Çin’den devlet güvenceli NFT girişimi
Çin’in kripto paralara olan baskısını takiben, izin verilen blockchain altyapısı aracılığıyla dijital koleksiyonları yakından takip ettiği görülüyor.
Çin, Bitcoin madenciliğini yasakladığı için geçen yıl kripto alanındaki baskıyı artırarak, kripto para birimleri konusunda defalarca olumsuz görüş bildirdi ve yaptırımlar uyguladı. Peki ya NFT’ler? Ülke dışından yeni bir rapora göre, Çin’in bu tür tokenize dijital koleksiyonları başlatmak için kendi devlet destekli platformunu piyasaya süreceği söyleniyor. Ancak kripto paralar konusunda hükümetin tavrı hala aynı.
South China Morning Post, bu hafta devlet destekli Blockchain Hizmetleri Ağının (BSN), hükümetin gözetimi altında NFT tarzı koleksiyonların serbest bırakılmasını sağlayacak izinli, halka açık olmayan bir blockchain altyapısını hazırladığını bildirdi.
Rapora göre platform, Ethereum ve Solana gibi halka açık blok zincir ağlarında oluşturulan NFT’lerle birlikte çalışamayacak ve kripto para birimi ödemelerini kabul etmeyecek. Bunun yerine, özel ağ, koleksiyon ve platform ücretlerini ödemek için yalnızca Çin yuanını kabul edecek.
BSN, rapora göre bu ayın sonunda piyasaya sürülecek platformla birlikte, devlet destekli NFT’lerin benzersiz markasına atıfta bulunmak için Dağıtılmış Dijital Sertifika (DDC) terimini kullanacak.
BSN’nin arkasındaki teknoloji firmalarından biri olan Red Date Technology’nin CEO’su He Yifan, yayına bu tür koleksiyonların kripto para birimleriyle ilişkili olmadığı sürece “Çin’de yasal bir sorunu olmadığını” söyledi. Devlet düzenlemeleri nedeniyle halka açık blok zincirlerinin Çin’de “yasadışı” olduğunu da sözlerine ekledi.
BSN, daha önce kurumsal kullanım için mevcut blok zinciri ağlarının özel olarak izin verilen sürümlerini oluşturmuştu ve rapora göre Ethereum ve Corda sürümleri de dahil olmak üzere bunlardan 10 tanesini NFT platformuna entegre edecek.
Firmanın, önümüzdeki lansman için blockchain ağı Cosmos, bulut faturalama sağlayıcısı Baiwang ve yayın çözümleri firması Sumavision da dahil olmak üzere 20 ortak kaydettiği bildiriliyor.
Bir NFT, resim, video klip, video oyunu öğesi ve daha fazlası gibi dijital bir öğenin mülkiyet belgesi gibi davranır. DappRadar’ın verilerine göre, NFT piyasası 2021 boyunca 23 milyar dolarlık ticaret hacmi üreterek 2020’de 100 milyon dolardan önemli ölçüde arttı.
Neden önemli?
Çin hükümetinin kripto para birimi konusundaki duruşu göz önüne alındığında, ülkedeki şirketlerin şimdiye kadar NFT’lerden bu kadar çekinmemesi şaşırtıcı idi. South China Morning Post, bu hafta yayınlanan ayrı bir raporda, Çin’de NFT’lere yönelik artan talebin ortasında, şirketlerin bunları “dijital koleksiyon ürünleri” olarak adlandırmaya başladığını ve NFT markalaştırmasından büyük ölçüde kaçındığını yazdı.
Ayrıca, tokenize edilmiş dijital koleksiyon ürünleri satan şirketler, hükümetin spekülasyon ve kara para aklama korkusu nedeniyle bunların yeniden satılmasına izin veremez. Buna rağmen Alibaba, Tencent, Bilibili ve JD.com gibi şirketler kendi dijital koleksiyonlarını piyasaya sürdü.
Hükümetin, kripto para birimi konusundaki duruşu göz önüne alındığında, izin verilen blok zinciri teknolojisinin kullanımı yoluyla NFT pazarını gözetim altında tutma planının doğru olduğunu bildirdi. Bu yaklaşımla, vatandaşlara sahip olabilecekleri ve kullanabilecekleri dijital varlıklara erişim sağlamaya devam ediyor, ancak görünüşe göre gerçek NFT’ler etrafında patlak veren spekülatif çılgınlıktan kaçınıyor.
Ancak, NFT’lerin en büyük satış noktalarından biri, merkezi bir varlık tarafından kontrol edilmemeleridir. İzinsiz bir şekilde serbestçe satın alınabilir ve satılabilirler ve ayrıca potansiyel olarak birlikte çalışabilirler, bu da onları platformlar ve çevrimiçi dünyalar arasında kullanılabilir hale getirmekte.
Çin’de, BSN’nin DDC koleksiyon ürünleri çerçevesi geçerliyse, kullanıcılar aynı haklara ve yeteneklere sahip olmayabilir. Ve Çin’deki diğer teknoloji ve eğlence endüstrileri, özellikle video oyunu ve film pazarları gibi, Çin’in katı gözetimi, vatandaşların erişebileceklerini sınırlayabilir ve büyük potansiyel kullanıcı tabanından daha geniş dünyanın çoğunu kapatabilir.
Ayrıca, NFT endüstrisinin gerçekten küreselleşme ve Çin’in 1,4 milyar vatandaşına ulaşma potansiyelini sınırlayabilir. Aynı şekilde, dünya insanlarını tamamen birbirine bağlamak için açık, birlikte çalışabilir, NFT güdümlü bir Metaverse potansiyelini engelleyebilir.
Çinli firmalar, devlete ait medyanın uyarılarına rağmen, Metaverse alanına yatırım yapıyor. Bununla birlikte, hükümetin NFT’lere yönelik duruşu, nihayetinde Metaverse alanına yönelik görüşünü tamamen belli edebilir.