Kripto yasa tasarısında son adım: vergilendirme olacak mı?
Son zamanlarda merakla takip edilen ve oldukça tartışmalı olan kripto para yasası düzenlemelerinde sona yaklaşıldı. Bakalım yatırımcıyı neler bekliyor? İşte haberin detayları.
Ülke gündeminin nabzını tutan en önemli konulardan biri hiç şüphesiz kripto para yasa tasarısıydı. Bugün yasal düzenlemelerde sona gelindiği duyuruldu. NTV’den Özgür Akbaş’ın haberine göre, sona gelinen yasa tasarısının, 10 ile 20 maddeden oluşması bekleniyor. Yatırımcıların korunmasına ilişkin maddeler ise dikkat çeken bir diğer detay. Şuan yasadaki amaç ise Türkiye’de yıllık ticaret hacmi 500 milyar dolara ulaşan kripto varlıkların alım-satım işlemlerinin yapıldığı piyasayı düzenleyerek yatırımcıyı tüm risklerden korumak. Yapılan düzenlemeyle kripto varlıkların işlemlerini düzenleyen yerel borsalara sermaye şartı getirilmesi planlanıyor.
Vergi alınacak mı?
Yeni yasa tasarısında bireysel diye tabir edilen yatırımcılardan vergi alınmaması görüşü daha hakim nitelikte.
Yerel borsalara sermaye şartı
Kripto varlıkların alım satım işlemlerini gerçekleştiren, düzenleyen, organize eden yerel borsalara sermaye şartı gelmesi planlanıyor. Kriptoya yönelik hizmet veren bu tür firmalar sermayesinin 1 milyar liranın altında olmaması yönünde görüşlerin olduğu ama yapılan piyasa çalışması sonrası limite ilişkin tam kararın verileceği belirtiliyor. Yapılan yeni düzenlemelerle bahsi geçen firmaların, finansal kurum halini almaları durumunda banka hizmetleri gibi, gelir oranları ve karlarını şeffaf bir şekilde ortaya koymaları zorunlu olacak. Türkiye’de hizmet veren yurt dışı kaynaklı borsaların ülkede hiçbir kurala tabi olmaması ve MASAK denetimlerinin dışarda kalması nedeniyle Türkiye’de yerleşik bir sistem alt yapısı kurması da kanun teklifinde yer alan en önemli madde olarak kaydedildi.
Bilindiği üzere geçtiğimiz Aralık ayında MASAK (Mali Suçları Araştırma Kurulu) yapılan yükümlülük denetiminde tespit edilen ihalelere ilişkin olarak Binance Türkiye olarak bilinen BN Teknoloji Şirketi‘ne üst sınırdan indirim uygulanmaksızın 8 milyon liralık ceza kesmişti.
Kripto paraya yatırım yapanların korunması içinde düzenlemeler mevcut. Bankacılık düzenlemesine benzer bir yapı öngörülüyor. İşlemlerin ardından tespit edilen bir hatada firma sorumlu tutulacak, hapis cezası da devreye girebilecek. Yerel borsalar, kendilerinde bulunan varlığın yüzde 97’sinin koruma altında olduğunu ileri sürse de kripto varlıkların nasıl saklanacağına dair de bir düzenleme getirilmesi öngörülüyor.
AK Parti, 24 Aralık tarihinde kripto varlıklarla ilgili düzenleme için çalışmayı başlatmıştı. O sırada 30’a yakın kripto varlıklarla ilgili yerel borsalar varken, sayının bir aylık süreçte 80’e çıktığı kaydedildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da verilen bilgiler doğrultusunda Cumhurbaşkanı’nın bir yada iki haftada bu düzenlemenin çıkması talimatı verdiği belirtildi.