediği için DeFi sektöründe bu tip dolandırıcılık işlemleri yaygın olarak görülüyor.

2021’deki kripto dolandırıcılık gelirleri 2020’de önemli bir artışı temsil etse de, hala 10 milyar dolara yaklaştıklarında 2019’un en yüksek seviyelerindeler. Yatırım dolandırıcılığı adreslerine yatırılan mevduat sayısı 2020 yılında 10,7 milyondan 2021’de 4,1 milyona düştü. 2021 yılında daha az bireysel kurban var demek oluyor. Aynı zamanda mağdur olan kişiden daha fazla miktarda para alındığını da gösteriyor. Önceki yıllarda olduğu gibi dolandırıcılık adreslerinden gönderilen çoğu kripto para ana akım borsalarda sona erdi. Politikacılar konuyla ilgili düzenlemeler yapılmasını gerektiğini söylüyor. Senatör Elizabeth Warren, kripto para endüstrisinin daha fazla düzenlenmesi için baskı yapanlar arasında.

Kripto sektörünün olgunlaştığına dair bazı kanıtlar var. Kripto fiyatları ve dolandırıcılık faaliyetleri arasındaki ilişki kopmuş gibi görünüyor. 2017 yılı ve 2020’deki boğa dönemi koşulları, kripto para ekosistemine yeni bir kullanıcı akışına karşılık gelen dolandırıcılık aktivitesinde artış görülürken, 2021 yılında önde gelen kripto para birimleri Bitcoin ve Ethereum fiyatı yükselirken bile dolandırıcılık faaliyetinin düzleştiği görüldü.

Kripto para piyasasında hacklenme ve dolandırıcılık atakları bitmeden devam ediyor. Aralık ayında 4 büyük kripto borsasının siber saldırıya uğraması haberlerinin ardından sektörde dolandırıcılığında çok fazla olduğu yadsınamaz durumda. Şirketlerin alacağı üst düzey güvenlikli önlemler merakla bekleniyor.

Kripto para borsaları, coin gelişmeleri ile ilgili en güncel içerikler için Kripto Para Haberleri sayfamızı ziyaret edin.
Tüm gelişmeleri Telegram ve Twitter hesaplarımızı takip ederek anında öğrenebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu