ABD Kongresi, kripto madenciliğini kıskacına alıyor
Amerikan Meclisi’nin bir alt komitesi kripto para birimlerinin, özellikle de Bitcoin madenciliğinin çevresel etkilerini incelemek için bir duruşma hazırlıyor.
House Energy and Commerce Committee’nin Gözetim ve Soruşturmalar alt komitesi, görünüşe göre, iş kanıtı kripto doğrulamasının, özellikle Bitcoin ağının enerji kullanımını açıklamak için bir tanık listesi üzerinde çalışıyor.
Zamanlama ve tanık listesi henüz belirlenmedi, ancak duruşma ay sonunda gerçekleşebilir. Alt komite ile ön duruşma görüşmelerine katılan bir kaynak, daha geniş komitenin New York Eyaletindeki son olaylar ışığında özellikle endişelendiğini söyledi.
Bitcoin madenciliği bu yılın başlarında Çin’den ayrıldığından, ABD dünyadaki ağın en büyük hash gücü kaynağı olarak devraldı. Bir dizi madencilik operasyonu New York’un yukarısındaki eski enerji santrallerine taşındı ve bu da medyanın ve politikacıların dikkatini Texas ve Wyoming gibi eyaletlerdeki eşzamanlı dalgalanmalardan daha fazla çekti.
Ekim ayında, 70’den fazla çevre grubu, Meclis ve Senato’daki liderlere gözetim talebinde bulundu. Ve Aralık ayı başlarında, Senatör Elizabeth Warren, New York ihtilafındaki en tanınmış madencilik operasyonu olan Greenidge’e, uygulamalarından hesap vermelerini istedi. Günler sonra, New York Times eyaletteki madenciliğin yükselişini eleştiren bir rapor yayınladı. Eyalet milletvekili Anna Kelles, bu yılın başından beri bu çevresel kaygılar konusunda alarm veriyor.
Gözetim Alt Komitesi çalışanları, duruşma hazırlıklarını onaylamak veya reddetmek için yorum taleplerine yanıt vermedi.
Madenciler çevreye ne kadar etki ediyor?
Geçen yılın Temmuz ayında Çin hükümeti Bitcoin (BTC) madenciliğini yasakladı. Madenciliği yasaklama kararı, yalnızca hükümetin kriptolar konusundaki tutumu nedeniyle değildi. Çin’in 2060 yılına kadar karbon nötr hale gelme hedefi var. Bitcoin (BTC) madenciliğinin çevre üzerindeki etkisi böyle bir yasağa ihtiyaç duyuldu.
Enerji tüketimi ve iklim etkisi göz önüne alındığında, bazı önemli madencilik istatistikleri dikkate alınmaya değer:
Columbia İklim Okulu’na göre Bitcoin’in (BTC) işlem başına 707KwH tükettiği düşünülüyor. Ayrıca ısınan ve soğutmaya ihtiyaç duyan madencilik bilgisayarları da var.
Cambridge Üniversitesi, Bitcoin (BTC) madenciliğinin yılda 121,36 terawatt-saat (TWh) tükettiğini tahmin ediyor. Bu tahmine göre Bitcoin bir ülke olsaydı, ilk 30 enerji tüketicisi arasında olurdu.
Bitcoin (BTC) madenciliğinin her yıl 22 ila 22,9 milyon metrik ton CO2 emisyonu ürettiği tahmin edilmektedir.
Küresel ısınma açısından, Bitcoin (BTC) madenciliği, küresel ısınmayı 3 yıldan daha kısa bir sürede 2 santigrat derecenin üzerine çıkarabilir.
Bitcoin (BTC) madenciliği için hash oranları temel ölçüdür. 2021 yılına kadar Bitcoin’deki (BTC) fiyat artış eğiliminin bir sonucu olarak, hash oranları da yükselişteydi.
Nisan 2021’de Bitcoin’in (BTC) hash oranı saniyede 198,5 milyon ATH’ye yükseldi. Şu anda, Çin henüz Bitcoin (BTC) madenciliğini yasaklamamıştı. Ancak bu yılın başında, hashrate hızının saniyede yeni bir ATH 208 milyon terahash değerine sıçradığı haberleri geldi. Çin’in madencilik yasağına rağmen bu seviyeye ulaşıldı. Çin hükümeti karbon ayak izi sorununu ele almış olsa da, küresel ısınma üzerindeki etkileri devam ediyor. Madenciler, kaynaklarını ABD’yi de içeren madencilik dostu ülkelere kaydırdı.