Nedir? Nasıl? Neden?

BofA: Stablecoin ve dijital paralar benimsenecek

Sponsorlu İçerik

Bank of America analistlerinden yakın tarihli bir not, bir merkez bankası dijital paralarının (CBDC) şu anda mevcut olan stablecoin birimlerinden farklı olacağını, çünkü bunun ticari bir banka değil, FED‘in sorumluluğunda olacağını söyledi.

Bank of America’ya göre ABD nihayet kendi merkez bankası dijital para birimini (CBDC) oluşturmak için adım atıyor gibi görünüyor.

Bank of America kripto stratejistleri Andrew Moss ve Alkesh Shah, 24 Ocak tarihli müşteriler ile paylaşılan bir notta CBDC’lerin bir Bloomberg raporuna göre “bugünün elektronik para birimlerinin kaçınılmaz bir evrimi” olduğunu yazdı. Analistler şunları ekledi:

“Finans kurumları dijital varlık saklama ve alım satım çözümlerini keşfettikçe ve ödeme şirketleri blockchain teknolojisini platformlarına dahil ettikçe, istikrarlı paranın benimsenmesinin ve ödemelerin önümüzdeki birkaç yıl içinde önemli ölçüde artmasını bekliyoruz.”

Bu arada, Federal Rezerv Bankası’ndan (FED) 20 Ocak’ta yayınlanan “Para ve Ödemeler: Dijital Dönüşüm Çağında ABD Doları” başlıklı bir raporda, ABD’nin potansiyel olarak bir CBDC benimsemesinin yararlarını ve dezavantajları değerlendirdi.

Bir CBDC’nin haneler ve işletmeler için potansiyel olarak “güvenli ve etkili yurt içi ödeme sistemini iyileştirip iyileştiremeyeceğini”, “ödeme sistemi gelişmeye devam ederken”, muhtemelen “ülkeler arasında daha hızlı ödeme seçenekleri” ile sonuçlanıp sonuçlanamayacağı değerlendirdi.

Bu arada Shah ve Moss, özel şirketler tarafından çıkarılan dijital para birimlerinin kullanımının artmasının muhtemel olduğunu belirtti. Şu anda, çevrimiçi banka hesapları veya ödeme uygulamaları gibi mevcut dijital para birimi biçimlerinin sorumluluğu, ticari bankalar gibi özel kuruluşlara aittir.

Ancak FED raporla ilgili yaptığı açıklamada, CBDC’nin bu açıdan farklı olacağını çünkü Federal Rezerv gibi bir merkez bankasının sorumluluğunda olacağını yazdı.

Ayrıca finansal istikrarın korunması, kullanıcıların mahremiyetinin korunması ve yasa dışı işlemlerle mücadele gibi potansiyel zorluklara da dikkat çekildi. Fed, 20 Mayıs’a kadar bu konularda kamuoyuna yorum yapmak için söze açıldı.

CBDC, bir ülkenin ABD doları gibi fiat para biriminin dijital versiyonudur. 2020’de Bahamalar dünyanın ilk CBDC’si olan “Sand Dolar”ı piyasaya sürdü ve bu olay dünyada yankı getirdi.

Bu arada Çin merkez bankası, dijital para birimi oluşturma çabalarını hızlandırırken dijital bir yuan cüzdanı geliştirme sürecinde. Nisan 2021’de İsveç merkez bankası, “e-kron” dijital para birimi pilotunun ilk aşamasını tamamladı.

Kripto para borsaları, coin gelişmeleri ile ilgili en güncel içerikler için Kripto Para Haberleri sayfamızı ziyaret edin.

Tüm gelişmeleri Telegram ve Twitter hesaplarımızı takip ederek anında öğrenebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu