Nedir? Nasıl? Neden?

2021 yılı kripto para piyasasındaki önemli gelişmeler

Sponsorlu İçerik

Bir yılı geride bırakmaya saatler kala kripto para piyasasının 2021 yılındaki önemli başlıklarını sizler için derledik. Bakalım 2022 yılında kripto para piyasasında neler yaşanacak?

2021 yılının Şubat ayında Tesla, kurumsal benimsemeyi bir üst noktaya taşıyarak 1,5 milyar dolarlık Bitcoin alımı yapmıştı. Bitcoin yatırımcılarını bu alım haberi büyüleyerek şok etmişti. Şok etkisi yaratacak bir diğer haber ise Elon Musk’ın, Tesla ürünlerinin BTC ile alınabileceğini duyurmasıydı. Musk daha sonra bu kararından vazgeçti. Geçtiğimiz günlerde ise dogecoin’i Tesla alışverişine dahil edeceğini açıklamıştı. Musk’ın bu ani kararıyla her CEO, Bitcoin’in şirket bilançosunda yeri olup olmadığını iyice araştırmak durumunda kaldı.

Bu yıla damga vuran bir diğer olay ise Çin’in Bitcoin yasaklarıydı. Kripto para birimi topluluğu için şaka niteliğinde bir hamleydi. Çin hükümeti bununla birlikte tüm BTC madencilerini temizlemeye ve kripto savunucularının büyük bir jeopolitik gaf olarak gördüğü küresel hash gücü yarışında aşırılıklara gitti.

İçindekiler

Dogecoin 90 milyon dolarlık bir değerlemeye ulaştı

Dogecoin‘den ilham alan OG kripto para birimi, Çin’in teknoloji devi Xiaomi’nin piyasa değerini kısa bir süre geçtikten sonra Mayıs ayı başlarında 4. en büyük kripto para birimi haline geldi. Durdurulamaz olarak tanımlanan token, köpek çılgınlığında dünyayı ele geçirmiş gibi görünüyordu.

Gary Gensler yeni SEC başkanı oldu

Gary Gensler, Nisan ayında ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu‘nun (SEC) yeni başkanı olarak yemin etti. Wall Street‘in yeni üst düzey polisi olarak, göreve başladığı ilk günden itibaren kripto para konusunda sert bir duruş benimsedi. Sektörde yeterli sayıda eleştirmen kazanarak eleştiri oklarının hedefi oldu.

El Salvador BTC’yi yasal ihaleye çıkardı

Orta Amerika’da küçük bir tropik ülke olan El Salvador, bir ulus devlet için ilk kez BTC’yi resmi para birimi olarak kabul ederek tarih yazdı. El Salvador Başkanı Nayib Bukale bu kararın ardından çok eleştiri almıştı. Ülke içinde bazı protestoların yaşandığı biliniyor.

Bitcoin piyasa değeriyle 1 trilyon dolar aştı

BTC, 2021 yılında 1 trilyon doları aşan piyasa değeri ile kendinden bahsettirdi.

Elon Musk’ın, SNL görümünden sonra Dogecoin çöktü

Dogecoin’in destansı düşüşü, yükselişinden çok daha hızlı oldu. Elon Musk, 8 Mayıs’ta “Saturday Night Live” programında göründüğü sırada şaka yollu bir şekilde meme de bir “koşuşturma” olabileceğini söyledikten sonra, fiyatı çöktü ve zamandan beri düzelmedi.

Apple CEO’su kriptoya sahip olduğunu açıkladı

Kripto para topluğu, piyasa değeri 3 trilyon dolara yaklaşan dünyanın en popüler teknoloji şirketi Apple’ın CEO’su Tim Cook’tan, büyük bir destek aldı. Apple şirketi henüz kriptoya bir adım atmış değil.

Vitalik Buterin 6 milyar dolar değerinde SHIB yaktı

Tokenin anonim yaratıcısı tarafından SHIB’in arzının yarısını isteksizce hediye eden ETH kurucu ortağı, SHIB tokenlerinin yüzde 90’ını yakarak geri kalanını hayır kurumlarına bağışlayacağını duyurdu.

Cardano’nun akıllı sözleşmeleri

Aylarca süren hype projelerden sonra, en iyi “ETH katillerinden” biri olan Cardano (ADA) sonunda akıllı sözleşmeler başlattı.

Ethereum, EIP-1559’u başlattı

Bir ücret yakma mekanizması, ETH topluluğunun, Ether fiyatını yeni rekor seviyelere iten ultra sağlam para hakkındaki deflasyonist anlatıyı desteklemesine izin verdi.

Beeple’dan 69 milyon dolarlık NFT satışı

Dijital sanatçı Mike Winkelmann (Beeple), bir müzayedede “Everdays: The First 5000 Days” adlı NFT‘yi 69 milyon dolara sattı. NFT’lerin bir hevesten ibaret olduğunu söyleyen herkes derin bir şok yaşadı. Birçok ünlü isim ve marka NFT dünyasına adım atarak 2021 yılını tamamladı.

Coinbase halka açıldı

ABD’nin en büyük borsası Coinbase, Nisan ayında Nasdaq’ta gerçekleşen ve merakla beklenen halka açık listelemesiyle kriptoyu mercek altına aldı. İlk çıkış, daha büyük kripto şirketlerinin halka açılması için zemin hazırladı.

600 milyon dolarlık DeFi hacki

DeFi hackleri 2021 yılında oldukça sıradan hale geldi. Poly Network’ten 600 milyon dolar değerinde kripto çalındı. Haftalarca süren müzakerelerin ardından tüm tutar isimsiz bir hacker tarafından iade edildi.

SHIB, DOGE’u piyasa değerinde geride bıraktı

SHIB, ekim ayının sonlarında büyük bir perakende satış çılgınlığından yararlandı ve kısa bir sürede bloktaki en iyi memecoin haline gelerek “Dogecoin Katili” adının hakkını verdi.

John McAfee intihar etti

Antivirüs yazılımı öncüsü ve kripto baronu John McAfee, 6 Ekim 2020 tarihinde ICO tekliflerinin yanıltıcı reklamlarını yaptığı iddiası ile İspanya’da tutuklanmıştı. İspanyol hapishanesindeki hücresinde asılı halde bulundu. McAfee’in intiharı, ABD’ye iadesine izin verildikten birkaç saat sonra geldi.

BTC’nin Taproot yükseltmesi

Bitcoin, birçok kişinin aynı anda hem en büyük erdemi hem de en büyük kusuru olarak gördüğü altcoinlere kıyasla oldukça tutucu. Kriptonun amiral gemisi olarak bilinen BTC, hareketlerin gizliliğini sağlayan Taproot‘u gördü.

BTC milyarderi boğularak öldü

Tartışmalı bir Bitcoin savunucusu olan Mircea Popescu, Haziran ayında Kosta Rika’da boğularak hayatını kaybetti. Arkasında 2 milyar dolarlık bir servet bıraktı.

Jack Dorsey Twitter CEO’luğundan istifa etti

Jack Dorsey Twitter CEO’luğundan istifa ederek, Web3 hakkındaki ateşli tartışmalara başladı. Marc Andereesen ile birbirlerini engellemeye varan bir tartışma yaşadılar. Web3 tartışmasına Elon Musk’da katıldı.

Kripto para borsaları, coin gelişmeleri ile ilgili en güncel içerikler için Kripto Para Haberleri sayfamızı ziyaret edin.
Tüm gelişmeleri Telegram ve Twitter hesaplarımızı takip ederek anında öğrenebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu