Türkiye’de kripto ticaret hacmi TL’deki düşüşe rağmen yüksek
Türk Lirasının yaşadığı düşüşle halk kripto paraya yöneliyor. Liradaki düşüşe rağmen kriptonun Türkiye’deki ticaret hacmi yükselişte.
Kripto para, Türkiye’deki para biriminin değer kaybetmesinin ardından, insanlar için tek çıkış olarak görülüyor. Türk ulusal ekonomisinin sıkıntı yaşadığı bu dönemde, lira en kötü günlerini yaşıyor. TL, yüzde 10’un üzerinde ve yıllık yüzde 55 kayıpla dolar karşısında büyük bir kırılma yaşadı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın ‘yeni bir ekonomik model’ açıklamasının ardından lira, bazı olumsuzlukların izini sürmeyi başardı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, faiz oranlarını düşük tutmakta ısrar ediyor ve durumu iyileştirmek için başta kabinesi ve Merkez Bankası üyeleri ile girişimlerde bulunuyor. Türk Lirası 2014 yılından bu yana düşüş trendi gösteriyor. 2021 yılında olduğu gibi başlangıcından bu yana kripto para birimleri, vatandaşların kendilerini yetersiz para politikalarına karşı korumalarının en etkili ve alternatif bir yolu.
Vatandaşlar, artan enflasyonun etkilerinden kaçınmak için birikimlerini çoğaltmak ve tekrar biriktirmek için bir yol arıyor. Kripto ticaret hacmi Türk Lirası karşısında 1 milyonu aştı. 2021 yılı, Türkiye’deki kripto kullanıcıları için açık ara en aktif yıl oldu.
Yılın başında, Türk Lirası karşısında kripto para ticaretinin sayısı büyük olasılıkla iki faktör tarafından hızla arttı. İlki enflasyonun yükselişi diğeri ise kripto para birimlerindeki ralli. Reuters yaptığı açıklamada, ulusal para biriminden değerli varlıkların deposuna geçiş yapmanın Türk vatandaşları için yaygın olduğunu söyledi.
Reuters’ın açıklamasının devamında şu ifadeler yer alıyor:
“2008 yılından bu yana Türk Lirasının yüzde 90 değer kaybettiğini gören Türk vatandaşları için TL’yi ABD dolarına yada altına çevirmek yaygın bir şey haline geldi. Ancak başken Ankara’nın bu uygulamaları daha da zorlaştırmaya çalışması ve kripto para fiyatlarının bu yıl keskin bir şekilde yükselmesiyle kripto para ticareti popülerlik kazandı.
Türkiye’deki popüler kripto varlıklar
Bitcoin ve Tehther (USDT) doların fiyatına bağlı olan dijital varlıklar olarak, Türkiye’de oldukça ilgi görüyor ve popülerliğini koruyor. Bu varlıkların tercih edilmesindeki bir diğer sebep ise, yatırımcılara lira ve kripto para birimleri arasında bir köprü sunuyor olması.
BTC, dünya genelinde, özellikle ekonomik kriz yaşayan ülkelerde, bir değer deposu ve değişim aracı olarak benimsenmesini arttırıyor. Piyasa değerine göre ilk kripto, hiçbir merkez bankasının veya tek varlığın değiştiremeyeceği sınırlı bir arz ile sansür direnci olarak yaratıldı.
Böylece insanlara sürekli değişen ve değer kaybeden yerel para birimlerine karşı güçlü bir alternatif oluştu. Türkiye Merkez Bankası ve diğer hükümet yetkilileri, yatırımcılar için çok fazla risk olduğunu iddia ederek kripto düzenlemesi için baskı yapıyor.