Nedir? Nasıl? Neden?

Çin, Pekin Kış Olimpiyatları’nda dijital yuan’ı tanıttı

Sponsorlu İçerik

Çin, ulusal kripto para birimi olan dijital yuan’ı, Pekin Kış Olimpiyatları’nda sergileyerek tüm dünyaya tanıttı. İşte detaylar.

Çin, dijital yuan projesini (e-CNY) popüler hale getirmek için Pekin Kış Olimpiyatları’nı seçti. Resmi olarak cuma günü başlayan oyunlarda, yabancı ziyaretçilere e-CNY kullanarak yerel bir banka hesabı olmadan eşya satın alabilecekleri söylendi. Buna ek olarak e-CNY, Kış Olimpiyatları için sporcular ve ziyaretçilere sunulan 3 ödeme seçeneğinden biri olarak kaydedildi.

2020 yılı Aralık ayında, 2010 Olimpiyat şampiyonu emekli Çinli çift patenci Shen Xue televizyonda görünerek ülkenin resmi dijital para birimini Pekin Metro geçişini satın almak için sergilemişti. Bu yıl ise Pekin Kış Olimpiyatları sırasında denizaşırı ülkelerde piyasaya sürülen merkez bankası dijital para birimi olarak e-CNY resmen hayata geçti.

COVID-19 salgını ve e-CNY planlarını raydan çıkarıyor

Çin’in e-CNY projesinin, Pekin Kış Olimpiyatları’nda, milyonlarca küresel ziyaretçiye tanıtılacağı zaten tahmin ediliyordu. Yabancı ziyaretçilere, yerel bir banka hesabına sahip olmadan cuma günü başlayan oyunlarda kripto para birimini kullanarak ürün satın alacakları kaydedildi. Fakat covid-19 pandemisi tüm planları etkiledi. Çin’in başkenti “sıfır covid” politikası ile dünyaya kapatıldı. Bunlara ek olarak, Pekin, virüsün bulaş riskini azaltmak için 11.000 katılımcının genel halktan ayrı olarak oyunlarda kapatıldığı “kapalı döngü sistemi” benimsedi.

Washington merkezli bir düşünce kuruluşu olan Demokrasileri Savunma Vakfı Üyesi Craig Singleton, verdiği bir röportajda, Pekin Kış Olimpiyatları’nın hem yabancıların hem de Çin vatandaşlarının dijital yuan’ı tanımaları için ilk gerçek şans olacağını söyledi. Pekin’in oyunlar için yerel müşteriler ve denizaşırı seyirciler üzerindeki yasağı bu olasılığı ortadan kaldırdı.

Çin Halk Bankası, CBDC projesi ile ön saflarda yer alıyor. Diğer ülkeler hala sanal para birimlerinin fayda ve zararları üzerinde tartışırken, Çin kripto projesini 2014 yılında ilk kez tartışmıştı. Bununla birlikte, Çin, yerleşik finansal rejimleri bozacağı ve çevreyi etkileyeceği endişeleriyle geçen yıl tüm kripto para birimi faaliyetlerini yasaklamıştı.

261 milyon bireysel kullanıcı e-CNY’ye ilgi gösteriyor

Çin Merkez Bankası, geçtiğimiz Ocak ayında ülke çapında 261 milyondan fazla bireysel kullanıcının e-CNY kullanmak için bir dijital yuan cüzdanı kaydettirdiğini açıklamıştı. Kullanıcı sayısı Ekim ayından bu yana neredeyse iki katına çıktı. Buna ek olarak Pekin, Pekin Mali Denetleme Kurumu tarafından yayınlanan verilere göre, 2021 yılı sonuna kadar işlemlerde 9,6 milyar CNY yani 1,5 milyar dolar olarak kaydedildi. Oyunlarda kullanılmak üzere dijital para birimi için bir pilot test projesi başlamıştı.

Kasım ayında, Çin Halk Bankası Başkanı Yi Gang, dijital yuan’ın öncelikle Çin’deki perakende işlemler için kullanıldığını söyledi. Ancak analistler, dijital yuan’ın denizaşırı kullanımı konusunda uzun bir yol kat etmesi gerektiğini iddia ediyor.

Kripto para borsaları, coin gelişmeleri ile ilgili en güncel içerikler için Kripto Para Haberleri sayfamızı ziyaret edin.
Tüm gelişmeleri Telegram ve Twitter hesaplarımızı takip ederek anında öğrenebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu