Nedir? Nasıl? Neden?

İran, kendi dijital parasını çıkartmayı hedefliyor

Sponsorlu İçerik

İran Merkezi Finans Kurumu’nun (CBI), dijital para (CBDC) pilot uygulamasını hızlı bir şekilde başlatmayı planladığı iddaa ediliyor.

İran İşgücü Bilgi Şirketi tarafından hazırlanan bir rapora dayanarak, CBI başkan yardımcısı CBDC’lerin ulusun parasal tutarsızlıkları çözmesine yardımcı olabileceğini belirtti.

İran’da egemen bir dijital para girişimi 2018’de CBI’nın yönetici kolu olan Bilişim Şirketleri Şirketinde başladı. Etkinlik kısmı tamamlandı ve hızlı bir şekilde pilot uygulama başlatılabilir. Bununla birlikte, CBI zaman çerçevesi hakkında pek fazla ayrıntı açıklamadı.

İran CBDC’sinin Linux Basis tarafından barındırılan Hyperledger Cloth platformu kullanılarak geliştirildiği biliniyor.

İran, ABD tarafından uygulanan ağır mali yaptırımlar nedeniyle önemli parasal ve mali zorluklar yaşıyor.

Bu sorunlardan dolayı İran, yüzünü kripto paralara döndü ve ekonomik sistemi canlandırmak umuduyla Bitcoin (BTC) madenciliğini yasallaştıran ilk birkaç ülke arasında yer aldı, ancak enerji krizi sonucu elektrik kesintilerinden dolayı madencilik operasyonlarını geçici olarak durdurması gerekti.

İran ayrıca, ticaret yaptırımlarını aşma umuduyla dünya çapında ticaret için kripto para birimlerini kullanmaya çalışıyor olabilir, Yakın zamanda CBI ve Ticaret Bakanlığı, CBI’ın ücret platformunu, şirketlerin kripto para birimleri kullanarak fon ödemelerine izin veren bir alım ve satım sistemine köprülemek için bir anlaşmaya vardı.

Şu anda, neredeyse 100 ülke, bağımsız bir dijital para ortaya çıkarmak ile meşgulken, yalnızca bir avuç dolusu pilot uygulama kısmına ulaştı. Çin şu anda ön planda: CBDC iyileştirmesini 2019’da gerçekleştirdi ve şu anda çeşitli iller ve perakende sektörlerinde toplu olarak test ediyor.

Fransa ve İsviçre de bir dizi sınır ötesi pilot uygulama gerçekleştirdi. Güney Kore, Japonya ve Rusya’nın 2022’de denemeler yapması bekleniyor, oysa ABD diyalog tarafında olmaya devam ediyor. Bilinen bilgilere göre, 9 ülke CBDC’lerini başlattı, 14’ü pilot bölümde, 16’sı iyileştirme bölümünde, 41 ülke yine de araştırma yapıyor ve iki ülke CBDC planlarını iptal etti.

Kripto para borsaları, coin gelişmeleri ile ilgili en güncel içerikler için Kripto Para Haberleri sayfamızı ziyaret edin.

Tüm gelişmeleri Telegram ve Twitter hesaplarımızı takip ederek anında öğrenebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu